Hopp til innhold

O' Horten

”O’ Horten” kommer på kino 2. Juledag. Vi har hatt gleden av å se den allerede, og Bent Hamer holder stilen.

O Horten
Foto: Hans-Jørgen Osnes

5 stjerner

Odd Horten går av sporet. Han er for sen til siste avgang. Etter mange gode og presise og udramatiske år som pliktoppfyllende lokfører, svikter han på siste turen.. for aller første gang.

Bent Hamer leverer en ny underfundighet. Han er den rareste og dristigste filmskaperne vi har. Og en av de beste. Den posisjonen styrker han med ”O’Horten”. Den er en ny film om små og grå mennesker med litt alder.

O Horten
Foto: Hans-Jørgen Osnes

 

Opplevelsen ligger i en uanstrengt udramatisk observasjon av det dramatiske... Og i noen rare og uventede innfall og tilskikkelser som faller nesten naturlig inn i sammenhengene. Til Kaadas diskrete tilstedeværende musikk.

Jeg tror ikke vi skal si så mye om hendelsene. De skal overraske.

”O`Horten” er ordentlig film. Med indre magi og grenseløs fantasi med solid realistisk fotfeste og stor menneskekunnskap. Bent Hamer graver nennsomt i sjel og personlighet og finner tilstander som ville overrasket Odd Horten selv, om han hadde fått dem med seg. Han ser ikke fargene i seg selv, bare gråtonene.

 

”O’Horten” handler om Odd Horten, en mann i Oslo, og mennesker han møter. Den ene sitter med ryggen til på Valkyrjen restaurant i Kirkeveien. Ingen er nære.

Han er urolig nå når han ikke lenger kan ordne livet etter rutetabellen og skjule seg under uniformsluen. Livet er tog, snadde og trebåt med tosylindret bensinmotor. Han bor alene i Schweigaardsgate ved toglinjen og sitter i stolen som han har sittet i siden han flyttet inn for noen tiår siden. Hjemmet er ryddig.

De andre menneskene er også alminneligheter. Ghita Nørby i tobakksbutikken. Hun ble enke i forrige uke og forsøker å drive mannens butikk videre. Oldingen Trond Viggo Torgersen er innom fordi han ikke finner fyrstikkene han nettopp kjøpte. En eldre mann som veltet på vei hjem fra bar, blir hjulpet hjem til Holmenkollåsen. Espen Skjønberg. Gamle mor på sykehjemmet er bare der og ser tomt ut i luften. Hun hoppet på ski i ungdommen. Far hoppet tidlig av og ble borte.

o horten
Foto: Hans-Jørgen Osnes

 

 Odd Horten skuffet mor fordi han ikke hadde mot til å sette utfor bakken da han var gutt.

Henny Moan er pensjonatvertinnen i Bergen som har huset Odd Horten etter hver tog-tur over fjellet. Det er noe spesielt mellom dem som de bør oppdage snart.

Odd Horten spilles av Bård Owe. Hedmarkingen som ble dansk skuespiller men som er gjenoppdaget hos oss nå. Han er helt riktig.

Nesten alt er riktig i ”O’Horten”. Og alt føles godt. For det er god grunn under humoren.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.