Hopp til innhold

- En gavepakke til tyver

Reaksjonene lar ikke vente på seg etter at det onsdag ble klart at et Munch-tyveri er blitt hemmeligholdt i flere måneder.

"Løsrivelsen II" av Munch

Ble stjålet i sommer: «Løsrivelse II».

Foto: NRK

– Jeg kan forstå det at man ønsker en oppklaring i det stille, men jeg er rett og slett uenig i at kunsttyverier i et sånt format skal hemmeligholdes. Jeg tror det er en gavepakke til tyver, sier daglig leder for Grev Wedels Plass Auksjoner, Hans Richard Elgheim, til NRK.

Elgheim mener det er svært negativt at tyveriet av Munch-litografiet «Løsrivelse II» som ble stjålet fra Oslo-galleriet Kaare Berntsen i sommer, ikke er blitt kjent tidligere.

Han får støtte av Knut Forsberg i Blomquist Kunsthandel, som forteller at de ikke var direkte informert om tyveriet.

– Vi liker åpenhet, det er mye bedre for å stoppe videresalg, sier Forsberg, som til NRK innrømmer at heller ikke de ville gått til pressen dersom de hadde blitt utsatt for tyveri.

– Vi hadde sirkulert det til profesjonelle, men vi hadde nok ikke gått til pressen.

Negativ publisitet

Elgheim i Grev Wedels Plass Auksjoner tror at hovedgrunnen til at tyveriet er blitt holdt hemmelig, er at fornærmede ikke har ønsket all publisiteten som følger av et slikt tyveri. Likevel håper Elgheim at det nå blir slutt på hemmeligholdelsen.

– Det er klart at når et tyveri er begått, og ingen får høre om det, så kan jeg godta at politiet har sine grunner til å ønske å arbeide i det skjulte, men generelt må det jo være en fordel for alle og enhver at dette er borte slik at det ikke blir solgt til noen som kjøper det i god tro.

Hans Richard Elgheim

Hans Richard Elgheim i Grev Wedels Plass Auksjoner.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Etterlyser norsk database

Elgheim driver selv med formidling av kunst, og etterlyser nå større åpenhet rundt stjålne kunstverk. Han mener en norsk database for stjålet kunst vil gjøre det vanskeligere for tyver å eksportere stjålet kunst til utlandet.

– Når vi ser at det kommer for en dag at verdifull kunst jevnt og trutt blir borte, så slår det meg at man bør vurdere at dersom man skal få forsikret kunst, så skal det også kunngjøres gjennom en database når kunst blir borte. Jeg synes det virker mer og mer innlysende etter hvert.

Allerede i 2003 ba Økokrim om penger til et register over stjålet kunst. Disse pengene ble nylig bevilget, men Økokrim har foreløpig ikke hatt kapasitet til å opprette registeret.

Kulturstrøm

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP
  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift