Hopp til innhold

Flere nordmenn tar sommerferien i Norge

Flere nordmenn satser på godt sommervær hjemme og dropper utenlandsferien, ifølge Virke Reiseliv.

NORWAY-MOUNTAIN-TOURISM-VOTE

VELGER Norge: Nordmenn dropper utenlandsreisen i sommerferien, og legger den heller til høstferien.

Foto: Sveinung Ystad / AFP

53 prosent av dem som planlegger sommerferie i år skal til utlandet, det er en nedgang på fem prosentpoeng fra i fjor, viser en undersøkelse fra næringslivsorganisasjonen Virke Reiseliv.

– Det skyldes nok at folk satser på en reprise av den fantastiske sommerne vi hadde i Norge i fjor, sier leder i Virke Reiseliv Astrid Bergmål til NRK.

Astrid Bergmål

REISELIVSLEDER: Astrid Bergmål er leder i Virke Reiseliv.

Samtidig øker antallet som ønsker å bruke høstferien i utlandet fra 54 prosent i fjor til 57 i år.

– Når flere velger å bli i Norge i sommer, er det kanskje ikke så rart de ønsker solgaranti i høstferien i stedet, legger hun til.

Kan gå på en vær-smell

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss har ingen klare spådommer om årets sommervær som gjøre Norgesferien verdt det.

– Det er ingen sammenheng mellom fjorårets varme vær og sommerværet i år, og statistisk sett er det ikke veldig sannsynlig at vi får en reprise av forårets vedvarende solskinn.

Bergmål tror at mange vil kaste seg på en utenlandsferie i siste liten, dersom badetemperaturene her hjemme ikke holder mål.

Flyskam påvirker ikke ferievanene

Den siste tiden har flyskam preget reiselivsdebatten, men det ser Virke ikke utslag for på tallene i deres undersøkelse.

I desember svarte 33 prosent at miljøhensyn var styrende for valg av destinasjon og produkt, og nå svarte 32 prosent det samme i Virkes undersøkelse.

Heller ikke undersøkelsen til Respons Analyse for Fremtind Forsikring viser at klimahensyn er styrende for nordmenns reiseplaner.

Nesten halvparten, 48 prosent av de spurte oppgir at de ikke tenker på miljø og klimautslipp i det hele tatt når de velger sommerferie. De som bryr seg minst om dette er de som bor i Oppland og Hedmark.

Kun 17 prosent sier klimautslipp gjør at de blir i Norge eller unngår å fly, og de fleste av disse bor i Oslo og Buskerud.

Se utdrag fra Debattens panel svare på hvorfor man må føle flyskam under:

Utdrag fra Debatten

Utdrag fra Debatten

Tyrkia på vei tilbake

Danmark er feriefavoritt ifølge Virke Reiseliv. Deretter følger Spania, Sverige, Hellas og Italia. Nordmenn er nå også på vei tilbake til Tyrkia etter noen år med færre reiser dit.

– Etter noen år med uroligheter oppleves det nå trygt å reise tilbake, og da er det mange som gjør det, utdyper Bergmål.

Ferie i Tyrkia

Flere vil på ferie til Tyrkia, som oppleves tryggere enn på flere år.

Foto: ScanStock

Bruker mindre penger

Nordmenn planlegger å bruke 6 prosent mindre penger i ferien i år enn i fjor. Det viser en undersøkelse fra Respons Analyse for SpareBank 1. Beløpet var på 17.866 kroner i fjor, mens i år planlegger nordmenn å bruke 16.713 kroner i gjennomsnitt.

– Flere er mer forsiktige i inngangen til sommeren enn i fjor. I motsetning til i fjor har vi nå fått renteoppgang. Da føler folk et behov for å være mer forsiktig, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.

Det blir dessuten billigere sommerferier når flere blir hjemme i Norge. De som reiser utenlands bruker nærmere tre ganger så mye som de som ferierer i hjemlige strøk.

Kulturstrøm

  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift
  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP