I Lenvik kommune har de en lokal søksring, som er en gruppe på 8-10 frivillige som tar hånd om vilt som har blitt påkjørt, og søker dem opp dersom de er skadet og har stukket av. Denne søksringen har nå satt opp egen fallviltstasjon som er godkjent av Mattilsynet, der påkjørte dyr blir gjort om til middagsmat.
- Vi tar dyrene inn og slakter dem, henger dem til mørning, for så å partere dem. Til slutt selger vi dem til private og gamlehjem, forteller Jan Oddvar Eriksen.
Flere tusen kilo kasseres daglig
Jan Oddvar Eriksen er leder av søksringen i Lenvik. Han forteller at det meste av vilt som blir påkjørt i Norge ikke blir til mat.
- I Norge blir mange tusen kilo kjøtt kassert hver dag, fordi folk ikke kommer raskt nok til for å få avlivet dyrene slik at det kan bli menneskemat. Derfor har vi laget en vaktordning 24 timer i døgnet, der vi kan rykke ut ved behov.
Frivillig innsats
I Lenvik har ettersøksordningen avtale med arbeidsgivere slik at de kan rykke ut dersom et dyr blir påkjørt. Ordningen er basert på frivillig innsats.
- Vi gjør dette gratis for at dette skal bli menneskemat. Vi synes det er for galt å kjøre alt på dynga, sier Jan Oddvar.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Rimelig mat
For en rimelig penge blir kjøttet til mat for lokalsammfunnet, til glede for gammel og ung.
- Vi har lagt oss på en rimelig pris slik at alle kan kjøpe kjøtt og få en del av godene på denne måten.
Eriksen forteller at de ikke gjør dette for sin egen skyld, men mest for dyrene sin del og for andre folk sin del.
- Vi ser det som en samfunnsplikt å ta seg av dyrene slik at de slipper å lide.
Klikk på linken i medieboksen over for å høre hele innslaget som var laget av reporter Øyvind Wik.
Norgesglasset NRK P1 14.04.2004