En av to prater med bilen sin

Hver annen bileier prater med bilen sin viser ny britisk undersøkelse.

Jan Erik Larssen
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

Oppmuntrende ord før en lang tur og overveldende ros etter en godt utført jobb ved reisens slutt. Dette er så absolutt ikke uvanlig kommunikasjon mellom sjåføren og bilen hans.

Jan Erik Larssen
Foto: Bjørnar Fjeldvær / NRK

I hvert fall hvis vi skal tro en undersøkelse gjort av folkene bak British International Motor Show gjengitt av Research on Monday. Tallene viser nemlig at hele 47 prosent av britiske bilister prater med bilene sine.

Undersøkelsen sier ingenting om negativ ordveksling, men skal vi dømme ut fra egne erfaringer er vel sjansen stor for at også stygge gloser har funnet veien fra bilistenes lepper.

Sludder og vås?

Men er slike undersøkelser til å stole på? Man kan vel ikke annet enn å lure når 40 prosent av de 2.000 bileierne som svarte på undersøkelsen mener at bilen deres har personalitet og at den kan bli opprørt. 19 prosent av de spurte bekymrer seg også for hvordan bilen føler seg.

Undersøkelsen viser noe overraskende også at kvinner i større grad enn menn har et tett forhold til bilen sin. 20 prosent av kvinnene innrømmet å gi kjælenavn til bilen sin, men ikke til sin partner.

Kulturstrøm

 • Van Gogh-verk solgt på auksjon

  To av de eldste verkene til den nederlandske kunstneren Vincent van Gogh er solgt på auksjon i den belgiske byen Gent. Det ene maleriet, en akvarell av blomster, ble solgt for 220.000 euro Det andre verket ble solgt for 140.000 euro.

 • Island bøtelagt etter Eurovision

  Arrangørene av den europeiske finalen i Melodi Grand Prix har bøtelagt det islandske bidraget etter årets finale i Tel Aviv i Israel fordi de viste det palestinske flagget. Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) sier ikke noe om botens beløp.

 • «Friends» 25 år

  Tror ikke «Friends» hadde blitt akseptert i dag:

  - Nei, mener Friends-forsker. Nå er det 25 år siden første episode kom ut.