En julefortelling

Den britiske forfatteren Charles Dickens var sin tids storkjendis. Da julefortellingen «A Christmas Carol» kom ut i 1843 ble den straks populær over hele Storbritannia.

Bilde fra filmen A Christmas Carol

Bilde fra filmen «A Christmas Carol ».

Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures

Charles Dickens tar leseren med til England på 1800-tallet.

Skjebnesvanger livsreise

I «A Christmas Carol» møter vi den egoistiske Scrooge, som natten mellom julaften og 1. juledag blir hjemsøkt av tre ånder.

– Det er en underlig reise, og han får en serie syner, sier professor i litteratur Tore Rem til Bok i P2.

Hovedpersonen Scrooges har en tidligere forretningspartner - Jacob Marley - som er den første som dukker opp i historien, i form av en ånd. Marley har budskap til Scrooge som vil endre livet hans.

Lever for pengene

– Scrooge er en forretningsmann som har fjernet seg fra sin fortid, og har viet livet til fortjeneste, sier Rem.

– Hvordan har han blitt slik?

– Det er noen skuffelser i kjærligheten, og dessuten har pengene kommet først. Dermed har han hardnet til.

Historien er blitt brukt om og om igjen.

Jeg tror teksten beviser at den fremdeles har noe å gjøre i verden, sier Rem.

Denne utgaven av Bok i P2 sendes i reprise 1. juledag kl. 07:35.

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise