NRK Meny
Normal

Elsine spiller Gangar

- "Gangar" er laget etter tradisjonell folkemusikk som Edvard Grieg lærte av Myllarguten. Det forteller Elsine Haugstad (17) fra Ringebu. Hun spiller "Gangar" i UNG Grieg mandag 18. juni.

Programleder Annelita Meinich med pianist Elsine Haugstad (17)
Foto: Anne Christine Bratt / NRK

- "Gangar" er spesielt morsomt å spille fordi det er et annerledes stykke. Det kombinerer det klassiske og folkemusikken, og har  også noe lyrisk - noe drømmende og følsomt i seg, sier Elsine.  

"Gangar" er det andre stykket i opus 54, og er altså skrevet etter en tradisjonell gangar som Edvard Grieg lærte av Myllarguten.

- Jeg har jobbet mest med helheten og det å få fram folkemusikken, forteller hun.

Elsine begynte å spille piano da hun var 13, og har spilt trekkspill i en periode fra hun var 8 år.

- Men nå er det bare piano, og lite folkemusikk, sier hun.

Yndlingskomponistene til Elsine går mer i retning av Chopin og Rachmaninoff enn Edvard Grieg.

- Jeg liker stor musikk, og er glad i de typiske romantikerne. Men jeg er glad i Grieg også - jeg liker norskheten, og synes det er koselig musikk, smiler hun. 

På fjellet

Daglig leder ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen, Monica Jangaaard, skriver dette om "Gangar":

I "Gangar" (opus 54 nr. 2) tar Grieg oss med opp på fjellet for alvor. Stykket er fullt av smittende energi og livsmot. Grieg skrev stykket på Troldhaugen i juni 1891, og tenkte kanskje på den forstående turen til Jotunheimen.

Grieg fikk også forbedret arbeidsforholdene for seg selv som komponist denne sommeren. I nærheten av sjøen, bare kort spasertur fra Villaen, stod nå Komponisthytten ferdig. Her fikk Grieg ro og fred til å komponere – og med upåklagelig utsikt over Nordåsvannet – er det ikke rart at inspirasjonen kom.

"Gangar" er et godt eksempel på hvordan Grieg benytter danser fra norsk folkemusikk som grunnlag for sine komposisjoner.

 

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold