Vant Gullbjørnen på første forsøk

- Dette er for Peru. Dette er for vårt land, sa regissør Claudia Llosa da hun mottok gullbjørnen.

Regissør Claudia Llosa

Regissør Claudia Llosa regisserte filmen som vant gullbjørnen for beste film på Berlins internasjonale filmfestival.

Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP

Scene fra filmen 'The Milk Of Sorrow'

Fra en scene i filmen 'La teta asustada - The Milk Of Sorrow'

Foto: Anonymous / AP

Den peruanske filmen «La teta asustada -The Milk of Sorrow» vant gullbjørnen da den ble kåret til beste film på filmfestivalen i Berlin lørdag kveld.

Den spansk-peruanske produksjonen handler om en mor og barnet hun fikk etter å ha blitt voldtatt mens geriljakrigene herjet i Peru på 80- og 90-tallet.

Første gang for Peru

Det er 59. gang den internasjonale internasjonale filmfestivalen arrangeres i Berlin . Men det er første gangen en film fra Peru er med i hoveddelen av festivalen, og filmen er dermed også den første peruanske filmen som tar med seg den gjeveste prisen fra Berlin.

Regissøren takket sin mor og alle kvinner da hun mottok prisen, før hun sang en av sangene fra filmen på sitt eget morsmål, quencha.

LES OGSÅ: Nord vant pris i Berlin

Hedret med sølvbjørnen

Sølvbjørnen, den nest gjeveste prisen ble delt mellom den Uruguayske filmen «Gigante» og det tyske bidraget «Alle Anderen».

Beste kvinnelige skuespiller ble Birgit Minichmayr, for sin rolle i filmen «Alle Anderen».

Sotigui Kouyate ble kåret til beste mannlige skuespiller for sin rolle i filmen «London River». Denne filmen handler om en far som leter etter sin sønn i timene etter terrorbombene i London i 2005 .

Sotigui Kouyate fra Mali vinner Sølvbjørnen for beste mannlige hovedrolle

Sotigui Kouyate fra Mali vant Sølvbjørnen for beste mannlige hovedrolle i filmen «London River».

Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP

Kulturstrøm

 • Fant 2.400 år gammelt skipsvrak

  Marinarkeologer har funnet et 2.400 år gammelt gresk skipsvrak så godt som intakt i Svartehavet. Vraket, som stammer fra år 400 før Kristus, er godt bevart fordi det har ligget på rundt 2 kilometers havdyp. På så stort dyp er vannet nesten helt fritt for oksygen, noe som gjør at organisk materiale kan bevares i tusenvis av år. – Dette vil endre vår forståelse av skipsbygging og sjøfart i gammel tid, sier John Adams fra University of Southampton.

  Skipsvrak i Svartehavet
  Foto: HO / AFP
 • Facebook er bortkasta tid

  Å diskutere på Facebook kan være meningsløst. Det mener sosiale medier-ekspert Hans Petter Nygård-Hansen. Selv om vi debatterer som aldri før i sosiale medier, kan Nygård-Hansen vise til amerikansk forskning, som konkluderer med at svært få endrer mening etter en Facebook-diskusjon.

 • Ny Cosby-rettssak avvist

  Dommer Steven O'Neill i den amerikanske delstaten Philadelphia har avvist voldtektsdømte Bill Cosbys (81) krav om ny rettssak. Komikeren er dømt til mellom tre og ti års fengsel for å ha dopet ned og voldtatt Andrea Constand i 2004.

Flere kulturnyheter