Hopp til innhold

En indre ro

Det er fem år siden forrige gang Cheikh Lô ga ut plate, og dette er bare hans fjerde i en 15 år lang karriere. Men her gjelder virkelig en gammel klisjé: Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves!

Cheikh Lô: "Jamm" ("Fred")

For det er vidunderlig ro over musikken til Cheikh Lô – som skiller ham fra, vel ..alle andre. Han er cool på samme måte som jazzens store på 1960-tallet, tilbakelent og uanstrengt. Han ble hjulpet frem av Senegals største sønn, Youssou N’dour, og kunne, hvis han hadde brydd seg, vært det helt store navnet fra Senegal i dag. Men Cheikh Lô bryr seg ikke. Han er mest av alt opptatt av sin religion, så får musikken komme når den er der. Derfor er dette kun hans fjerde utgivelse på 15 år.

Åndelig

Han var gammeldags i utgangspunktet. Selv da han debuterte på cd i 1996, hørtes han ut som om han alltid hadde vært der. Han lager en semiakustisk og åndelig orientert musikk, med like lange blikk bakover til Senegal på 1960-tallet som til fremtida og internasjonal musikkbransje.

Åpenbaring

Nå er han tilbake med en plate som ikke virker som en plateutgivelse, men som en åpenbaring. Cheikh Lô stiger ned og aveleverer sitt verk, og fem år siden forrige gang føles rett. Samtidig får han oss til å føle at vi har brukte alle disse fem årene på å vente på dette øyeblikk.

Fred

Det er altså ikke en mann som utvikler musikken sin i takt med tidens krav. Cheikh Lô har i stedet sittet i lotusstilling og tenkt siden sist. Han har sett seg tilbake, funnet ting ved vestafrikansk musikkhistorie han finner det verdt å dvele ved. Dette tar han med seg. Han har kontemplert sin tro og sin hengivenhet til Cheikh Amadou Bamba, sufilederen som preket sitt budskap om fred og likeverd mellom mennesker i begynnelsen av forrige århundre.

Sødmefylt

Han ser også til den eksilafrikanske musikken på Cuba, akkurat som han ved forrige korsvei så til Brasil, og mest av alt – han lar stemmen være hovedinstrument. Hans nærhet, varme og sødmefylte heshet gjør Cheikh Lô til en av få sangere som berører deg, som han har gjort hver gang siden den bemerkelsesverdige debuten for fjorten år siden.

Årets cd?

Denne cd-en kommer, før året er omme, til å bli overdysset med alskens nominasjoner og priser. Men Cheikh Lô selv, mistenker jeg, er neppe så opptatt av akkurat det.

Cheikh Lô: ”Jamm”
World Circuit WCD084

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.