Hopp til innhold

Erlend Loe: – Sluttet å svare elevene da jeg hadde 5000 ubesvarte e-poster

Flere profilerte norske forfattere får ukentlig meldinger av elever som ønsker i overkant mye hjelp med fordypningsoppgave i norsk. De håndterer det på ulike måter: Helga Flatland svarer så mye hun kan, mens Erlend Loe lar innboksen støve ned.

Helga Flatland, Maria Kjos Fonn, Erlend Loe.

Helga Flatland, Maria Kjos Fonn og Erlend Loe har forskjellig innstilling til de mange henvendelsene de får av elever på e-post, Instagram, Facebook Messenger og telefon.

Foto: Kristin Sverre Østensvik / NRK

Jeg skal presentere en av bøkene dine for klassen i morgen. Kan vi ta en prat i ettermiddag?

Listen over spørsmål forfatter Erlend Loe har fått fra elever som jobber med fordypningsoppgaver er endeløs.

– Jeg kom frem til at jeg ikke orket å svare på de samme spørsmålene for gang nummer 30 000. Da hadde jeg måttet legges inn, ler Loe.

På ett tidspunkt hadde han opprettet en egen e-postmappe merker «særemne».

– Når det sto at det var mer enn 5000 ubesvarte e-poster så ga jeg opp, sier han.

Erlend Loe

UHÅNDTERLIG: – Jeg har fått mange, mange tusen meldinger fra elever opp gjennom årene, sier Erlend Loe.

Foto: Kristin Sverre Østensvik / NRK

Skolelever spør om alt ifra bakgrunn og interesser, til mer faglige spørsmål knyttet til forfatterens tanker rundt tematikken i bøkene, ifølge forfatterne NRK har snakket med.

Til tross for at mange sender inn gode og reflekterte spørsmål, så er ikke alltid henvendelense like seriøse.

– Noen ganger ringer de fra klasserommet, og jeg kan høre at de andre elevene dytter den ene personen i forgrunnen som skal snakke på telefonen. Jeg har også blitt oppringt på kveld og nattestid, hvor jeg har hørt at det var fest og moro i bakgrunnen, sier Loe.

Han tror at noen av grunnene til at forfattere mottar så mange henvendelser er fordi barn og unge leser mindre i dag enn før.

– Mange opplever det nok derfor som krevende å skulle skrive en fordypningsoppgave i norsk.

Husk å lese boken

Helga Flatland prøver på sin side å svare de fleste seriøse henvendelsene hun får.

Helga Flatland

KRAVSTORE:– Mange elever skriver at jeg må svare dem innen i morgen, sier Helga Flatland.

Foto: Kristin Sverre Østensvik / NRK

– De fleste er hyggelige lurer på oppriktige ting de har lest om. Til de som ikke har lest boken sier jeg alltid at de skal lese boken først, så kan vi diskutere.

Noen meldinger svarer hun likevel ikke på.

Hei, et spørsmål jeg har lurt på lenge er dette: Trekk ut en scene fra boka som du synes er spesiell og gjør en dybdeanalyse

elev

– Dette er jo helt vanvittig, sier Flatland.

Noen prøver også å skru på sjarmen når de kontakter forfatteren:

melding fra elev
Foto: Melding fra elev

Dette fungerer ikke alltid like godt, ifølge Flatland.

Dessertgenerasjonen

Maria Kjos Fonn får mange henvendelser om boken «Kinderwhore». I starten opplevde hun at hun gjorde elevene en bjørnetjeneste.

– I begynnelsen var jeg litt naiv og svarte på alle spørsmålene, men så skjønte jeg at jeg ga dem svarene på det som læreren hadde spurt om. Det sluttet jeg med, sier hun.

Maria Kjos Fonn

VIRKEMIDLER: – En elev spurte meg hvilke virkemidler jeg bruker. Da tenkte jeg at det aner jeg ikke. Jeg bare skriver, sier Maria Kjos Fonn.

Foto: Petter Larsson / NRK

Hun synes det er fint at elevene viser interesse for bøkene hun skriver. Likevel mener Kjos Fonn det er viktig at elevene gjør et selvstendig stykke arbeid når de nærmer seg slutten av skolegangen.

– Det har lenge vært snakk om at dagens unge kalles «dessertgenerasjonen» fordi de vil ha alt uten å jobbe for det. Det kan man føle litt på nå man får slike meldinger.

Fordummende inntrykk av unge

Avgangselevene fra Edvard Munch videregående skole kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene til forfatterne.

– Vår generasjon kjennetegnes bedre som «generasjon prestasjon». Vi jobber hardt og fortjener ikke et slikt stempel, sier Reyan Falch.

Caroline Fried Tellnes, Reyhan Falch og Bertine Fadnes, Edvard Munch vgs

UENIGE: Caroline Fried Tellnes, Bertine Fadnes og Reyhan Falch fra Edvard Munch videregående skole.

Foto: Kristin Sverre Østensvik / NRK

– Disse meldingene gir et fordummende inntrykk av ungdommen. Hvis noen fra vår klasse hadde sendt en melding til en forfatter ville vi ikke spurt om grunnleggende ting som hva slags synsvinkel forfatteren bruker, sier Caroline Fried Tellnes og Bertine Fadnes.

De mener at forfattere bør svare elevene, så lenge man stiller gode spørsmål.

– Forfatterens mening kan gi en ny dybde på analysen som man ikke hadde fått hvis man skrev oppgaven basert kun på egne refleksjoner, sier elevene.

De vurderer selv å kontakte forfattere når de snart setter i gang med fordypningsoppgaven. I så fall vil de gjøre grundige forbredelser.

Har dere en oppfordring til forfatterne?

– Vi håper på å få svar!

Kulturstrøm

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.

 • Chile gjenåpner etterforskningen av Pablo Nerudas død

  Chile skal nok en gang forsøke å løse mysteriet rundt nasjonaldikteren Pablo Nerudas død, har en domstol i landet besluttet. Det skriver NTB.

  Neruda, som fikk nobelprisen i litteratur i 1971, døde tolv dager etter militærkuppet der landets folkevalgte president Salvador Allende ble styrtet og en militærjunta under ledelse av general Augusto Pinochet overtok makten.

  Den offisielle dødsårsaken var prostatakreft, men Nerudas sjåfør og assistent Manuel Araya fortalte mange år senere at forfatteren fikk en mistenkelig sprøyte i brystkassen rett før han døde.