NRK Meny
Normal

Død pianist i Griegs a-moll

Et opptak av Percy Grainger fra 1921 blir brukt i samspill med Bergens filharmoniske orkester ved avslutningskonserten 5. juni. Foto fra www.pianola.org. Percy Grainger (t.h.) inspiserer et opptak i New York, ca. 1915.

Percy Grainger (t.h.) gjennomgår et opptak, New York ca. 1915
Foto: www.pianola.org

”Solistens identitet er inntil videre en strengt bevoktet hemmelighet» heter det i festspillprogrammet. Publikum blir lovet overraskelse når de ankommer Grieghallen ved avslutningskonserten tirsdag 5. juni. Og overrasket blir man nok ved å finne et ubemannet flygel.

Festivalen har ikke sagt noe offisielt enda, og Per Boye Hansen holder hardnakket på sin hemmelighet. Men kilder i Festspillene bekrefter til NRK.no et oppslag i Bergens Tidende om at den hemmelige solisten er Griegs gamle venn, komponisten og pianisten Percy Grainger.

Maskin

Graingers egne verker har vært å høre ved festspillkonsertene tidligere. 46 år etter sin død i 1961 avslutter han årets festival, og gudene må vite hvordan dirigenten Andrew Litton skal kunne holde styr på ham.

Opptaket ble gjort i 1921 på en pianomaskin, og ved avspilling spiller tangentene av seg selv, styrt av mekanikken.

Arendal

Graingeropptaket ble brukt tidligere i år Arendal da Rolf Gupta dirigerte Kristiansand symfoniorkester. Dette var under Arendal Griegfestival i februar, og festivalleder Per Reidar Spieler forteller til NRKno at at festivalens vanlige Steinwayflygel ble brukt.under framførelsen. - Det er en annerledes opplevelse å se på et flygel der tangente spiller av seg selv, sier han.

Skifte rull

Engelskmannen Rex Lawson satt på scenekanten og passet på at alt gikk bra og skiftet pianorull i pausen mellom satsene. Dirigenten må følge pianisten, og i Arendal hørte man ingen feil når opptaket kom inn etter avsnitt der klaveret ikke er med.

Per Reidar Spieler sier at han er stolt av at Arendal var tidligst ute i Norge og utkonkurrerte Bergen. I Arendal forløp framførelsen glimrende, sier Spieler.

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.