Hopp til innhold

En farsott over hele kloden

Fra Jane Eyre kom ut i 1848 har boken hatt en egen plass i britenes litterære hukommelse, og da særlig hos den kvinnelige delen av befolkningen. På rekordtid ble boken en farsott og lest av britiske piker nær sagt over hele kloden i imperiets glansdager.

Jane Eyre

Fra en av filmatiseringene av Jane Eyre.

Foto: BBC

Les også: Stormfulle høyder av Emily Brontë

Og siden har det blitt slik:

Fremdeles er boken den tredje mest lånte ved britiske bibliotek, selv om den også er pensum for alle skolelever.

Sans for rettferdighet

Man kan spørre seg hvorfor akkurat dette verket ble så populært. Jane Eyre er en oppvekstroman der hovedpersonen, plain-Jane, er en fattig foreldreløs pike som sendes av slektninger til en grusom skole for småpiker.

Jane har en upreget sans for rettferdighet og hun er frihetssøkende og ærlig.
Samtidig er Jane i besittelse av en klar fornuft og bøttevis av god moral. Kanskje er det derfor hun ble ansett som spiselig for unge lesende kvinnene.

Sperret inne

Jane Eyre er en kjærlighetshistorie men den er godt skrevet og er spennende. Og når det også finnes en gal kvinne sperret inne på loftet, er det duket for symbolikk på høyt plan. Feministene har omfavnet ”the mad woman in the attic” og mener det var Charlottes Brontës måte å skrive ut alle de sidene ved kvinnelivet som man ikke kunne snakke om.

Andre har brukt ”den gale kvinnen på loftet” som inspirasjonskilde og skrevet hennes historie.

For ytterligere lesning – prøv ”vide Sargasso” av Jean Rhys. Her fortelles livshistorien til den vest-indiske kvinnen som endte på loftet i ”Jane Eyre”.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor