NRK Meny
Normal

Episode 2

Robins bursdag står for døren. Det blir en feiring man sent skal glemme på Ylvingen.

Robin har bursdag
Foto: Liv Ask / NRK

I dagene før fødselsdagen dukker det opp en bandplakat overalt. Iris ser den på vei hjem til hybelen en dag. Marit finner en på Ylvingen. Hun river den resolutt ned.

Stor gjensynsglede

Terjes band

Terje er en dyktig musiker, og når bandet hans skal spille på fastlandet oppdager Robin plakaten.

Foto: Helge Semb / NRK

Det er et nemlig et kjent fjes på bildet av bandet: det er Terje, faren til Robin og Iris. Ingen av dem har sett ham siden de flyttet til Ylvingen, og han har heller ikke gitt beskjed om at han er på turné.

Likevel greier ikke Robin å holde seg unna. Under dekke av å besøke Iris på fastlandet, oppsøker han lokalet der bandet spiller. Gjensynsgleden er stor, og Robin inviterer faren i bursdagsselskap.

For mye for Marit

Marit har hendene fulle. Både med å planlegge festen, drive restauranten og aktivisere turister. Hun skjønner at det blir for mye og tilbyr Turid jobb.

Turid viser seg å være både effektiv og hyggelig, men enda er det behov for mer. Turid foreslår Roland, men Marit er for stolt. Hun vil ikke slippe Roland innpå seg igjen, og velger å være avvisende og irritert mot ham.

Visjon om whisky

Brynjar og Roy tester vannkvaliteten

Brynjar og Roy leter tester Ylvingen-vannet.

Foto: Liv Ask / NRK

Det samme er Brynjar overfor Leif Grøndahl. Han lurer fremdeles på hvorfor i all verden den tidligere rådmannen har flyttet til Ylvingen. Samtidig har han sine egne planer: whiskyproduksjon!

Sammen med Roy leter han etter gode vannkilder på øya, og er selvsagt ikke fornøyd når han oppdager at Grøndahl eier brønnen med det beste vannet.

Men det viser seg at også Grøndahl er en ekte whiskyentusiast. Han gir bort vannet mot den første smaksprøven av ferdig vare, og avtalen besegles med en drink eller tre.

De to karene ramler inn i pensjonatet mot kveldingen, akkurat i tide til Robins store fest.

Leif og Brynjar synger

Leif og Brynjar har funnet hverandre i felles entusiasme for whisky, og dukker opp på Robins fest med gitar og kreativ påkledning.

Foto: Liv Ask / NRK

Men det Robin er mest spent på er om Terje kommer, eller om han svikter nok en gang.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix