Hopp til innhold

Et liv som gardist

Foreldre som har en sønn eller datter i Garden, kan være stolte, understreker Nils Egelien. Gardistene gjør en meget god jobb, ikke bare for Forsvaret, men også for hele landet, mener han.

Stiller opp for Garden

Nils Egelien påstår selv at han må være den mest arresterte person i Norge etter 1945. I tillegg har Krigsadvokaten gitt ham refselsesordre. Denne var begrunnet i at Egelien hadde unnlatt å fortelle gardistene at de første og beste soldatene kom fra Trøndelag.

Nils Egelien.
Foto: Haakon D. Blaauw. / NRK

- Jeg hadde ingen mulighet for å ta betenkningstid og fikk to kringler i bot for denne grove forseelsen.

Søndagens sølvsupergjest har fra 1954 vært tilknyttet Hans Majestet Kongens Garde, og i tolv år var han vakt- og paradesjef for denne. I en alder av 73 år er Nils Egelien svært aktiv i mye som har med Gardens historie og omdømme å gjøre.

To-tre ganger i uken reiser fra hjemmet i Drammen til Gardeleiren på Huseby. Her har han fortsatt kontor som han benytter i vervet som visepresident i Norges Gardistforbund. I år kommer dette kontoret ekstra godt med da Garden feirer 150 års jubileum.

Vil sove på en celle

Nils Egelien var i nesten 40 år tilknyttet HM Kongens Garde. Hatten han har for anledningen, bærer en italiensk Bergsaglier-hatt fra 1860. Garden fikk denne hatten i forbindelse med skifte av uniform.

- Jeg har vært så privilegert at jeg har fått reise ganske mye omkring i landet. På tilbaketur til Drammen har jeg ofte havnet innom Husebyleiren.

Mange ganger har det vært praktisk for meg også å overnatte der, og jeg har gjerne tatt til takke meg en seng på cellen.

Enkelte gardister har kanskje hatt problemer med å forstå en slik henvendelse, og da har det hendt jeg har tilbudt å knuse en rute slik at jeg kan bli arrestert for å få ønsket mitt oppfylt, sier Egelien med et skjelmsk glimt i øyet. I samtalen med programleder Haakon D. Blaauw serverer Egelien mange kuriositeter og spesielle historier fra og om livet i Garden.

Rik historie

Garden innledet sitt jubileumsår den 28. januar med en stor konsert i Konserthuset i Oslo. En rekke markeringer skal skje fram mot selve stiftelsesdagen den 1. november, og årets 17. mai blir også spesiell.

- På vår nasjonaldag har Garden og Gardemusikken et spesielt ritual å forholde seg til helt fra det å vekke og å spille i Husebyleiren til å danne avslutningen av barnetoget, gjøre ”holdt og front” på Slottsplassen og spille mot Kongen og Kongefamilien på balkongen, sier Egelien. I norsk sammenheng er 150 års gardehistorie betydelig, mens i europeisk sammenheng er det ikke det. Europa har 600 års gardehistorie, opplyser sølvsupergjesten.

Kan være stolte

- Foreldre som har en sønn eller datter i Garden, kan være stolte, understreker Nils Egelien. Gardistene gjør en meget god jobb, ikke bare for Forsvaret, men også for hele landet. Utlandet er på jakt etter dem. Det hagler nærmest med henvendelser om besøk og opptreden.

NRK P1, Sølvsuper, søndag 14. mai kl. 07:03.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters