Se de unike videoklippene fra McCartneys første Norgeskonsert

For 43 år siden holdt det tidligere Beatles-medlemmet sin første konsert i Norge. Det ble filmet av Åsmund Tynning i salen. Se videoen her.

Kort tid etter at The Beatles brøt sammen, spilte Paul McCartney i Norge for første gang. Her er et amatøropptak av konserten.

FØRSTE KONSERT: Disse unike bildene viser Paul McCartney sin første Norgeskonsert i 1972. Åsmund Tynning, som tok opp videoen på 16 millimeter fikk dessverre ikke tatt opp lyd.

Kveldens konsert på Telenor Arena på Fornebu er i forbindelse med Paul McCartneys verdensturné «Out There», og blir hans sjuende opptreden her i Norge. Da er det 43 år siden han spilte sin første Norgeskonsert i Njårdhallen i Oslo med bandet Wings i 1972.

En av dem som skal på Telenor Arena i kveld er Åsmund Tynning. Han har fulgt Paul McCartney i lang tid og var blant de rundt 2.500 publikummerne på konserten i Njårdhallen onsdag 9. august 1972.

Han forteller at konserten var etterlengtet da Beatles aldri holdt noen konsert i Norge.

– Det var kjempestort å få se en tidligere Beatle i Norge, selv om noen nok ble skuffet over at han ikke spilte noen Beatlessanger, sier Tynning til NRK.

Unike videoklipp

Turneen «Wings Over Europe» i 1972 var Wings første, og bestod av en rekke konserter over hele Europa. Blant annet Njårdhallen i Oslo.

Som frilansfotograf tok Tynning med seg både fotokameraer og filmkamera på konserten. Nå er han i besittelse av det som er de eneste videoklippene fra McCartneys første Norgeskonsert.

– Jeg startet med å ta bilder først, men gikk etter hvert ut i bilen og hentet 16mm filmkameraet. Vaktene sa jeg fikk lov til å filme så lenge jeg ikke brukte blitz, forteller Tynning til NRK.

Paul McCartney med Wings

ØYEKONTAKT: Dette bildet tok Åsmund Tynning i Njårdhallen i 1972, med en Paul McCartney med blikket i kameraet.

Foto: Åsmund Tynning

Grunnen til at det ikke er noe lyd på opptakene er fordi han ikke hadde tilstrekkelig utstyr tilgjengelig. Tynning har i ettertid fått lagt på et lydspor på videoen med opptak fra en annen Wings-konsert. Dessverre kan vi ikke spille av den videoen da det er ukjent hvor og når disse lydopptakene er tatt fra.

Paul McCartney i Njårdhallen 1972

THE WINGS: Det var med det nye bandet The Wings at Paul McCartney spilte i Oslo. Derfor nektet han å spille noen Beatlessanger.

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix

– Som Mozart

Tynning har vært på flere McCartney-konserter i tiden mellom 1972 og morgendagens konsert, blant annet i Oslo Spektrum i 1993 og på Valle Hovin i 2004. Den største opplevelsen var derimot i 2008 på Anfield i Liverpool.

– Den sterkeste opplevelsen var da han spilte «Let it Be» på Anfield. Det kan kun sammenlignes med om Mozart eller Bach hadde stått opp fra de døde og spilt sine favorittsymfonier, sier han.

McCartney kommer rett ifra Danmark hvor han spilte på Roskilde-festivalen lørdag. En konsert hvor 17 år gamle Maria Solhaug opplevde å bli tatt opp på scenen.

Om to dager skal fortsetter turneen i Stockholm, men i dag er det Telenor Arena på Fornebu som gjelder. En konsert som ikke er utsolgt til tross gode anmeldelser.

Kulturstrøm

 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

 • Se Festivalsommer fra Malakoff

  Programleder Markus Bailey sjekker stemningen på Malakoff-festivalen hvor artister osm Dagny, Malin Pettersen og Kjartan Lauritzen spiller blant fjell og fjord på Nordfjordeid.

  Markus Bailey sjekker stemningen på Malakoff-festivalen hvor bla. Dagny og Kjartan Lauritzen spiller blant fjell og fjord på Nordfjordeid.
 • Stormzy utstilles Madame Tussaud

  En voksfigur av rapstjernen Stormzy blir Madame Tussauds nyeste tilskudd. Den annonserte det verdensberømte London-museet selv på Twitter mandag.

Flere kulturnyheter