En av to prater med bilen sin

Hver annen bileier prater med bilen sin viser ny britisk undersøkelse.

Jan Erik Larssen
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

Oppmuntrende ord før en lang tur og overveldende ros etter en godt utført jobb ved reisens slutt. Dette er så absolutt ikke uvanlig kommunikasjon mellom sjåføren og bilen hans.

Jan Erik Larssen
Foto: Bjørnar Fjeldvær / NRK

I hvert fall hvis vi skal tro en undersøkelse gjort av folkene bak British International Motor Show gjengitt av Research on Monday. Tallene viser nemlig at hele 47 prosent av britiske bilister prater med bilene sine.

Undersøkelsen sier ingenting om negativ ordveksling, men skal vi dømme ut fra egne erfaringer er vel sjansen stor for at også stygge gloser har funnet veien fra bilistenes lepper.

Sludder og vås?

Men er slike undersøkelser til å stole på? Man kan vel ikke annet enn å lure når 40 prosent av de 2.000 bileierne som svarte på undersøkelsen mener at bilen deres har personalitet og at den kan bli opprørt. 19 prosent av de spurte bekymrer seg også for hvordan bilen føler seg.

Undersøkelsen viser noe overraskende også at kvinner i større grad enn menn har et tett forhold til bilen sin. 20 prosent av kvinnene innrømmet å gi kjælenavn til bilen sin, men ikke til sin partner.

Kulturstrøm

  • Tottori suser forbi Knerten

    «Knerten og sjøormen» har regjert på toppen av kinolisten helt siden premieren 3. juli. Men etter helgen må den se seg slått. Nykommeren «Tottori. Sommeren vi var alene» går nemlig rett til topps etter helgens visninger. Totalt har 5 891 publikummere funnet veien inn i salen for å se Arild Østin Ommundsen og Silje Salomonsens ferske film (NTB).

    Vega (Vega Østin) og Billie (Billie Østin) blir avhengige av hverandre i «Tottori! Sommeren vi var alene»
    Foto: Norsk Filmdistribusjon/Chezville AS