Et nyttig perspektiv på hverdagen

– Når jeg hører om en større naturkatastrofe, tenker jeg med en gang på hvordan kalenderen min ser ut og hvor lett det er å rydde i den. Kan jeg reise ut nå? Er det mulig å slippe alt uten at det skal gå ut over pasienter på sykehuset?

Brynjulf Ystgaard
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Siden 1990 har overlege Brynjulf Ystgaard ved gastrokirurgisk avdeling på St. Olavs Hospital i Trondheim meldt seg til tjeneste ved større nødhjelpsaksjoner i regi av Norges Røde Kors. 58-åringen var med i første pulje som ble sendt med feltsykehus og medisinsk personale til Port-au-Prince etter den store jordskjelvkatastrofen på Haiti.

Får et annet perspektiv på ting

I søndagens Sølvsuper forteller Brynjulf Ystgaard i samtale med programleder Haakon D. Blaauw om sine erfaringer og hva disse også gir ham.

– Vi lærer litt om hva livet virkelig er, klarer å komme bort fra hverdagene i Norge hvor vi er opptatt av relativt små ting til steder der folk virkelig har problemer. Vi får et annet og nyttig perspektiv på livet og hverdagen, finner ut hva det er som er viktig og hva som betyr noe.

– Jeg har i hele mitt liv hatt lyst til å hjelpe folk som lever under forhold vi her i Norge ikke kan forestille oss og å få se litt mer av virkeligheten enn det vi kan her til lands.

En stor dose tålmodighet

Som helsearbeider under større internasjonale nødhjelpsaksjoner er det helt nødvendig med en stor dose tålmodighet, sier Ystgaard.

– I tillegg må du ha med deg bøker og mye god musikk!

Sølvsuper, NRK P1, søndag 28. februar kl 07.03

Kulturstrøm

 • Ung jazz ut til folket

  Trondheimstrioen «I LIKE TO SLEEP» ble kåret til Årets unge jazzmusikere i 2018. Bandet har potensial til å bli stilskapende innen norsk jazz, mente juryen. Premien er en turné til ti jazzklubber Norge rundt, til Nasjonal Jazzscene i Oslo og Bodø Jazz Open. Du kan lese mer om bandet og hvilke steder som får besøk på Norsk jazzforum.

  I LIKE TO SLEEP
  Foto: Juliane Schütz / Norsk Jazzforum
 • Designpris for nye Hotel Norge

  Interiøret i det nyoppussede hotellet i Bergen vekker internasjonal oppsikt. Det nederlandske designfirmaet Concrete fikk nylig pris for beste hotellinteriør under bransjeorganisasjonen FRAMEs Frame Award 2019.

  Bilder fra interiøret ser du her:

  Hotel Norge