NRK Meny
Normal

Fisk med kling

Kling er ei slags lefse som sammen med kokt fisk er mye brukt som julemat blant annet i Telemark:

Hilde Hummelvoll, Viggo Sandvik og Bodil Nordjore
Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Kling

300 gram smør
2 l heilmjølk
1–2 kopper semulegryn
ca. 2 kg kveitemjøl

Smelt smøret, ha i mjølka og kok det opp. La det gjerne koke i tre–fire
minutter. Ha i semulegryna og kok en fin graut. Kok den i om lag ti minutter.

Kling

Kling brukes også som kaffekaker

Foto: Mona Gundersen/Cappelen Damm

Slå grauten i et trau eller en bolle, mjøl ferdig med kveitemjøl med en gang. Her er det viktig å arbeide raskt, effektivt og smidig. Når du holder på med dette, er det lurt å gjøre seg heilt ferdig med arbeidet. Dersom du går
fra og lar deigen være halvferdig, kan du risikere at den blir seig og umulig å
kjevle ut. Deigen blir god å bake ut når du gjør den ferdig med en gang. Ha ikke i alt mjølet med en gang, sett til halvparten først og så litt om gangen. Når du har hatt i nesten alt mjølet, kan du ta deigen ut på bakstebordet og elte inn resten av mjølet.

Arbeid raskt og effektivt. Rull deigen ut til ei pølse, del deigen etter prinsippet først i to, så i to, så i to osv. Da får du like og passe store emner. Lag emna runde og glatte og fine i kantene. Legg dem i det ene hjørnet på bakstebordet på litt mjøl, og med et handkle over. Prøv om du kan bake dem ut før de blir kalde. Da får du best resultat. Dersom du skal bake mange klinger, så lag heller flere deiger i flere omganger. Å doble størrelsen på deigen blir det aldri noe greie på.

Kling skal steikes fort. Det vil si varm takke, nesten på fullt. Den andre
sida du steiker, blir rettsida. Den bløter du først når du skal bløte klingen, og
den blir utsida når du bretter den sammen. Bløt klingen på begge sider, gjerne med ei dusjeflaske, smør med bløtt og godt smør, strø på sukker og brett langsidene inn mot midten til de møter hverandre, legg inn endene og legg så langsidene oppå hverandre. Klingen skal ha fire lag.

Klipp klingen i fine stykker og legg dem på et fint stettefat.

Å koka fisk:

ha kaldt vatn i ein kjele
2 - 3 ss salt
2 laurberblad
2 ts grovamlen pepar

legg kald fisk i kaldt vatn

opp til 80 grader
la stå

...blir aldeles fløyelsmjuke fiske..

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.