NRK Meny
Normal

Farvel Bafana

Filmen om Nelson Mandela er sterk i innhold men litt glatt i form.

Dennis Haysbert som Nelson Mandela i filmen Farvel Bafana

Dennis Haysbert spiller Nelson Mandela.

Foto: Filmweb

Fire stjerner

En av de vesentligste festivalfilmene i Haugesund denne uken, Farvel Bafana, har kinopremiere i flere byer fredag. Det gjelder Bille Augusts film om Nelson Mandelas fangenskap - og hans fangevokter.

  Filmanmeldelser fra Kulturnytt

Anmeldelser fra Filmpolitiet

Joseph Fiennes som James Gregory i Farvel Bafana

Joseph Fiennes som James Gregory i Farvel Bafana.

Foto: Filmweb

En fangevokters historie

Bille August forteller sørafrikansk historie slik en fangevokter på Robin Island opplevde den.

Fengselsbetjenten ble regimets utvalgte Nelson Mandela-vokter. Kontakten med den celebre fangen over noen tiår gjorde noe med ham. Han ble kjent med et sterkt og moralsk menneske. Og han lærte at det apartheid-regimet fortalte om de svartes kamp, var feil.

Farlig angiver

Filmen er opptatt av vokterens familie gjennom den prosessen. De lever sitt skjermede liv i personallandsbyen med frue-sammenkomster og vanlige skoledager. For dem er Robin Island en øy i solen.

Fengselsvokteren James Gregory vokste selv opp på landet med en svart jevnaldrende som lekekamerat. Han lærte seg khaasa, de svartes lokale språk. Derfor var han bedre enn andre i stand til å kontrollere fangende på Robin Island. Han var farlig for dem, som angiver.

Diane Kruger i Farvel Bafana
Foto: Filmweb

Respekt og beundring

Men språkferdighetene gav ham også tilgang til nye erkjennelser om de svartes kamp.

Det var vel ikke vennskap, det som utviklet seg mellom han og Nelson Mandela, men respekt og beundring.

Handlingsforløpet er troverdig skildret. Koloritten i landskap og bygninger er som vi tror den skal være. Menneskene i historien er ikke så ekte. Hovedrolleinnehaverne er britiske. Joseph Fiennes som vokteren. Dennis Haysbert som Nelson Mandela. De er ikke, de har roller.

Kommersialistisk

Filmuttrykket fremmer heller ikke ekthet. Vi manipuleres av pålagte stemninger, særlig i lyd. De dempede, følelsesmettede musikkscorene er vestlige, som filmens dominerende produsenter er. Bille August uttrykker seg stilsikkert etter kommersialismens regler.

Unik historie

Det er visst en nødvendighet å gjøre det slik når filmer koster så mye som denne. Investorene vil sikre seg kjente skuespillere som selger. Sørafrikanske skuespillere er ikke kjente og salgbare. Og de vil ha audiovisuelle uttrykk som det store publikum er vant til. Kinofilmene som forteller afrikanske historier, er veldig ofte laget etter de forutsetningene – og med det filteret.

Men denne historien er unik. Så innholdet er vesentlig for oss, selv om filmopplevelsen ikke er den største.

Kulturstrøm

  • Superstjerner på sykebesøk

    Soullegenden Stevie Wonder og borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson er blant dem som har besøkt alvorlig syke Aretha Franklin denne uken. Også Franklins tidligere ektemann Glynn Turnman har besøkt souldronningen i hjemmet hennes i Detroit.

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters