Et nyttig perspektiv på hverdagen

– Når jeg hører om en større naturkatastrofe, tenker jeg med en gang på hvordan kalenderen min ser ut og hvor lett det er å rydde i den. Kan jeg reise ut nå? Er det mulig å slippe alt uten at det skal gå ut over pasienter på sykehuset?

Brynjulf Ystgaard
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Siden 1990 har overlege Brynjulf Ystgaard ved gastrokirurgisk avdeling på St. Olavs Hospital i Trondheim meldt seg til tjeneste ved større nødhjelpsaksjoner i regi av Norges Røde Kors. 58-åringen var med i første pulje som ble sendt med feltsykehus og medisinsk personale til Port-au-Prince etter den store jordskjelvkatastrofen på Haiti.

Får et annet perspektiv på ting

I søndagens Sølvsuper forteller Brynjulf Ystgaard i samtale med programleder Haakon D. Blaauw om sine erfaringer og hva disse også gir ham.

– Vi lærer litt om hva livet virkelig er, klarer å komme bort fra hverdagene i Norge hvor vi er opptatt av relativt små ting til steder der folk virkelig har problemer. Vi får et annet og nyttig perspektiv på livet og hverdagen, finner ut hva det er som er viktig og hva som betyr noe.

– Jeg har i hele mitt liv hatt lyst til å hjelpe folk som lever under forhold vi her i Norge ikke kan forestille oss og å få se litt mer av virkeligheten enn det vi kan her til lands.

En stor dose tålmodighet

Som helsearbeider under større internasjonale nødhjelpsaksjoner er det helt nødvendig med en stor dose tålmodighet, sier Ystgaard.

– I tillegg må du ha med deg bøker og mye god musikk!

Sølvsuper, NRK P1, søndag 28. februar kl 07.03

Kulturstrøm

 • Filmkritikerprisen 2021 utdelt

  Filmkritikerprisen 2021 for fjorårets beste norske langfilm går til «Kunstneren og tyven», regissert av Benjamin Ree. Prisen ble overrakt vinneren under Norsk filmkritikerlags årsmøte. Vinenren er kåret etter avstemning blant lagets rundt 90 medlemmer.

 • Kanye West får godkjent navnebytte

  En av verdens mest kjente rappere Kanye West (44) har fått innvilget sin søknad om å endre navnet sitt.

  Fra nå av heter han ikke Kanye West, men Ye.

  Navnet har blitt brukt som navn på både musikkalbum og Twitter-konto, men har ikke vært hans juridiske og offisielle navn tidligere.

  En av begrunnelsene til navnebytte er fordi han mener at «ye» er det mest brukte ordet i bibelen, og skal bety «deg».

  Ye
  Foto: Angela Weiss / AFP
 • Tanum bokhandel forsvinner helt

  Cappelen Damm legger nå også ned nettbokhandelen tanum.no, som var det siste som var igjen av bokhandlerkjeden som ble startet i 1832. En for dyr satsing på bokhandel på Oslo Lufthavn endte med salg av fire butikker, skriver Bok365. Før nyttår solgte forlaget også flaggskipsbutikken på Karl-Johan.