Hopp til innhold

En indre ro

Det er fem år siden forrige gang Cheikh Lô ga ut plate, og dette er bare hans fjerde i en 15 år lang karriere. Men her gjelder virkelig en gammel klisjé: Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves!

Cheikh Lô: "Jamm" ("Fred")

For det er vidunderlig ro over musikken til Cheikh Lô – som skiller ham fra, vel ..alle andre. Han er cool på samme måte som jazzens store på 1960-tallet, tilbakelent og uanstrengt. Han ble hjulpet frem av Senegals største sønn, Youssou N’dour, og kunne, hvis han hadde brydd seg, vært det helt store navnet fra Senegal i dag. Men Cheikh Lô bryr seg ikke. Han er mest av alt opptatt av sin religion, så får musikken komme når den er der. Derfor er dette kun hans fjerde utgivelse på 15 år.

Åndelig

Han var gammeldags i utgangspunktet. Selv da han debuterte på cd i 1996, hørtes han ut som om han alltid hadde vært der. Han lager en semiakustisk og åndelig orientert musikk, med like lange blikk bakover til Senegal på 1960-tallet som til fremtida og internasjonal musikkbransje.

Åpenbaring

Nå er han tilbake med en plate som ikke virker som en plateutgivelse, men som en åpenbaring. Cheikh Lô stiger ned og aveleverer sitt verk, og fem år siden forrige gang føles rett. Samtidig får han oss til å føle at vi har brukte alle disse fem årene på å vente på dette øyeblikk.

Fred

Det er altså ikke en mann som utvikler musikken sin i takt med tidens krav. Cheikh Lô har i stedet sittet i lotusstilling og tenkt siden sist. Han har sett seg tilbake, funnet ting ved vestafrikansk musikkhistorie han finner det verdt å dvele ved. Dette tar han med seg. Han har kontemplert sin tro og sin hengivenhet til Cheikh Amadou Bamba, sufilederen som preket sitt budskap om fred og likeverd mellom mennesker i begynnelsen av forrige århundre.

Sødmefylt

Han ser også til den eksilafrikanske musikken på Cuba, akkurat som han ved forrige korsvei så til Brasil, og mest av alt – han lar stemmen være hovedinstrument. Hans nærhet, varme og sødmefylte heshet gjør Cheikh Lô til en av få sangere som berører deg, som han har gjort hver gang siden den bemerkelsesverdige debuten for fjorten år siden.

Årets cd?

Denne cd-en kommer, før året er omme, til å bli overdysset med alskens nominasjoner og priser. Men Cheikh Lô selv, mistenker jeg, er neppe så opptatt av akkurat det.

Cheikh Lô: ”Jamm”
World Circuit WCD084

Kulturstrøm

 • Elton John blir trekkplaster på Glastonbury

  Elton John spelar sin aller siste konsert i Storbritannia på Glastonbury-festivalen neste år, opplyser festivalen i ei pressemelding.

  Artisten er ute på sin avskjedsturne, og konserten blir den siste av den britiske delen av turneen.

  Avskjedsturneen til Elton John starta i 2018, men blei sett på vent på grunn av pandemien.

 • Kanye West kasta ut fra Twitter - igjen

  Twitter-eier Elon Musk sier at rapperen Kanye West igjen har brutt Twitters regler om oppfordring til vold, og at kontoen hans igjen vil bli stengt.

  Også Wests kjøp av den høyrevridde meldingstjenesten Parler er lagt på is etter hans mange antisemittiske uttalelser de siste ukene. Han har blant annet rost Adolf Hitler for effektive oppfinnelser, og sagt rett ut at han liker Hitler.

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, har ytret seg negativt om jøder blant annet hos Tucker Carlson på Fox News og hos konspirasjonsteoretikeren Alex Jones på Infowars.

  Han er de siste dagene også kritisert for å ha tatt med seg den kjente holocaust-fornekteren Nick Fuentes til en middag med tidligere president Donald Trump. Som følge av ytringene har Adidas og andre sponsorer avsluttet samarbeidet med ham.