Elsine spiller Gangar

- "Gangar" er laget etter tradisjonell folkemusikk som Edvard Grieg lærte av Myllarguten. Det forteller Elsine Haugstad (17) fra Ringebu. Hun spiller "Gangar" i UNG Grieg mandag 18. juni.

Programleder Annelita Meinich med pianist Elsine Haugstad (17)
Foto: Anne Christine Bratt / NRK

- "Gangar" er spesielt morsomt å spille fordi det er et annerledes stykke. Det kombinerer det klassiske og folkemusikken, og har  også noe lyrisk - noe drømmende og følsomt i seg, sier Elsine.  

"Gangar" er det andre stykket i opus 54, og er altså skrevet etter en tradisjonell gangar som Edvard Grieg lærte av Myllarguten.

- Jeg har jobbet mest med helheten og det å få fram folkemusikken, forteller hun.

Elsine begynte å spille piano da hun var 13, og har spilt trekkspill i en periode fra hun var 8 år.

- Men nå er det bare piano, og lite folkemusikk, sier hun.

Yndlingskomponistene til Elsine går mer i retning av Chopin og Rachmaninoff enn Edvard Grieg.

- Jeg liker stor musikk, og er glad i de typiske romantikerne. Men jeg er glad i Grieg også - jeg liker norskheten, og synes det er koselig musikk, smiler hun. 

På fjellet

Daglig leder ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen, Monica Jangaaard, skriver dette om "Gangar":

I "Gangar" (opus 54 nr. 2) tar Grieg oss med opp på fjellet for alvor. Stykket er fullt av smittende energi og livsmot. Grieg skrev stykket på Troldhaugen i juni 1891, og tenkte kanskje på den forstående turen til Jotunheimen.

Grieg fikk også forbedret arbeidsforholdene for seg selv som komponist denne sommeren. I nærheten av sjøen, bare kort spasertur fra Villaen, stod nå Komponisthytten ferdig. Her fikk Grieg ro og fred til å komponere – og med upåklagelig utsikt over Nordåsvannet – er det ikke rart at inspirasjonen kom.

"Gangar" er et godt eksempel på hvordan Grieg benytter danser fra norsk folkemusikk som grunnlag for sine komposisjoner.

 

Kulturstrøm

 • Radioteatret lager «Snøsøster»

 • Kong Oscars gate er opna igjen

  Etter to år med anleggsarbeid stod strekninga Vertlidsallmenning til Nygaten i Kong Oscars gate klar til nyopning laurdag. Gata er ei av dei eldste gatene i Bergen, og blei offisielt opna av byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

  Nyopning Kong Oscars gate
  Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC