Hopp til innhold

Festivalen i havets gap

Der holdes en naturskjønn musikkfestival på den yderste nøgne ø.

Træna - Trænafestivalen

LANGT TE HAVS: Festivalens motto oppsummerer det meste.

Foto: Terje Mortensen

Finn flere festivaler! Sjekk ut vårt festivalkart!

ALT OM SOMMERENS FESTIVALER!

 

- Det er kort tid til festivalen begynner. Hva skjer rundt deg nå, daglig leder i Trænafestivalen, Sverre Hyttan?

- Her er det full aktivitet. Vi driver og rigger og rydder. Og det er alle her på Træna med på, fra de minste til de eldste.

- Trænafestivalen har mottoet "Langt te havs". For de uinnvidde kan du kanskje forklare hvorfor?

- Det har selvsagt med plasseringen å gjøre. Vi er plassert "langt te havs", nær sagt nærmere Island enn Norge. Lenger ut fra fastlandet kommer du vel ikke.

- Kan du være litt mer presis?

- Hvis du tar utgangspunkt i polarsirkelen, som jeg tror er den enkleste forklaringen, følger du bare den ut i en bue. Den vil da gå rett gjennom Træna på kartet. Litt sør for Bodø; litt nord for Mo i Rana.

Trænafestivalen

2000 I LAND: Festivalen har et tak på 2000 gjester. Flere hadde ikke natur og lokalsamfunn taklet. Alle kommer med båt.

Foto: Terje Mortensen

- Hvordan har det seg at det oppsto en festival der ute i havgapet?

- Vi har alltid hatt festival her, i hvert fall siden langt nedpå 70-tallet. Men da var det mer bare en fest eller to "på lokalet". Etter en pause på to-tre år, fant vi ut at vi ønsket å vise fram samfunnet vårt på en ny måte. Vi bestemte oss da for å arrangere en musikkfestival. Og slik ble det. I år har vi rundt 30 band.

- Og rundt 2000 besøkende?

- Vi har en maksgrense på 2000 besøkende. Vi er jo et veldig lite samfunn; Nord-Norges minste og Norges tredje minste kommune. Det bor bare litt over 400 stykker her. Det er lite og delikat, så vi ønsker ikke å fylle opp med alt for mange folk. Det skal heller være litt eksklusivt. I tillegg krever det jo mye transport. Vi må sette inn ekstra båter og så videre. Nå har vi veldig fint vær også, så vi venter et stort innrykk av folk som kommer i egne båter.

Trænafestivalen

TELT & FJELL: Snodige formasjoner etter istidens harde grep.

Foto: Terje Mortensen

- Jeg så dere lovte fint vær til helgen?

- Ja, det er meldt veldig bra vær. I dag er det 22 varmegrader og strålende solskinn.

- Som varer hele døgnet?

- Lyst og fint hele døgnet, ja. Nå om dagen går solen aldri ned.

- Træna har en historie som går langt tilbake; kan du fortelle litt om den? 

- Træna var et gammelt jakt- og fiskesenter. Det er noen oldtidsfunn her som er rundt 9000 år gamle. I Norge er det bare to-tre funn som er eldre. Da isen trakk seg tilbake, var det kanskje et av de første stedene du kunne sette foten på Moder Jord. Istiden har da også formet landskapet her. Du kan se det på fjellformasjonene, samt at vi har mange grotter.

Kirkhelleren på træna under trænafestivalen

'KATEDRAL': Isbreen har gjort at grotten 'Kirkhellern' har fantastisk akustikk.

Foto: Terje Mortensen

- Det er spesielt en grotte som tas i bruk under festivalen?

- En grotte, Kirkhelleren, tar vi aktivt i bruk. Den er 60 meter dyp, 40 meter høy og 30 meter bred: En skikkelig katedral.

- Da tenker du også på akustikken?

- Den har en kolossalt fin akustikk. Vi trenger nesten ikke å ha noe lydanlegg der inne.

- Apropos: "Kjærlighetstunnelen" høres litt mindre kirkelig ut? 

- Den er også på Sanna-øya. I forbindelse med et gammelt forsvarsanlegg, går det en 800 meter lang tunnel opp mot toppen av fjellet. Den er relativt dyster og mørk, men vi fyller den med musikk, og på toppen blir man møtt med sprudlende champagne. Det er veldig romantisk.

Trænafestivalen

FISK & FEST: En festivaldeltaker i 2006 byr på fisk.

Foto: Christian Nilsen

- Træna har kun 460 innbyggere. Så plutselig kommer 2000 personer og femdobler befolkningen i løpet av få dager. Hvordan forløper det seg?

- Det er folk svært positive til. De som bor her har en innsatsvilje og dugnadsånd som er helt unik. Alle tar i et tak for festivalen. All ære til folk ute her for det! I tillegg har vi gått bra økonomisk. Vi ønsker derfor å føre en del av overskuddet tilbake til lokalsamfunnet. Kulturfondet vårt har finansiert svært mange småprosjekter lokalt. Træna kommune har fått kutt i kulturbudsjettet år etter år, så vi er med og veier opp for det.

- Hva slags folk er det som kommer til Trænafestivalen?

- Jeg liker å tro vi favner bredt. Vi har folk fra hele landet. De siste årene har det også kommet mange fra utlandet. 

Trænafestivalen plakat 2006

MEN: Vel verdt reisen dersom man har sans for Træna-naturen.

Foto: Trænafestivalen

Men, selvsagt: Hovedgruppen kommer fra omkringliggende områder.

- Hva er ideologien bak musikkprogrammet deres?

- Vi konkurrerer ikke med de store byfestivalene, som kjører mer eller mindre den samme listen med headlinere. Det har vi rett og slett ikke økonomi til. Vi prøver heller å finne de bandene som slår gjennom i morgen; de som finnes i undergrunnen og er på vei opp. Vi har en del til felles med Bylarm slik sett. De som ønsker å se headlinerne om noen år kan komme til oss. Det har i hvert fall slått til så langt.

- Hvordan har artistene reagert på å spille hos dere; i slike omgivelser dere har?

- Vi har fått veldig positive tilbakemeldinger. Spesielt får vi mye skryt av naturen vår. Det er jo noe vi ikke ser selv, i og med at vi bor midt i det, men folk synes det er utrolig vakkert her. Artistene vil gjerne komme igjen og igjen, som med Dum Dum Boys og Madrugada. Men vi har en profil der vi prøver å spre slike artister litt utover, så de fordeles utover.

- Hva mer kan dere tilby festivalgjestene? 

- En båt som vil kjøre sightseeing i området. I tillegg: en del barneaktiviteter og et eget opplegg for 12-15 åringer i området rundt, slik at de kan oppleve artister de ellers ikke kan i nærmiljøet.

- Er det noe du vil trekke fram fra de siste årenes festivaler?

- Neeei ... For meg er Trænafestivalen en stor opplevelse hver gang. Det gir et adrenalin-kick av dimensjoner, ja for alle oss som som er med og driver festivalen. Det er veldig mye jobb, men når festivalen først er i gang gir det deg noe unikt. Det er urettferdig å trekke fram noen spesielle begivenheter. For å si det sånn: På Træna er det det generelle som er det spesielle. Det høres kanskje litt sjåvinistisk ut, men det er i hvert fall tilbakemeldingen vi får.

- Da får dere ha lykke til med årets festival!

- Takker for det!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.