En av to prater med bilen sin

Hver annen bileier prater med bilen sin viser ny britisk undersøkelse.

Jan Erik Larssen
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

Oppmuntrende ord før en lang tur og overveldende ros etter en godt utført jobb ved reisens slutt. Dette er så absolutt ikke uvanlig kommunikasjon mellom sjåføren og bilen hans.

Jan Erik Larssen
Foto: Bjørnar Fjeldvær / NRK

I hvert fall hvis vi skal tro en undersøkelse gjort av folkene bak British International Motor Show gjengitt av Research on Monday. Tallene viser nemlig at hele 47 prosent av britiske bilister prater med bilene sine.

Undersøkelsen sier ingenting om negativ ordveksling, men skal vi dømme ut fra egne erfaringer er vel sjansen stor for at også stygge gloser har funnet veien fra bilistenes lepper.

Sludder og vås?

Men er slike undersøkelser til å stole på? Man kan vel ikke annet enn å lure når 40 prosent av de 2.000 bileierne som svarte på undersøkelsen mener at bilen deres har personalitet og at den kan bli opprørt. 19 prosent av de spurte bekymrer seg også for hvordan bilen føler seg.

Undersøkelsen viser noe overraskende også at kvinner i større grad enn menn har et tett forhold til bilen sin. 20 prosent av kvinnene innrømmet å gi kjælenavn til bilen sin, men ikke til sin partner.

Kulturstrøm

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK
 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP