Hopp til innhold

Elise (16) er verdens yngste moteredaktør

Elise By Olsen er 16 år og redaktør for Recens, som er i verdenstoppen blant alternative magasiner. Gjennom magasinet ønsker hun å ta et oppgjør med sin egen generasjon.

STJERNESKUDD: Elise By Olsen blir omtalt som en stigende stjerne i utlandet

STJERNESKUDD: Elise By Olsen blir omtalt som en stigende stjerne i utlandet, og magasinet hennes ble nylig kåret til topp fem beste alternativmagasin i verden, av nettstedet Highsnobiety.

Foto: Birgit Solhaug

– Jeg tror min generasjon er lei av å hele tiden bli eksponert for de samme type kroppene, med en bransje som spiller på våre «feil». Recens Paper er en motreaksjon på glossy-magasinene og rosabloggerne, som hele tiden fokuserer på skjønnhetsstandarder og kjønnsstereotyper, sier hun.

Elise By Olsen befinner seg på kafé Mesh i Oslo sentrum. Her har hun hatt fast plass etter skoletid i to år, etter at sjefene på Mesh kontaktet henne og tilbød gratis kontorplass.

– De kontaktet meg sikkert fordi jeg er så ung og fordi de støtter arbeidet mitt, sier hun.

PERSONLIG STIL: Med sin tydelige og personlige stil er hun lett å gjenkjenne.

PERSONLIG STIL: Med sin tydelige og personlige stil er Elise By Olsen lett å gjenkjenne.

Foto: Maria Pasenau

Hun er et tydelig eksempel på generasjon Z, som er født etter 1990, og som er oppvokst i den digitale tiden. Likevel er det vanskelig å se at hun er født for bare seksten år siden, ut fra måten hun bærer seg på, - med bestemte skritt gjennom lokalet.

Recens betyr fersk på latin, noe By Olsen også var da hun startet magasinet som 13-åring.

– Jeg hadde tidligere drevet en blogg i fem år, med noen venner fra Internett. Recens ble en videreutvikling av bloggen, et magasin skapt av og for unge mennesker, sier hun.

Tror ikke på papirdøden

By Olsen setter seg ned i en sofa innerst i kaféen. Hun tar av seg den neongrønne fuskepelskåpa og fester håret, som for anledning er rosa, stramt i et strikk.

Trykte publikasjoner er noe som alltid har fascinert henne. For henne var valget om å lage et magasin enkelt.

Utgave 3

OPP-NED: Forsidebildet av Carl Hjelm Sandqvist er opp-ned for å vekke nysgjerrighet, ifølge redaktøren.

Foto: Alex Asensi

– Det finnes ingenting bedre enn å lukte, føle og studere et fysisk magasin. Jeg vil opponere mot den spådde «papirdøden». Og jeg vil at folk skal se på alderen min som en forutsetning, ikke en hindring.

Etter å ha finansiert første utgave med konfirmasjonspengene sine, hoppet vennene av, og Elise ble værende igjen, alene.

Utgave nummer to ble utsolgt på Narvesen, og i dag trykkes magasinet i over 2000 eksemplarer, som distribueres over hele verden.

250 ungdommer fra ulike kontinenter er med og bidrar i magasinet. Møtene skjer over Skype, eller i felles gruppemeldinger på Facebook.

Recens er ifølge By Olsen mer enn bare et motemagasin, da de også skriver om kunst, musikk og politikk.

– Det er viktig at vi tar for oss relevante temaer, som ikke bare angår Norge, men som appellerer til flest mulig mennesker. Internettgenerasjonen, som sitter bak dataskjermene sine og ikke når ut til noen med talentet sitt, er dem jeg ønsker å samle i magasinet.

Påvirkningskraft

PÅVIRKNINGSKRAFT: Elise ønsker at rosabloggerne kunne vise et større mangfolk, og heller skrevet mer om veldedighet og politikk, som har en mening. Hun mener det er viktig å huske på hvilken stor mediekraft en blogger kan ha.

Foto: Maria Pasenau

Vil ikke fremme ett ideal

Recens skal være et kjønnsnøytralt magasin, både for gutter og jenter, og alt imellom. By Olsen ønsker at magasinet skal vise et bredt mangfolk, ikke bare én størrelse og én type kropp, som resten av motebransjen.

Hvilke modeller bruker dere da?

– Vi driver ofte med "Street Casting" der vi henter folk fra gaten og tar dem med i vårt fotostudio.

Elise By Olsen ser på klær som en kunstform og en uttrykksform. Fokuset skal ikke være på modellen, som et objekt, men det er det visuelle uttrykket som skal formidles.

Hennes mål er at magasinet skal være med å oppfordre unge mennesker til å skape noe, selv om man er ung, er det alltid gunstig å starte tidlig.

– Det morsomme er at jeg fremdeles ikke er gammel nok til å drive eget firma, så mamma må ta seg av det finansielle, sier hun.

Dagene før en ny utgave skal trykkes, er ekstra travle for By Olsen, noe hun ikke legger skjul på. Hun starter på skolen rundt åtte, og drar på kontoret på Mesh rett etter undervisningen er ferdig, klokken ett.

Er du opptatt av å gjøre det bra på skolen?

– Jeg er glad i skolen, jeg synes skolen er veldig viktig. Men skolesystemet er litt utdatert, ettersom vi lærer det samme som vi alltid har gjort. Skolen vil ikke oppdatere seg etter den digitale tiden vi lever i, sier By Olsen.

Støttes av motebransjen

Sjefsredaktør i Costume, Hege Aurelie Badendyck, mener Elise By Olsen er viktig for den norske motebransjen, og for videreutviklingen i samfunnet.

Hege Aurelie Badendyck

VIKTIG STEMME: Sjefsredaktør i Costume, Hege Aurelie Badendyck, synes Elise By Olsen er viktig for videreutviklingen i samfunnet.

Foto: Sandra Semburg

– Det er viktig at det dukker opp og vokser frem nye stemmer fra undergrunnsscenen som blir sett og hørt, sier Badendyck.

Badendyck kaller By Olsen en uavhengig røst, og det hun skaper er en konsekvens av og en kommentar til alt som skjer både i motebransjen, men også i populærkulturen generelt.

Det er upolert, rått, nedstrippet og antikommersielt, ifølge Costume-redaktøren.

– Alle samfunn og bransjer trenger en levende og skapende undergrunnsscene som tør å være grensesprengende, kritisk, og nytenkende, mener Badendyck.

Maren Kvamme Hagen

EN UTFORDRER: Maren Kvamme Hagen følger den norske motebransjen tett, og mener Recens er en motreaksjon til en ellers homogen bransje.

Også NRK sin moteekspert, Maren Kvamme Hagen, mener Elise By Olsen er med på å drive bransjen fremover.

– Jeg tror det er bra at personer som henne er tidlige med å utfordre og konkurrere med de etablerte og de som har makt i bransjen. Det skal ikke kun være Elle og Fotballfrue som skal definere hva mote er. Hun står for noe annet, som jeg tror er sunt, sier Kvamme Hagen.

Invitert til Paris

Lanseringsfesten til en ny og fjerde utgave av magasinet er rett rundt hjørnet, og for Elise By Olsen er det en gyllen mulighet til å endelig møte leserne ansikt til ansikt. Da er det kunstutstillinger, godteri og klubbmusikk som gjelder.

– Ettersom jeg er 16 år og flertallet av leserne også er unge, er det selvfølgelig ingen alkoholservering. Vi har DJ-er som spiller klubbmusikk, - en sjanger som min generasjon er opptatt av. Klubbmusikk blir ofte forbundet med alkohol og stoff, og det vil vi gå bort fra, sier hun.

Den norske ambassaden i Paris har invitert sekstenåringen til byen for å feire den norske motebransjen under Paris Fashion Week.

– Jeg skal på et par motevisninger, møte distribusjonsagenter og dra innom butikkene hvor Recens selges. Og så skal jeg selvfølgelig møte noen Internett-venner, sier hun.

Elise By Olsen er verdens yngste magasinredaktør. Hun ønsker å ta et oppgjør med sin egen generasjon.

MOTREAKSJON: Elise By Olsen er lei av at motebransjen fokuserer på skjønnhetsstandarder og kjønsstereotyper.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.