Kling
300 gram smør
2 l heilmjølk
1–2 kopper semulegryn
ca. 2 kg kveitemjøl
Smelt smøret, ha i mjølka og kok det opp. La det gjerne koke i tre–fire
minutter. Ha i semulegryna og kok en fin graut. Kok den i om lag ti minutter.
Slå grauten i et trau eller en bolle, mjøl ferdig med kveitemjøl med en gang. Her er det viktig å arbeide raskt, effektivt og smidig. Når du holder på med dette, er det lurt å gjøre seg heilt ferdig med arbeidet. Dersom du går
fra og lar deigen være halvferdig, kan du risikere at den blir seig og umulig å
kjevle ut. Deigen blir god å bake ut når du gjør den ferdig med en gang. Ha ikke i alt mjølet med en gang, sett til halvparten først og så litt om gangen. Når du har hatt i nesten alt mjølet, kan du ta deigen ut på bakstebordet og elte inn resten av mjølet.
Arbeid raskt og effektivt. Rull deigen ut til ei pølse, del deigen etter prinsippet først i to, så i to, så i to osv. Da får du like og passe store emner. Lag emna runde og glatte og fine i kantene. Legg dem i det ene hjørnet på bakstebordet på litt mjøl, og med et handkle over. Prøv om du kan bake dem ut før de blir kalde. Da får du best resultat. Dersom du skal bake mange klinger, så lag heller flere deiger i flere omganger. Å doble størrelsen på deigen blir det aldri noe greie på.
Kling skal steikes fort. Det vil si varm takke, nesten på fullt. Den andre
sida du steiker, blir rettsida. Den bløter du først når du skal bløte klingen, og
den blir utsida når du bretter den sammen. Bløt klingen på begge sider, gjerne med ei dusjeflaske, smør med bløtt og godt smør, strø på sukker og brett langsidene inn mot midten til de møter hverandre, legg inn endene og legg så langsidene oppå hverandre. Klingen skal ha fire lag.
Klipp klingen i fine stykker og legg dem på et fint stettefat.
Å koka fisk:
ha kaldt vatn i ein kjele
2 - 3 ss salt
2 laurberblad
2 ts grovamlen pepar
legg kald fisk i kaldt vatn
opp til 80 grader
la stå
...blir aldeles fløyelsmjuke fiske..