Hopp til innhold

Han vil gi Märtha Louise millioner

... hvis hun klarer å bevise at hun snakker med engler. Tryllekunstner og skeptiker James Randi mener nordmenn er naive i sin tro på det overnaturlige.

Video James Randi er i Norge

VIDEO: Illusjonist og skeptiker James Randi er i Norge for å advare oss mot å tro på det overnaturlige, og ønsker å utfordre prinsesse Märtha Louise. Se intervju. Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix.

Amerikansk-kanadiske James Randi var i en årrekke en av USAs mest berømte tryllekunstnere, men fører i dag et privat korstog mot udokumentert viten.

Prinsesse Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise driver kursskolen Astarte Education, hvor deltakerne blant annet lærer å komme i kontakt med sin skytsengel.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Han har i 15 år tilbudt én million dollar til dem som klarer å bevise at de har overnaturlige evner.

Nå er Randi i Norge for å holde foredrag, og han benytter anledningen til å utfordre prinsesse Märtha Louise og hennes tro på engler.

– Jeg møter henne gjerne. Jeg har møtt mange kongelige, men det hadde virkelig vært et privilegium å møte en kongelig som sier hun snakker med skytsengler, sier Randi til NRK.

– Kjenner til tilbudet

De som melder seg til å bli testet av Randi, kan selv bestemme opplegget for testen. Til nå har over tusen personer meldt seg.

Likevel står kontoen fremdeles urørt.

– Jeg er ganske overbevist om at prinsesse Märtha Louise er klar over mitt fond og dusøren. Jeg hadde også ventet at hun skulle banke på, men foreløpig har det vært tyst fra den kanten, sier han.

Prinsesse Märtha Louises talskvinne, Carina Scheele Carlsen, sier til NTB at de kjenner til tilbudet, men at prinsessen ikke ønsker å kommentere saken utover dette.

Skuffet over Norge

Randi er i landet i forbindelse med Human-Etisk Forbunds kampanje «Ingen liker å bli lurt».

82-åringen er skuffet over nordmenns holdning til det overnaturlige.

– Jeg har oppdaget at nordmenn er like lettlurte som resten av verden. De tror på alternativ medisin og lytter til folk som påstår å kunne snakke med de døde. Jeg hadde håpet å finne en mer pragmatisk holdning her, sier han.

Saken fortsetter under videoen.

Video James Randi vil vekke lettlurte nordmenn

VIDEO: James Randi har i 15 år tilbudt én million dollar til den som klarer å bevise at han eller hun er i besittelse av overnaturlige evner. Her hos CNNs Larry King.

– Media har skylda

James Randi, hvis scenenavn som illusjonist var «The Amazing Randi», skylder på pressen for det han mener er spredning av villedende informasjon.

Uri Geller

James Randi gjorde det til sin fremste oppgave å avsløre skjebøyeren Uri Geller, og viste at hans påståtte evner kunne erstattes med tryllekunster og medhjelper.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

– Hvis noen sier de har magiske krefter eller kan lese tanker sender tv-kanaler et team ned umiddelbart for å intervjue vedkommende. De bryr seg ikke om sannhetsgehalten, så lenge det gir en god sak, mener han.

Tryllekunstneren og skeptikeren frykter at den økte oppmerksomheten rundt det overnaturlige fører folk inn i en idealisert virkelighet der det bare hersker lykke.

– Vi må bare innse at vi ikke lever i en perfekt verden. Ting går galt, selv i himmelske sfærer, sier Randi.

(NTB/NRK)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video James Randi viser fram trylletriks

VIDEO: 82 år gamle James Randi har hatt en lang karriere som profesjonell tryllekunstner. Se ham demonstrere sine ferdigheter til NRKs reporter ved hjelp av noen sammenkrøllete servietter.

Video Randi James besøkte Trondheim i 1991

VIDEO: James Randi besøkte også Norge for tjue år siden. Se Dagsrevyens innslag om Randis besøk i Trondheim 26. mars 1991.

Si din mening!


Kulturstrøm

 • Vil styrke kunstnernes økonomi

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har satt ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal se på kunstnere og kulturfolks rett til rimelig betaling.

  – Kunstnere er arbeidsfolk, men vi ser at de altfor ofte får for dårlig betalt og må stå med lua i hånda. Vi skal sikre at de får skikkelig betalt for den jobben de gjør, sier Trettebergstuen i en pressemelding.

  Arbeidsgruppa skal utarbeide forslag om veiledende prinsipper for fastsettelse av rimelig betaling for kunstnerisk arbeid som produksjon, oppdrag og formidling. Prinsippene skal gjelde for statlig finansierte institusjoner og tilskuddsordninger for produksjon og formidling av kunst og kultur.

 • Rapperen Vågard Unstad er død

  Bergensrapperen Vågard Unstad er død, skriver Bergens Tidende. Han ble 36 år gammel. Unstad regnes som en pioner i det bergenske hiphop-miljøet, som han var en del av siden tenårene, skriver avisen.

  I 2006 startet han A-laget sammen med Girson Dias og Petter Sundby, bedre kjent som Store P. Gruppa har gitt ut to albumer og en rekke singler og fikk et nasjonalt gjennombrudd rundt 2010.

  Rapper Vågard Unstad
  Foto: Kim Erlandsen
 • Peter Herresthal legger fiolinen på hylla

  Fiolinist Peter Herresthal har i løpet av 30 år urframført en rekke fiolinkonserter av norske og internasjonale komponister, og har høstet stor anerkjennelse over hele verden. Norges musikkhøgskole melder at han nå gir seg som utøvende fiolinist og vil vie seg til undervisning fra 2023 - som professor ved Norges musikkhøgskole og Det kongelige danske musikkonservatorium, samt ved Royal College of Music og New York University. Peter Herresthal avslutter solistkarrieren med Eivind Buenes fiolinkonsert som framføres sammen med Musikkhøgskolens symfoniorkester fredag 9. og lørdag 10. desember.