Hopp til innhold

Et annerledes vårtegn

Når sola kommer og snøen smelter kommer firfisla ut fra vinterhiet sitt. Du kan se den stå på steiner og stubber mens den varmer seg. Firfisla er den ene av våre to norske øglearter, den andre er stålormen.

Firfisle ved Store Kvernsjø

FIRFISLA: Den er sky og rask, men du kan likevel få øye på den når den varmer seg i sola.

Foto: Edny Rønne

Firfisla hører til øglene, og sammen med slangene utgjør de det vi kaller krypdyr. Den likner på en krokodille i formen, og uten bein kan den også likne på en orm. I motsetning til krokodillen er firfisla lite fryktinngydende. Den spiser små insekter, larver og mark og blir ikke lenger enn 12 til 18 centimeter.

Hardfør øgle

Når vinteren kommer, går firfisla i dvale under lyng og torv, kanskje i et lite hull eller en musegang. Forskere har sett at firfisler ligger sammen i en klynge om vinteren for å holde varmen. Firfisla utvikler litt varme selv om den er vekselvarm.

Firfisle på sekken

UTBREDT: Firfisla fins stort sett overalt i Norge, både i lavlandet og høyt til fjells.

Foto: Bjørn Flor

Vekselvarm

Krypdyr er vekselvarme dyr. Det betyr at kroppens temperatur varierer med omgivelsene der den lever. Hvis det er for varmt i været, blir de overopphetet og må søke skygge for å avkjøle seg. Når det er kaldt, er de sløve og trege i bevegelsene. Derfor kan du av og til se firfisla stå i ro på en stein og la solstrålene varme seg.

Haleslipp

Både ormer, fugler og små rovdyr liker firfisler på menyen. Hvis firfisla blir utsatt for fare, kan den velge å slippe sin egen hale. Da blir halen liggende igjen og sprelle i noen minutter, og angriperen blir mer opptatt av den enn av firfisla, som får tid til å stikke av. Det vokser ut en ny hale senere, men den nye halen blir ikke så lang som den første.

Firfisler

FREDET: Skulle du bli fristet til å ta med en firfisle hjem, skal du vite at det faktisk ikke er tillatt - alle krypdyr er fredet i Norge!

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Utforsk naturen

Det er spennende og lærerikt å være ute i naturen. På dette nettstedet kan du hente inspirasjon før neste tur.
Ungute.no er Direktoratet for naturforvaltning sitt nettsted for barn og unge i aldersgruppen 10 – 16 år, men alle som er interessert i natur, uansett alder, vil ha nytte av sidene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters