NRK Meny
Normal

O' Horten

”O’ Horten” kommer på kino 2. Juledag. Vi har hatt gleden av å se den allerede, og Bent Hamer holder stilen.

O Horten
Foto: Hans-Jørgen Osnes

5 stjerner

Odd Horten går av sporet. Han er for sen til siste avgang. Etter mange gode og presise og udramatiske år som pliktoppfyllende lokfører, svikter han på siste turen.. for aller første gang.

Bent Hamer leverer en ny underfundighet. Han er den rareste og dristigste filmskaperne vi har. Og en av de beste. Den posisjonen styrker han med ”O’Horten”. Den er en ny film om små og grå mennesker med litt alder.

O Horten
Foto: Hans-Jørgen Osnes

 

Opplevelsen ligger i en uanstrengt udramatisk observasjon av det dramatiske... Og i noen rare og uventede innfall og tilskikkelser som faller nesten naturlig inn i sammenhengene. Til Kaadas diskrete tilstedeværende musikk.

Jeg tror ikke vi skal si så mye om hendelsene. De skal overraske.

”O`Horten” er ordentlig film. Med indre magi og grenseløs fantasi med solid realistisk fotfeste og stor menneskekunnskap. Bent Hamer graver nennsomt i sjel og personlighet og finner tilstander som ville overrasket Odd Horten selv, om han hadde fått dem med seg. Han ser ikke fargene i seg selv, bare gråtonene.

 

”O’Horten” handler om Odd Horten, en mann i Oslo, og mennesker han møter. Den ene sitter med ryggen til på Valkyrjen restaurant i Kirkeveien. Ingen er nære.

Han er urolig nå når han ikke lenger kan ordne livet etter rutetabellen og skjule seg under uniformsluen. Livet er tog, snadde og trebåt med tosylindret bensinmotor. Han bor alene i Schweigaardsgate ved toglinjen og sitter i stolen som han har sittet i siden han flyttet inn for noen tiår siden. Hjemmet er ryddig.

De andre menneskene er også alminneligheter. Ghita Nørby i tobakksbutikken. Hun ble enke i forrige uke og forsøker å drive mannens butikk videre. Oldingen Trond Viggo Torgersen er innom fordi han ikke finner fyrstikkene han nettopp kjøpte. En eldre mann som veltet på vei hjem fra bar, blir hjulpet hjem til Holmenkollåsen. Espen Skjønberg. Gamle mor på sykehjemmet er bare der og ser tomt ut i luften. Hun hoppet på ski i ungdommen. Far hoppet tidlig av og ble borte.

o horten
Foto: Hans-Jørgen Osnes

 

 Odd Horten skuffet mor fordi han ikke hadde mot til å sette utfor bakken da han var gutt.

Henny Moan er pensjonatvertinnen i Bergen som har huset Odd Horten etter hver tog-tur over fjellet. Det er noe spesielt mellom dem som de bør oppdage snart.

Odd Horten spilles av Bård Owe. Hedmarkingen som ble dansk skuespiller men som er gjenoppdaget hos oss nå. Han er helt riktig.

Nesten alt er riktig i ”O’Horten”. Og alt føles godt. For det er god grunn under humoren.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix