Hopp til innhold

Etterkommere varsler søksmål mot Gyldendal

Etterkommere etter motstandsfolk varsler søksmål mot Gyldendal Norsk Forlag, og krever at Marte Michelets bok trekkes fra salg umiddelbart.

Hva visste hjemmefronten? Av Marte Michelet

«Hva visste hjemmefronten?» ble gitt ut i 2018 av Gyldendal forlag.

I et brev til Gyldendal forlag skriver advokatfirma Elden at Gyldendal Forlag har opptrådt uaktsomt og at det gir grunnlag for erstatningsansvar.

Særlig klanderverdig mener Elden at det er at Gyldendal fortsetter å selge boken til Marte Michelet selv etter at Marte Michelet har vært ute og beklaget at hun har gjort feil i boken.
Gyldendal har bedt om tid til å gå igjennom boken grundig.

Forlagssjef for sakprosa i Gyldendal, Reidar Mide Solberg, sier til NRK at forlaget i dialog med etterkommerne og advokat John Christian Elden hadde blitt enige om at de innen i dag skulle gi sin respons på hvor lang tid de ser for seg å bruke på gjennomgangen av kritikken mot boken.

– Nå har vi imidlertid mottatt et prosessvarsel fra Elden. Vi opplever at vi var i et konstruktivt spor, dette er derfor en utvikling i saken som overrasker oss. Vi ser oss nødt til å henvise til vår advokat Cato Schøitz for ytterligere kommentar, sier Reidar Mide Solberg.

Til NRK gjentar Schøitz at forlaget følte de hadde en god dialog med den andre parten, og at varselet kom ut av det blå.

– Det får man bare forholde seg til. Det som er viktig er at Marte Michelet har beklaget en del uttalelser. Det er beklagelser som forlaget stiller seg 100 prosent bak, sier han.

Gyldendal forlag sa senest forrige uke at de ikke vil trekke boken «Hva visste hjemmefronten?». Forlaget mener det finnes feil i boken, men mener at hovedkonklusjonene står seg.

Schøitz mener det heller ikke er noe juridisk grunnlag for å tilbaketrekke boken.

– Det har aldri vært fremsatt slike krav som har vært gjennomført for norske domstoler. Elden har heller ikke henvist til noe rettspraksis eller juridisk teori. Det hadde han formodentlig gjort hvis det hadde fantes, sier han.

Marte Michelet

Michelet jobber for tiden med et tilsvar og forteller at hun går gjennom boken punkt for punkt.

Foto: BERIT ROALD / NTB

Mens det tidkrevende arbeidet pågår selges bøkene med suksess, tross injurierende uttalelser av sterkt bebreidende art», skriver advokatfirmaet Elden i brevet til Gyldendal Forlag.

John Christian Elden

John Christian Elden, advokaten til familiene.

Foto: Geir Olsen

Advokatfirmaet Elden mener at det riktige ville være å trekke tilbake boken til Michelet mens arbeidet med rettelsene pågår, og særlig etter at Michelet har erkjent at «hun har gått for langt» i sin karakteristikk av to avdøde motstandsfolk.

– Kan ikke ha juks og fanteri

Krigshelt og krigshistoriker Ragnar Ulsteins sønn, Anders Ulstein, sier til NRK at boken har en rekke påstander om kjente motstandsfolk som «ikke kan bli stående».

Han sier en rekke historikere har gått gjennom boken og at de derfor føler de har en veldig sterk sak.

– Vi tror vi vinner denne saken. Det er en sterk sak, og det er veldig viktig at noen tar denne kampen. Ikke bare for vår egen skyld, men også for norsk krigshistorie, sier han og legger til:

– Norsk krigshistorie må bygge på god kildebruk. Vi kan ikke ha juks og fanteri, og det er dessverre det som preger denne boken.

Anders Ulstein

Anders Ulstein sier boken må trekkes fordi den er preget av juks og fanteri.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Ulstein viser til at boken har solgt i stort opplag, og er å finne i biblioteker og bokhandler over hele landet.

– Den brukes i stor grad i skole og utdanning, og som et referanseverk. Det kan ikke bli stående, for den er full av feil, sier han.

Han sier de siste årene etter at boken ble utgitt, har vært en stor belastning for mange etterkommere av motstandsfolk på grunn av det han karakteriserer som «grove» anklager.

– For eksempel blir alle anklaget for å ha anti-jødiske holdninger, eller for å ha tjent penger på å hjelpe jødene. Det er veldig hardt når du vet at våre forfedre var aktive i motstandskampen og risikerte sine liv. Det snur opp ned på alt, sier Ulstein.

Skapte stor debatt

I 2018 slapp Michelet boken «Hva visste hjemmefronten?». Den skapte stor debatt, og i november i fjor varslet flere etterkommere av norske motstandsfolk at de ville gå til søksmål mot forfatteren.

Noe av det som skapte furore etter bokslippet, var det enkelte av etterkommerne kalte en uthenging av Alf T. Pettersen. De mener han ble fremstilt som profittjeger.

Han var sentral i Carl Fredriksens Transport, som reddet mellom 800 og 1000 norske flyktninger, blant dem omrking 350 jøder. Som de førte over grensen til Sverige i 1942 og 1943.

– Jeg vil beklage min fremstilling av ledelsen i Carl Fredriksens Transport. Der ser jeg at jeg har gått for langt i å antyde at to navngitte personer, Reidar Larsen og Alf T. Pettersen, kun var drevet av et profittmotiv når de hjalp jøder på flukt, sa hun i intervjuet med BT.

Michelet jobber for tiden med et tilsvar og forteller at hun går gjennom boken punkt for punkt. I tilsvare skal hun legge frem hvorfor hun mener boken i all hovedsak står støtt.

Marte Michelet

I 2018 slapp Michelet boken «Hva visste hjemmefronten?».

Foto: NRK

Advokatfirmaets krav til Gyldendal

Advokatfirmaet krever blant annet at boken trekkes tilbake mens arbeidet med omskriving og rettelser pågår. Og at etterkommerne som nå varsler søksmål får dekket alle økonomiske tap de er påført som følge av ditt arbeid med å tilbakevise usannheter og feil i boken.

De ber også om oppreisningserstatning for tort og svie.

Advokatfirmaet Elden ber om svar fra Gyldendal innen 1.mars.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.