En indre ro

Det er fem år siden forrige gang Cheikh Lô ga ut plate, og dette er bare hans fjerde i en 15 år lang karriere. Men her gjelder virkelig en gammel klisjé: Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves!

Cheikh Lô: "Jamm" ("Fred")

For det er vidunderlig ro over musikken til Cheikh Lô – som skiller ham fra, vel ..alle andre. Han er cool på samme måte som jazzens store på 1960-tallet, tilbakelent og uanstrengt. Han ble hjulpet frem av Senegals største sønn, Youssou N’dour, og kunne, hvis han hadde brydd seg, vært det helt store navnet fra Senegal i dag. Men Cheikh Lô bryr seg ikke. Han er mest av alt opptatt av sin religion, så får musikken komme når den er der. Derfor er dette kun hans fjerde utgivelse på 15 år.

Åndelig

Han var gammeldags i utgangspunktet. Selv da han debuterte på cd i 1996, hørtes han ut som om han alltid hadde vært der. Han lager en semiakustisk og åndelig orientert musikk, med like lange blikk bakover til Senegal på 1960-tallet som til fremtida og internasjonal musikkbransje.

Åpenbaring

Nå er han tilbake med en plate som ikke virker som en plateutgivelse, men som en åpenbaring. Cheikh Lô stiger ned og aveleverer sitt verk, og fem år siden forrige gang føles rett. Samtidig får han oss til å føle at vi har brukte alle disse fem årene på å vente på dette øyeblikk.

Fred

Det er altså ikke en mann som utvikler musikken sin i takt med tidens krav. Cheikh Lô har i stedet sittet i lotusstilling og tenkt siden sist. Han har sett seg tilbake, funnet ting ved vestafrikansk musikkhistorie han finner det verdt å dvele ved. Dette tar han med seg. Han har kontemplert sin tro og sin hengivenhet til Cheikh Amadou Bamba, sufilederen som preket sitt budskap om fred og likeverd mellom mennesker i begynnelsen av forrige århundre.

Sødmefylt

Han ser også til den eksilafrikanske musikken på Cuba, akkurat som han ved forrige korsvei så til Brasil, og mest av alt – han lar stemmen være hovedinstrument. Hans nærhet, varme og sødmefylte heshet gjør Cheikh Lô til en av få sangere som berører deg, som han har gjort hver gang siden den bemerkelsesverdige debuten for fjorten år siden.

Årets cd?

Denne cd-en kommer, før året er omme, til å bli overdysset med alskens nominasjoner og priser. Men Cheikh Lô selv, mistenker jeg, er neppe så opptatt av akkurat det.

Cheikh Lô: ”Jamm”
World Circuit WCD084

Kulturstrøm

  • Gyldendal saksøker Horst

    Gyldendal går til sak mot forfattar Jørn Lier Horst, det skriv VG. Horst har spelt inn nye utgåver av åtte lydbøker som Gyldendal og Lydbokforlaget meiner dei har rettane til. Dei krev at bøkene blir trekt frå marknaden, medan Horst krev erstatning for inntektstap.

  • Tono saksøker Oslo-Filharmonien

    Rettighetsorganisasjonen Tono stevner Oslo-Filharmonien etter en uenighet om betaling for framføring av musikk. Ifølge en pressemelding har en konflikt om vederlaget som orkesteret betaler til komponister pågått i mange år.

  • Håper på utenlandske filmfolk

    De to største TV- og filmprosjektene i Norge har blitt satt kraftig tilbake på grunn av innreiseforbudet. Nå åpnes det opp for at utenlandske skuespillere kan komme til Norge. Dette kan være med på å løse opp i flokene for innspillingen av filmene «Made in Oslo» og «Kampen om Narvik».