Hopp til innhold

Emily Brontë - stormfulle høyder

Denne ukens klassiker er den gotiske romanen "Stormfulle høyder", som er skrevet av den britiske forfatteren Emily Brontë.

Top Whitens

Top Whitens - stedet som inspirerte Brontë til å skrive romanen 'Stormfulle høyder'.

Foto: Vera Kvaal / NRK

SE BILDER FRA STEDET SOM INSPIRERTE BRONTË

Emily Brontë rakk å skrive en eneste bok før hun døde – Stormfulle Høyder. Hun døde rett etter utgivelsen, og opplevde aldri annet enn slakt av kritikere. Siden har omdømmet økt betraktelig, og Stormfulle Høyder har blitt stående som en av de sentrale bøkene fra de britiske øyer.

Tre kjente søstre

Historien om Emily Brontë og hennes like kjente søstre, Charlotte og Ann (Jane Eyre og Agnes Grey), er bemerkelsesverdig. Hvordan kunne det ha seg at tre søstre fra en relativt avsidesliggende by i Nord-England har produsert noen av de sentrale verkene i europeisk litteraturhistorie?

En grusom historie

Familien Brontë ble rammet av døden tidlig i livet. Du kan høre den grusomme og triste historien om hva som hendte i nettradio her:

Bok i P2 07.05.2009: Vera Kvaal om hvordan "Stormfulle høyder" ble til

Dette er noen av bildene mine fra turen til byen Haworth. Legg merke til at det ligger friske blomster på steinhoggerens barnegrav. Det skjer hver dag. Folk gråter over historien og føler behov for å gjøre noe. Blomstene er den eneste måten man kan bøte på det forferdelige.

Gravplassen i Haworth

Friske blomster på graven i Haworth.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP