Hopp til innhold

I natt får vi kanskje svar på Shakespeare-mysteriet

Organist, kodeknekker og alternativ Shakespearehistoriker Petter Amundsen dro på hemmelig tur til skatteøya Oak Island i Canada. I natt faller dommen over kodeknekkerens innsats på amerikanske History Channel.

Petter Amundsen og Jørgen Friberg drar til Oak Island for å tømme en dam de mener kan skjule en stor hemmelighet. Litteraturviter Inger Merete kaller det hele «en konspirasjon».

Slik så det ut i august i fjor, da Petter Amundsen var hemmelighetsfull gjest på Oak Island.

I natt norsk tid viser amerikanske History Channel fjerde episode av «The Curse of Oak Island», der Oslomannen Petter Amundsen spiller en vesentlig rolle i en av episodene.

Amundsen har i flere år, gjennom en bok av Erlend Loe og flere serier på NRK, vist fram teorier og bevis om at Shakespeares verker egentlig var forfattet av andre, at førsteboken i hans forfatterskap også fungerer som et skattekart, som i tur viste at noen av jødedommens tapte skatter var gjemt på den avsidesliggende øya Oak Island i Canada.

Litt av en pusteøvelse, og kanskje vanskelig å ta innover seg.

Mye rundt Oak Island er omstridt, og faktaene er få. Det som er kjent er at det har foregått en skattejakt på øya siden 1795, av en rekke forskjellige lykkejegere. Det er forsøkt gjort utgravinger i den såkalte Oak Island Money Pit, som trolig har vært en dyp gruvesjakt på øya. Uhell i forbindelse med utgravinger her har siden 1795 kostet seks mennesker livet, og ingenting av verdi er funnet, utover en omdiskutert steintavle med inskripsjoner.

Vil løse mysteriet én gang for alle

I USA har den ressurssterke kanalen History Channel nå lagt til rette for at Oak Island-mysteriet skulle løses en gang for alle. Serien viser arbeidet til de to brødrene Rick og Marty Lagina, som personlig har lagt ned store ressurser i skattejakten, og teoriene til Amundsen får en sentral rolle i en av episodene.

Sentralt i Amundsens teorier står et tjern midt på øya. Ifølge skattekartet som dukker opp i Shakespeares førstefolio er skatten begravet – eller nedsenket – her. Amundsen har også tidligere vært på øya, og i en tidligere NRK-vist dokumentar finner de noe mystisk akkurat her, midt ute i tjernet.

Her skal det, ifølge teoriene igjen, ligge enorme skatter.

– Her ligger det antagelig fire gjenstander som har stått i tempelet i Jerusalem. Den syvarmede lysestaken, eller menorá, skuebrødsbordet og sølvtrompetene, som ble stjålet av romeren Titus. Trolig også litteratur, manuskripter som ingen har sett, som vil matche denne historien slik den er fortalt i Fama Fraternitatis, Rosenkreutzernes første manifest, sa Amundsen til NRK forrige gang han ble intervjuet.

Sitatet markerte kulminasjonen av to dokumentarer, begge sendt på NRK. Så ringte History Channel, som ville finne svaret.

Lukket øya og drenerte tjernet

Oak Island ble lukket i noen uker i august i fjor. Avtalen med stedets grunneiere var at ingen andre enn produksjonsselskapet skulle få filme noe av det som skjedde der ute. Amundsen gikk med på å holde tett.

Tjernet ble drenert, men det er ennå ikke klart om skattejegerne fant noe. Amundsen er derimot overbevist.

– Det er ingenting som tyder på at mysteriet er løst. Det er langt unna et ferdig løst mysterium, men nye spørsmål har dukket opp, sier Amundsen til NRK.no.

– Til nå har jeg bare fått se omtrent et kvarter film der jeg var med, så jeg aner ikke hvordan jeg vil framstå. Om jeg er Amundsen med de kule, men gale teoriene, eller om det er noe her de må videre med, sier han.

Får rykter, ikke fakta fra øya

Man skulle tro at Amundsen ville få full tilgang til informasjonen på øya, men produksjonsselskapet holdt en del informasjon for seg selv.

– Det var også gode grunner til det, som at de ville se min genuine overraskelse over ting de fant, men det betyr også at jeg ikke aner om de fant noe mens jeg ikke var der, sier han.

Amundsen får stadig høre rykter fra øya, men ingenting er bekreftet. Det gjennomgående temaet har vært at teknisk utstyr går i stykker. Hele tiden.

– Det er påtagelig hvordan alt går i stykker. Det er magnetisk stråling som tar knekken på kompass og teknisk utstyr, og det er så mye som går i stykker at det etter hvert blir pinlig, sier han.

Episoden vil bli gjort tilgjengelig på History Channels nettsider natt til mandag, men med en såkalt geoblokk, slik at innholdet er sperret for andre enn amerikanske bruker.

OBS! Du kan, med et modikum av teknisk innsikt, kunne få se episoden kort tid etter at den blir tilgjengeliggjort i USA. NRK Beta hadde i 2012 en artikkel med framgangsmåte og en juridisk diskusjon rundt å omgå denne geoblokken.

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)