Presidentvalget i USA er med stor margin den viktigste politiske begivenheten i verden. Enten man bor i USA eller ikke, og uavhengig av om man støtter politikken landet står for, er den amerikanske presidenten den enkeltpersonen som har størst makt over vår hverdag. Og vi som ikke er borgere av guds eget land har hittil vært uten mulighet til å påvirke hvem som får denne makten.

Kan bestilles: Folkelig engasjement tar valgkampen ut på internett. Denne buttonen kan kjøpes på www.whitehouse.org.
Online valgkamp
I det som nå blir en stadig jevnere kamp om seieren, er imidlertid virkeligheten blitt en litt annen. I år er alle tenkelige midler tatt i bruk, og nå som valgkampen er nådd sin siste og mest intense fase, er store deler av den flyttet ut på internett. Kanididatene bruker nett til å informere og forme den amerikanske opinionen, og til å ta imot velgernes tilbakemeldinger - og til og med til å samle pengestøtte til valgkampen. Og på nett kan alle, uansett hvor man bor, påvirke valget i lik grad.
Har du lyst til å gjøre noe for John Kerry? Her har du muligheten: www.johnkerry.com.
George W. Bush er ikke en veldig populær mann i Norge, men noen kan vel allikevel dra nytte av denne siden: www.georgewbush.com.
Og skulle du av en eller annen grunn ønske å si noe til den tredje mest populære kandidaten, 1%-mannen Ralph Nader, finner du siden hans her: www.votenader.com.
Slik ligger de an
Det amerikanske valgsystemet er ikke som vårt. Det er ikke slik at den som får flest stemmer vinner, eller slik at det største partiet i kongressen får regjeringsmakten. Det som er om å gjøre er å vinne et tilstrekkelig antall "valgmannsstemmer", som avgis av egne "valgmenn" (som for øvrig like ofte er kvinner). Dette er representanter fra den enkelte delstat, som i motsetning til befolkningen for øvrig har mandat til å stemme direkte på presidentkandidatene. Med andre ord avholder USA 50 adskilte valg - ett for hver delstat.
Her kan du følge hvordan kandidatene ligger an, stat for stat: www.electoral-vote.com.
Politisk humor
Det er imidlertid ikke bare de store politiske organisasjonene som engasjerer seg i kampen om Det hvite hus. I USA er engasjementet i høyeste grad folkelig - og det ytrer seg oftest på en svært humoristisk måte.

Lettere animert: Hvordan ser George W. Bush ut når han er full? Humorsidene på nett gir deg svaret.
Hvordan ser for eksempel Bush ut når han er drita full? Bygg din egen Bush-siden gir deg svaret. Hvordan De forente staters president høres ut i edru tilstand kan imidlertid være skremmende nok - sitater fra George W. Bush' rikholdige katalog finner du på overikten over , ofte med videoklipp. En helt upartisk oversikt over humor som går likt utover begge kandidatene finner du på nettjenesten "Bushisms".
Den kanskje mest ambisiøse humorsiden foran valget finner du imidlertid på adressen www.whitehouse.org - som til forveksling ligner De offisielle sidene for Det hvite hus. Her kan du imidlertid lese om John Kerrys rolle som Satans sendemann på jord og hans gudløse kommunisme - blant mye annet.
Amerikanerne er helsprø
For en nordmann kan amerikansk politikk ofte virke underlig. I Norge ville en politiker som kombinerte synspunktene fra KrF og FrPs ytterliggående fløyer ha liten sjanse til å velges inn i et lokalt kommunestyre - og langt mindre til å overta rollene som statsminister, øverstkommanderende for militæret og statsoverhode. George W. Bush hadde i vårt politiske landskap vært henvist til en plassering langt utenfor det valgbare.
En slags trygghet kan det kanskje da ligge i å vite at USA ikke mangler grupperinger som ligger langt til høyre for sin nåværende president, og at han faktisk fungerer som en modererende kraft i en del sammenhenger. Sjekk for eksempel nettsiden til Concerned Women for America for et innblikk i tankegangen til amerikanernes ytterste høyre fløy.
Bedre før?
For de som ønsker seg en sammenligning, har de historisk interesserte gjort en del gammelt valgkampmateriale tilgjengelig på nett. Her kan du for eksempel se politisk satire fra 1896-valgkampen, og en samling TV-reklamer fra 1952 til i dag.
Vår egen humorseksjon Alltid Moro har også materiale fra den amerikanske valgkampen. Hva var det egentlig som befant seg under dressjakken til Bush? Se fotofiklernes avslørende bilder her: Alltid Moro avdekker Bush' hemmelighet. Flere innsendte Bush-fiklinger finner du her: Bush-bilder fra leserne 1 og Bush-bilder fra leserne 2.
Se også
Lenker
- www.johnkerry.com
- www.georgewbush.com
- www.electoral-vote.com
- www.votenader.com
- Bygg din egen Bush
- "Bushisms"
- about.com - humor fra presidentvalgkampen 2004
- www.whitehouse.org
- De offisielle sidene for Det hvite hus
- Concerned Women for America
- politisk satire fra 1896-valgkampen
- TV-reklamer fra 1952 til i dag