Hopp til innhold

Sensurerte barnebøker

Dette bildet ble for drøy kost for amerikanerne. I den amerikanske utgaven av Iben Sandemoses bildebok om "Fiat og Farmor" måtte badedrakten på.

Tegning av Iben Sandemose

Tegning fra Iben Sandemoses bok

Foto: Anne Cathrine Straume

Hør: Intervju med Iben Sandemose - (Bok i P2 09.06.2009)

Bøkene om Fiat og Farmor er blitt populære, også langt utover Norges grenser. Men andre land har andre skikker, og det kan få konsekvenser for noe så uskyldig som en bildebok.

- Bøkene om Fiat og Farmor er utgitt i land som Japan, India og USA. I "Fiat og Farmor under vann", som handler om Farmor og Fiat i svømmehallen, har jeg en tegning av Fiat uten en tråd i dusjen sammen med en naken farmor og flere andre nakne damer. Slik er det jo i Norge, at vi dusjer uten klærne på. I USA ble dette for vågalt. Boken kunne ikke utgis uten at de fikk på seg badedrakt. Til og med bikinioverdel måtte den lille Fiat ha!

- Så ikke noen nakne rumper i barnebøkene der, nei, ler Iben Sandemose

Fiat og farmor - tegning av Iben Sandemose.

Fiat og farmor med klær (Amerikansk utgave)

Foto: Anne Cathrine Straume
Tegning av Iben Sandemose

Fiat og farmor uten klær (Norsk utgave)

Foto: Anne Cathrine Straume

Inspirert av barnebarnet

Forfatteren og illustratøren Iben Sandemose er kjent for sin sprelske strek. Nå er hun ute med bildeboken "Fiat og Farmor på Honolulu", som er den femte barneboken om Fiat og Farmor, en serie bøker for de aller minste. Bøkene ligger svært tett opp til Sandemoses egne opplevelser med barnebarnet Filippa. Det å bli farmor ble faktisk en stor kunstnerisk inspirasjon.

- Det er slett ikke så verst å være farmor, sier Iben Sandemose, som fikk et kunstnerisk kick da hun selv ble farmor.

Det har det så langt bltt fem bildebøker av.

- Jeg tenkte da jeg ble farmor at nå er det slutt. Jeg var selvfølgelig glad for å bli farmor, men jeg tenkte jo også "er jeg virkelig så gammal!" Men det ga meg et kick å begynne med et sånt lite barn, se hennes reaksjoner på alt hva vi gjorde sammen. Jeg fikk lyst til å lage en serie, og nå er det blitt fem bildebøker. Det blir bare morsommere og morsommere.

Farmor på biblioteket

Iben Sandemose på Lillehammer bibliotek

Iben Sandemose på Lillehammer bibliotek.

Foto: Anne CAthrine Straume

Denne formiddagen forteller Iben Sandemose om Fiat og Farmor-bøkene på Lillehammer bibliotek. Illustrasjonene viser hun på storskjerm, og starter med å fortelle fra sitt eget liv. Om hvordan hun ble gift og skilt og mor og farmor, og hvordan hun hele tiden har båret med seg en stor drøm - nemlig å kjøpe seg sitt eget hus. Da så økonomien gjorde det mulig å lete etter et hus, ville hun sette en annonse i avisen. Men det var ikke barnebarnet fornøyd med.

- Hun mente det var lurere å sette opp plakater, der jeg selv tegnet det huset jeg ville ha. "Er det noen som har et sånt hus til overs, så kan de jo bare ringe deg!" sa hun. Og det gjorde de! Huset vi fant, det het Honolulu. Og sånn ble boken "Fiat og Farmor på Honolulu" til.

Kunstnerisk frihet

- Jeg har ingen formell kunstutdannelse, og har måttet skape meg mitt eget uttrykk. Da kan man støte på problemer. Som for eksempel hvordan man i all verden tegner pedaler på en sykkel? Men ingen av barna her i dag hadde lagt merke til at Farmors sykkel ikke har pedaler. Det er det som er så fint med denne jobben; alt er lov og man kan gjøre hva man vil!

Men altså ikke utgi nakne barnerumper i amerikanske barnebøker...

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.