Kronen på verket: Flagstad på Decca 1956-59

Flagstad spilte inn store mengder musikk for plateselskapet Decca i årene 1956-59. Til tross for at hun nå har passert 60 år, er det fremdeles en formidabel sanger vi hører på disse innspillingene.

Kirsten Flagstad i 1958.

MODEN: Kirsten Flagstad i 1958, rundt den tiden hun gjorde sine beste innspillinger.

Foto: Anno Kirsten Flagstad Museum

Innspillingene inkluderer blant annet fem romanseplater med sin faste pianist Edwin McArthur (i mono), to album med orkestersanger (Sibelius og Grieg) med London Symphony Orchestra dirigert av Øivin Fjeldstad, og en god dose Wagner og Mahler med Wiener Philharmoniker, fordelt på tre dirigenter i eliteskiktet: Hans Knappertsbusch, George Solti og Adrian Boult.

Denne boksen inneholder de fleste innspillinger Flagstad gjør for Decca årene 1956-59.

De fleste av Flagstads innspillinger for Decca er samlet på denne 10-CD-boksen. Høydepunkt: Wagners «Wesendonck»-sanger dirigert av Hans Knappertsbusch.

Foto: DECCA

Av spesiell betydning for oss nordmenn (og ikke minst oss NRK-ansatte) er innspillingen av Wagners «Götterdämmerung» som ble gjort i Universitetets aula i Oslo i januar og mars 1956.

Operaen "Götterdämmerung" blir spilt inn for NRK radio i universitetets Aula.
Fra v: Ingrid Bjoner, Waldemar Johnsen, Egil Nordsjø, Kirsten Flagstad, Eva Gustavson og Set Svanholm. 1956

Fra innspillingen av «Götterdämmerung» i Universitetets aula, januar 1956. Fra v: Ingrid Bjoner, Waldemar Johnsen, Egil Nordsjø, Kirsten Flagstad, Eva Gustavson og Set Svanholm.

Foto: Ntb / NTB

Dette var opprinnelig nok en av Flagstads utallige «avskjedskonserter», denne gang for NRK radio. Her fikk norske lyttere anledning til å høre Flagstad i en av hennes signaturroller: Brünnhilde. Kringkastingsorkesteret og Oslofilharmonien var for anledningen slått sammen, og blir mesterlig dirigert av Øivin Fjeldstad. Med unntak av den svenske tenoren Set Svanholm, var hele solistensemblet norsk.

Flagstad gjør nok en uforglemmelig fremføring av den berømte sluttscenen, hvor Brünnhilde rir inn i flammene og forårsaker ragnarok. Lyden er mono, men betraktelig bedre enn noen andre opptak av Flagstad i denne rollen.

En spesiell Flagstad-innspilling for oss nordmenn: Götterdämmerung fra Oslo januar 1956.

«Götterdämmerung»-innspillingen fra Oslo 1956 var den første kommersielt utgitte studioinnspillingen av denne operaen.

Foto: DECCA

Et drøyt år etter innspillingen av «Götterdämmerung» er Flagstad i Wien for å gjøre opptak med Wiener Philharmoniker. Her gjør hun også Brünnhilde, denne gang i en innspilling av hele tredje akt fra «Die Walküre» med George Solti som dirigent. Lyden er stereo og produksjonen er førsteklasses.

Helhetlig vurdert er dette etter min mening Flagstads beste Wagner-innspilling. At Flagstad er nesten 62 år gammel er simpelthen ikke til å tro.

Die Walküre innspilt i Wien mai 1957 er en av Flagstads mest hørverdige Wagner-innspillinger. Lyden er førsteklasses og Flagstad synger som om hun var en av Odins ekte Valkyrier. Hojoto!

«Die Walküre» innspilt i Wien mai 1957 er en av Flagstads mest hørverdige Wagner-innspillinger. Lyden er førsteklasses og Flagstad synger som om hun var en av Odins ekte Valkyrier. Hojoto!

Foto: DECCA

Kulturstrøm

  • 200 millioner betaler for Netflix

    Strømmegiganten Netflix har nå passert 200 millioner betalende abonnenter på verdensbasis. 37 millioner kom til i fjor. Tirsdag la selskapet fram et årsresultat med 213 milliarder kroner i overskudd. Aksjekursen steg umiddelbart med 10 prosent.