Hopp til innhold

Fem satiriske bøker om de nye internettselskapene og deromkring

Fem futuristiske bøker for deg som har lyst å le av den nye digitale businesskulturen samtidig som du blir bekymringsfullt oppdatert på hva som skjer med Google, Facebook, Twitter og dets like.

Dave Eggers

Dave Eggers´ siste roman om kulturen i den nye internettkbusinessen har skapt mye debatt i USA, men blir ikke oversatt til norsk.

Foto: Tina Fineberg / AP

Her har du lesetips til god satire over den nye digitale business-verdenen, som forfatter og spaltist Bruce Sterling mener ikke kommer til å eksistere i overskuelig framtid.

Dragnet Nation

«Dragnet Nation: A Quest for Privacy, Security, and Freedom in a World of Relentless Surveillance»

Av Julia Angwin (Times Books, 2014)

I denne forstyrrende romanen, rapporterer forfatteren, som også jobber i Wall Street Journal, fra frontlinjen i den amerikanske overvåknings-økonomien. Boken avslører hvordan både regjeringen, private selskaper og kriminelle bruker teknologi til å sanke enorme mengder personlige data.

«Fyrsten»

Av Henrik Langeland, (Tiden, 2013)

"Se for deg Christian von der Hall, selveste «Wonderboy», et drøyt ti-år etterpå: medierytteren som steg så bratt mot stjernene og falt brattere; som en mammons Ikaros. Da var han 34. Nå er han 47. Konkursen er historie, han er på beina – med nytt firma. I kommunikasjonsrådgiversvingen, få ansatte og fet kundeliste.

En godt fortalt røverhistorie fra det moderne Norges overflødighetshorn av avsindig ressursbruk og kullsviertro på at penger kjøper alt som er verdt å eie – makt og innflytelse inkludert", skriver NRKboks litteraturkritiker

The Circle

«The Circle»

Av Dave Eggers (McSweeney's, 2013)

Tech-arbeider Mae Holland jobber i et mektig internett-selskap, The Circle, som drives av "Three Wise Men". Til å begynne med er det en utrolig givende opplevelse. Hun har fått jobben gjennom bestevenninnen Annie, "en av de førti mest innflytelsesrike i selskapet". Men etterhvert begynner ting å falle fra hverandre. Forfatteren peker på den gladkristen-aktige bedriftskulturen som preger mange ny-digitale selskap med vidd og satirisk innsyn i bransjen.

«Little Brother»

Av Cory Doctorow (Tor Books, 2008)

Cyberpunk-romanen handler om fire ungdommer som beskytter seg mot angrep på grunnloven fra det amerikanske Department of Homeland Security etter et terroristangrep mot San Fransisco. Boken havnet på New York Times bestselgerliste og fikk flere priser. Kan lastes ned gratis med Creative Commons-lisens på forfatterens nettside.

«Daemon» og «Freedom»

Av Daniel Suarez (Verdugo Press, 2006)

En technothriller i to bind om en distribuert, standhaftig data-applikasjon kjent som Daemon, som begynner å forandre verden etter at han som laget den dør. Programmet tar i det skjulte over hundrevis av selskap og sørger for finansiering av agenter i den virkelige verden og utvikling av våpen og utstyr. Daemon skaper også en parallell internett-service, skjult for almenheten, som gjør at Deamon-operatører kan utveksle informasjon helt fritt...

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters