Facebook lager fyllefilter

Facebook har allerede lært seg å kjenne igjen ansiktene til deg og dine venner. Nå skal verdens største sosiale medium kjenne deg igjen når du er full.

Fylla

FYLLA: De fleste av oss har nok enten lagt ut bilder vi angrer på, eller så har venner gjort det. Nå vil Facebook hindre flau oppførsel. (Illustrasjonsfoto)

Foto: privat / NRK

Facebook og Facebook på iPhone

FILTRERER MOROA: Facebook jobber med algoritmer som er så kompliserte at de prøver å etterligne vårt sentralnervesystem. Alt for å hindre at man legger ut flaue bilder på fylla.

Foto: KAREN BLEIER / Afp

Se for deg at du er ute på byen med noen venner. Det er god stemning og alkoholen flyter. Plutselig får du det for deg at du skal legge ut 30 bilder av hele gjengen på Facebook.

Det er ikke uvanlig at dette skjer. Derfor vil Facebook nå lage et filter som skal hindre deg å legge ut ting du kommer til å angre på i ettertid.

Se for deg en intelligent langfinger som prikker deg på skulderen og sier: «Er du sikker på at mora di skal se dette?»

Facebook vil være den smarte kompisen din

Det er dette Yann LeCun og resten av AI-avdelingen (kunstig intelligens, journ.anm.) i Facebook driver med for tiden.

Han forteller Wired at det neste store vil være at Facebook blir like smart som den litt mer edru bestekompisen din.

– Se for deg en intelligent digital assistent som kan tenke seg om på dine vegne før du snakker med vennene dine. Det samme gjelder for innhold man legger ut på Facebook, sier LeCun.

Google, Microsoft, Twitter og Yahoo på vei

Denne teknologien er en del av en større ny trend, som kalles «deep learning». Det handler om at maskinen skal lære seg å forstå det vi mennesker sier og holder på med, og fungere litt på samme måte som sentralnervesystemet.

Facebook er ikke på noen som helst måte alene om denne teknologien.

Google bruker det i søkemotoren sin, Microsoft bruker det til å oversette Skype-samtaler og de andre, som Twitter og Yahoo, er i ferd med å sette opp sine egne AI-team.

Forstår Ringenes Herre

Nylig demonstrerte AI-teamet i Facebook et verktøy som kan lese passasjer fra Ringenes Herre-bøkene, for så å svare på spørsmål om det den nettopp leste.

– Hvis man skal forstå både innhold og folk på Facebook, og i tillegg holde på all den informasjonen, trenger man en datamaskin, sier LeCun.

Kulturstrøm

  • «Atlantic Crossing» skal diskuteres

    Dramaserien «Atlantic Crossing» tas opp i Kringkastingsrådet. Forfatter Tor Bomann-Larsen skal legge fram sin kritikk om tukling med historiske fakta om kongefamilien. Serieskaper Alexander Eik og forfatter Linda May Kallestein deltar også på møtet.

  • Økende seertall for Maskorama

    860.000 tv-seere i Norge så tredje episode av NRK1s Maskorama på lineær tv i helgen. Det er det høyeste tallet så langt for serien. Regner man med de som har sett programmet på nett, er seertallet over 900.000, opplyser NRK.

    Mia Gundersen i Maskorama
    Foto: Julia Marie Naglestad / NRK