Hopp til innhold

Erik Hamrén

Rosenborg-trener Erik Hamrén var gjest i Stjerneklart mandag 26. oktober.

Erik Hamrèn.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

HØR: Stjerneklart med Erik Hamrén

Erik Hamrén ble født 27. juni 1957 i Ljusdal i Hälsingland i Sverige som sønn av Per Hamrén og hans kone Kerstin. Han vokste opp i Ljusdal sammen med foreldrene og søstern Karin og begynte tidlig med fotball og bandy i Ljusdal IF. Han gikk de tre første årene på Nybo skola i Nybo i Ljusdal kommune, de tre neste på Gärdeåsen skola i Ljusdal og de tre siste årene i grunnskolen på Stenhamreskolan i Ljusdal sentrum. Så tok han 2-årig gymnas på Gymnasieskolan i Ljusdal før han flyttet til Sundsvall, tok 3-årig gymnas på Komvux i løpet av 2 år og ble yrkesmilitær i Sundsvall.

Han spilte på Stockvik FF som hardtarbeidende, offensiv midtbanespiller før dårlige knær satte en stopper for hans videre karriere som spiller. Han ble trener for IFK Sundsvall tidlig på 80-tallet og fortsatte til Enköpings SK vest for Stockholm i 1987. Da hadde han i mellomtiden tatt utdannelse som idrettslærer på Gymnastik- og Idrottshögskolan GIH i Stockholm og giftet seg med SAS-ansatte Agneta. Henne hadde han sjarmert i senk på SAS-kontoret i Sundsvall, for øvrig etter råd fra sin mor, med fem røde roser og en lunsjinvitasjon, etter å ha kjøpt en flyreise hos henne.

Han var trener for Väsby IK, nord for Stockholm i 1989, Brommapojkarna i Stockholm i 1990/91, Vasalunds IF i Solna utenfor Stockholm i 1992/93, Degerfors IF mellom Örebro og Karlstad i 1994 før han kom til AIK Stockholm i 1995 der han var i to år og førte laget med motsatt draktfarge som Rosenborg til to svenske cupmesterskap. I cupvinnercupen 1996/97 slo de ut Nîmes Olympique fra Frankrike i den innledende runden og møtte FC Barcelona i kvartfinalene. AIK tapte sammenlagt 2-4 etter å ha spilt 1-1 hjemme på Råsunda. Barcelona vant for øvrig hele turneringen det året. I 1998 dro han til Göteborg-klubben Örgryte IS der han var i 5 år og vant cupen i 2000.

I 2004 ble han trener i Aalborg BK der han var i 4 år, med seriemesterskap i 2008 som høydepunkt. Året før ble Aalborg det første danske lag som slo ut et italiensk lag, Sampdoria, i en europacup. Han ble også kåret til årets trener i Danmark i 2008. 1. juni det året ble han ansatt som hovedtrener for Rosenborg og ledet klubben til seriemesterskap i år, med 27 seriekamper på rad uten tap.

Erik pendler mellom Trondheim og Göteborg der hans kone Agneta og hans døtre Caroline på 20 og Pernilla på 16 år, bor.

Stjerneklart med Erik Hamrén, NRK P1, mandag 26. oktober kl 22.05

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.