Hopp til innhold

Elvis lever - 30 år etter sin død

Denne uka er det 30 år siden Elvis Presley døde. Men legenden består i aller høyeste grad!

Elvis Presley

Elvis Presley, her fra 1964. Denne uka ville han blitt 70 år om han hadde fått leve.

Foto: AP

Elvis Presley

Denne uken er det 30 år siden den amerikanske rockekongen Elvis Presley døde. Etter gjennombruddet i andre halvdel av 1950-årene ble Elvis en av de første globale superstjernene, men karrieren fikk en nedtur da grupper som The Beatles og Rolling Stones slo igjennom. Men Elvis kom tilbake. Han holdt bejublede opptredener før overvekt og pillemisbruk tok knekken på ham.

Foto: AP

Les også: Minnes kongen av rock’n roll

Bakgrunn: Biografi, Elvis Presley

PRØV VÅRT ELVIS-SPILL!  (NB: pop up!)

ALT OM ELVIS PRESLEY!

Elvis lever, på CD-spillere og i menneskers hukommelse verden over. Legenden består, selv om det denne uken er 30 år siden tidenes mestselgende soloartist døde av hjertesvikt i sitt luksushjem.

Lever videre

Elvis var lenge selve symbolet på en popstjerne, men popstjerner går vanligvis raskt ut på dato og den amerikanske rockekongen ble en tid stilt i skyggen av grupper som The Beatles, Rolling Stones og Beach Boys.

Musikken hans har likevel vist seg å leve videre.

Mot slutten var Elvis også på mange måter sin egen verste fiende. Han led av spiseforstyrrelser som gjorde ham svært overvektig, han ble pillemisbruker og han skal - ifølge nettstedet about.com - ha vært innlagt på sykehus to ganger på 1970-tallet etter at overdoser av medisiner nesten hadde kostet ham livet.

Elvis Presley

Den 16. august 1977 døde Elvis Presley på baderommet i luksushjemmet Graceland.

Foto: BETTMANN / REUTERS

Ruvende

I ettertid er det likevel hans bidrag til populærmusikken, som en ruvende person i enhver forstand, som står igjen.

- Elvis laget selve definisjonen på hva det betyr å være popstjerne, og hans sangstemme og selvsikkerhet på scenen etterapes den dag i dag av folk som selv ønsker å bli stjerner, skriver nyhetsbyrået AFP.

Elvis Aaron Presley var født i Tupelo i den amerikanske delstaten Mississippi den 8. januar 1935. Da han var 18 år gammel og nettopp var ferdig på high school, gikk han en dag innom selskapet Sun Records' platestudio og spilte inn to sanger som en fødselsdagsgave til moren. Sun-sjefen Sam Phillips ble oppmerksom på Elvis og ba ham lage flere plater.

Nå hadde ballen begynt å rulle for alvor. Det store selskapet RCA kjøpte opp Elvis fra Sun, og ga 27. januar 1956 ut singelen «Heartbreak Hotel». Den solgte i 300.000 eksemplarer bare den første uken, og i september samme året så 54 millioner amerikanere Elvis opptre på Ed Sullivan Show på TV.

Filmer

I 1956 var også «Love me Tender», den første av 31 Hollywood-filmer med Elvis i hovedrollen, klar for kinoene. Samme år ble Elvis innkalt til militærtjeneste i de amerikanske styrkene i Vest-Tyskland. Der møtte han Priscilla Beaulieu, som i 1967 ble hans kone, og paret fikk i 1968 datteren Lisa Marie.

Samme året som Lisa Marie ble født, gjorde Elvis ett av de mest forbløffende comeback i rockens historie. Kledd i svart lær gjennomførte han en timelang konsert på fjernsyn, der han til fulle beviste at han ikke hadde glemt sine gamle kunster. Og han forsatte å opptre, helt fram til han 26. juni 1977 sto på scenen for siste gang i Indianapolis i delstaten Indiana.

Depresjoner og pillemisbruk

Da hadde han bare noen uker igjen å leve. Han slet med depresjoner og pillemisbruk, og han var for lengst skilt fra Priscilla.

Den 16. august 1977 døde Elvis Presley på baderommet i luksushjemmet Graceland i Memphis i delstaten Tennessee.

Kulturstrøm

 • Deler av Twitters kildekode lekket på nettet

  Utdrag av Twitters kildekode har blitt lekket på nettet, og det Elon Musk-eide selskapet leter nå etter den ansvarlige.

  Ifølge et rettsdokument ble deler av kildekoden lagt ut på den Microsoft-eide plattformen Github. Den brukes for deling av kode for programvareutvikling.

  Det skriver The New York Times.

  Kildekoden ble postet av en bruker som kalte seg «FreeSpeechEnthusiast». Ifølge Github ble koden fjernet fredag på forespørsel fra Twitter.

  Nå har Twitter bedt en domstol i California om å gi informasjon som kan identifisere personen bak «FreeSpeechEnthusiast», ifølge dokumentet som ble levert domstolen 24. mars.

  Github har ikke svart på Reuters' spørsmål om hvorvidt de har gitt Twitter denne informasjonen. Twitter har heller ikke svart på en forespørsel om kommentar. (NTB)