NRK Meny
Normal

Farligere enn antatt

Norske tippeligaspillere viste dårligere reaksjonsevne dagen etter kamp.

Hodeduell.

Ta det gjerne med ro etter å ha fått en smell i hodet, er rådet. Bildet viser Klaas-Jan Huntelaar fra Ajax og Kristofer Hæstad fra Start i duell.

Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko

Fotballen er rund, sies det. Og i tillegg er den steinhard.

Det har lenge vært kjent at nikking av ballen kan gi hodeskader.

Men:

– Det er ikke tidligere direkte vist at reaksjonstiden er dårligere dagen etter, sier Truls Martin Straume-Næsheim til Dagens Medisin.

Dårlig reaksjon

Senere denne uken disputerer han på doktorgraden ved Universitetet i Oslo.

Hodeduell2.

Trondheims-Ørns Marianne Paulsen (t.v.) braker sammen med Røas Linda Stadsøy.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

44 spillere i Tippeligaen gjennom sesongene i 2004 og 2005 ble testet etter å ha fått en smell i hodet under kampen.

Studien viste at fotballspillerne hadde redusert reaksjonsevne.

Fortsatte kampen

Det skumle var at få av dem hadde fått påvist hjernerystelse. Bare seks av spillerne hadde fått rapportert en slik skade. Men fikk altså likevel påvist symptomer .

60 prosent av spillerne fortsatte å spille kampen etter kakken i hodet.

Ta det med ro

– Spillerne selv har ofte mye adrenalin under kampen, og ønsker å fortsette å spille. Men kanskje flere burde ta det med ro isteden, sier Straume-Næsheim.

Hos fotballspillere som hadde fått registrert en eller flere smeller mot hodet i løpet av sesongen, ble det også påvist at reaksjonsevnen var redusert fra det ene året til det neste.

Kulturstrøm

  • Unikt Prince-opptak funnet

    For første gang blir den Prince-skrevne låten «Nothing Compares 2 U» å høre i studioversjon med Prince selv – innspilt i hans hjemmestudio i 1984. Prince spilte den inn alene, bare med lydteknikeren Susan Rogers til stede. Når den nå utgis, er det lagt på bakgrunnsvokal av Susannah Melvoin, som Prince sies å ha skrevet sangen til, og Paul «St. Paul» Peterson, skriver Variaty (NTB).

    Prince
    Foto: Promo
  • Språkdusj for samisk i Tromsø

    Høsten 2018 etablerer Tromsø kommune «Romssa giellariššu», et språkstimuleringstilbud for elever med samiskopplæring. «Språkdusjen» skal bidra til aktiviteter som fremmer bruk av samisk hos elevene ved Presvannet og Workinnmarka skoler.