- Statsbygg driver sensur

Statsbygg krever at Samtidsmuseet i Oslo fjerner det afrikanske unionsflagget som er hengt opp utenfor museet i forbindelse med utstillingen "Afrika i Oslo".

"African Union Flag" av Pascale Marthine Tayou
Foto: Jon Petrusson / NRK

Statsbygg mener flagget bryter med loven, fordi det kun er lov å bruke det norske flagget på offentlige bygninger.

Kurator Stina Høgquist nekter å ta ned kunstverket.

- Jeg vil ikke ta ned flagget, dette er et museum og dette er et kunstverk. Jeg synes dette er sensur av ytringsfriheten, sier Høgquist til NRK.

Kunstverket "African Union Flag" av kamerunske Pascale Marthine Tayou er en del av den storstilte utstillingen "Afrika i Oslo" som åpner denne helgen.

Kunstverket ligner på det offisielle flagget til den Afrikanske Union (AU), men Høgquist mener at det er tydelig at flagget som Statsbygg nå krever fjernet er et kunstverk.

- Dette er intet offisielt flagg, midt på flagget har kunstneren brodert inn sin signatur i gull, så det er tydelig at det er et kunstverk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

"African Union Flag" av Pascale Marthine Tayou

STRIDENS KJERNE: 'African Union Flag'

Foto: Jon Petrusson

- Klar flagglov

- Det er ikke lov å ha noe annet enn det norske flagget i denne flaggstangen, sier Hege Njaa Rygh, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Hun mener norsk lov er klar i denne saken, og henviser til forskrift angående bruk av stats- og handelsflagget. Her står det at "det skal flagges ved statlige virksomheter på offesielle flaggdager, og at flagging skal skje ved bruk av Statsflagget".

At Statsbygg blander seg inn i Samtidsmuseets kunstneriske innhold er kritikkverdig mener, styreleder i Norske billedkunstnere, Ingeborg Stana.

- Jeg ser på dette som en usjenerøs handling. Dette er et kjent grep på kunstscenen, nemlig at kunsten trekker ut i byrommet, sier hun.

Skal vurderes på nytt

Kunstneren selv, Pascale Marthine Tayou fra Kamerun, er overrasket over kravet fra Statsbygg.

- For meg er det en stor overraskelse. Jeg kommer med kjærlighet, og nå virker det som om jeg kommer med noe dårlig.

Saken skal nå opp til ny vurdering i følge ledelsen ved Samtidskunstmuseet.

Kulturstrøm

 • Musikere støtter skolestreik

  Når skolebarn i dag streiker for klima over hele landet, får de støtte av unge artister. På Eidsvoll plass i Oslo spiller Urørt-artister som Johan Køber, Jon Olav og punkbandet Hudkreft for demonstrerende barn og unge i østlandsområdet. De sier til NRK P3 at engasjementet er viktig.

  Artisten Jon Olav
  Foto: Tom Øverlie/NRK P3
 • Får Vesaas Debutantpris

  Det er Lars Svisdal som har fått Debutantprisen for sin roman «Seg til inkjes» melder Gyldendal i en pressemelding. Svisdal har fått gode anmeldelser og boken omtales som begynnelsen på et viktig forfatterskap.

 • Britisk debutant fikk krimpris

  Debutanten C.J. Tudor ble under Krimfestivalen tildelt årets Gullkule for sin roman «Krittmannen». Jurymedlemmene Elin Brend Bjørhei, Asbjørn Slettemark og Fredrik Wandrup, er imponerte over nivået på forfatterens første bok skriver Cappelen Damm i en pressemelding.