NRK Meny
Normal

Han vil gi Märtha Louise millioner

... hvis hun klarer å bevise at hun snakker med engler. Tryllekunstner og skeptiker James Randi mener nordmenn er naive i sin tro på det overnaturlige.

Video James Randi er i Norge

VIDEO: Illusjonist og skeptiker James Randi er i Norge for å advare oss mot å tro på det overnaturlige, og ønsker å utfordre prinsesse Märtha Louise. Se intervju. Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix.

Amerikansk-kanadiske James Randi var i en årrekke en av USAs mest berømte tryllekunstnere, men fører i dag et privat korstog mot udokumentert viten.

Prinsesse Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise driver kursskolen Astarte Education, hvor deltakerne blant annet lærer å komme i kontakt med sin skytsengel.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Han har i 15 år tilbudt én million dollar til dem som klarer å bevise at de har overnaturlige evner.

Nå er Randi i Norge for å holde foredrag, og han benytter anledningen til å utfordre prinsesse Märtha Louise og hennes tro på engler.

– Jeg møter henne gjerne. Jeg har møtt mange kongelige, men det hadde virkelig vært et privilegium å møte en kongelig som sier hun snakker med skytsengler, sier Randi til NRK.

– Kjenner til tilbudet

De som melder seg til å bli testet av Randi, kan selv bestemme opplegget for testen. Til nå har over tusen personer meldt seg.

Likevel står kontoen fremdeles urørt.

– Jeg er ganske overbevist om at prinsesse Märtha Louise er klar over mitt fond og dusøren. Jeg hadde også ventet at hun skulle banke på, men foreløpig har det vært tyst fra den kanten, sier han.

Prinsesse Märtha Louises talskvinne, Carina Scheele Carlsen, sier til NTB at de kjenner til tilbudet, men at prinsessen ikke ønsker å kommentere saken utover dette.

Skuffet over Norge

Randi er i landet i forbindelse med Human-Etisk Forbunds kampanje «Ingen liker å bli lurt».

82-åringen er skuffet over nordmenns holdning til det overnaturlige.

– Jeg har oppdaget at nordmenn er like lettlurte som resten av verden. De tror på alternativ medisin og lytter til folk som påstår å kunne snakke med de døde. Jeg hadde håpet å finne en mer pragmatisk holdning her, sier han.

Saken fortsetter under videoen.

Video James Randi vil vekke lettlurte nordmenn

VIDEO: James Randi har i 15 år tilbudt én million dollar til den som klarer å bevise at han eller hun er i besittelse av overnaturlige evner. Her hos CNNs Larry King.

– Media har skylda

James Randi, hvis scenenavn som illusjonist var «The Amazing Randi», skylder på pressen for det han mener er spredning av villedende informasjon.

Uri Geller

James Randi gjorde det til sin fremste oppgave å avsløre skjebøyeren Uri Geller, og viste at hans påståtte evner kunne erstattes med tryllekunster og medhjelper.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

– Hvis noen sier de har magiske krefter eller kan lese tanker sender tv-kanaler et team ned umiddelbart for å intervjue vedkommende. De bryr seg ikke om sannhetsgehalten, så lenge det gir en god sak, mener han.

Tryllekunstneren og skeptikeren frykter at den økte oppmerksomheten rundt det overnaturlige fører folk inn i en idealisert virkelighet der det bare hersker lykke.

– Vi må bare innse at vi ikke lever i en perfekt verden. Ting går galt, selv i himmelske sfærer, sier Randi.

(NTB/NRK)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video James Randi viser fram trylletriks

VIDEO: 82 år gamle James Randi har hatt en lang karriere som profesjonell tryllekunstner. Se ham demonstrere sine ferdigheter til NRKs reporter ved hjelp av noen sammenkrøllete servietter.

Video Randi James besøkte Trondheim i 1991

VIDEO: James Randi besøkte også Norge for tjue år siden. Se Dagsrevyens innslag om Randis besøk i Trondheim 26. mars 1991.

Si din mening!


Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).