Hopp til innhold

Ekspertene tviler på pris for Morten Tyldum

LOS ANGELES (NRK): Den største utmerkelsen for en filmregissør kommer i form av den gylne Oscar-statuetten som belønner «Excellence in cinematic direction achievement». I år konkurrerer Morten Tyldum om prisen, men ekspertene vedder pengene sine på en annen kandidat.

Bilde hvor Michael Keaton blir regissert under Birdman

TØFF KONKURRANSE: Skuespiller Michael Keaton under innspillingen av Birdman, sammen med regissør Alejandro González Iñárritu og fotograf Emmanuel Lubezki. Iñárritu seiler opp som favoritt til å vinne den gjeveste regiprisen under søndagens Oscaar-utdeling.

Foto: 20th century fox

– Jeg tror det er ekstremt usannsynlig at Morten Tyldum vinner for beste regi. Han konkurrerer mot noen virkelige sterke navn. Richard Linklater har vært et sterkt navn i uavhengig, amerikansk filmindustri i mer enn 25 år, sier Scott Feinberg, som er prisutdelingsanalytiker for det anerkjente filmmagasinet The Hollywood Reporter.

Akkurat nå handler alt om Oscar i bladets travle kontorlokalet midt i Los Angeles. På veggene henger tidligere utgaver av magasinet, blant annet med den Oscar-nominerte skuespilleren Channing Tatum på coveret.

Med The Hollywood Reporters egne Oscar-utgave i hånden, utdyper Feinberg hvorfor han tror det ikke blir den norske regissøren som vinner prisen for beste regi:

The Imitation Game skal konkurrere mot Birdman, hvor regissør Alejandro Gonzalez Iñárritu vant Director Guild Award. Det er prisen som gir best mulig pekepinn på hvem som vinner Oscar for beste regi, sier Feinberg, som omtaler seg selv som en fulltids Oscar-nerd.

Scott Feinberg blar i Hollywood reporter

UANSETT EN VINNER: Analytiker Scott Feinberg mener Morten Tyldum allerede er en vinner, med så mange nominasjoner i bagasjen.

Foto: Cathrinee Elnan/NRK

Utelukker ikke «beste film»

– Tyldums seier var å bli nominert. Det er helt utrolig at hans første engelskspråklige film er nominert, sier analytikeren, som ikke utelukker at The Imitation Game vinner i kategorien «beste film»:

– Det er mye buzz rundt Imitation Game, så filmen kan vinne.

Nettstedet Indiewire er enig med Feinberg, og tipper også at regiprisen går til Richard Linklater for Boyhood. Mens det velinformerte Deadline.com tror at den samme prisen vil gå til Alejandro G. Iñárritus for Birdman, en film som ble kalt et svimlende mesterverk, breddfull av nerve, originalitet og skapertrang av NRKs egne anmeldere.

– De fleste tror prisen vil gå til Linklater, men den likeså fantastiske Birdman vant Director Guild Award (DGA) og selv om Oscar-komiteen og DGA har vært uenige syv ganger gjennom historien, så tror jeg ikke det kommer til å skje i år, skriver Deadlines Pete Hammond.

Håper på en statuett

Morten Tyldum i LA

STEMPEL I PANNA: Morten Tyldum er uansett fornøyd med å kunne kalle seg selv Oscar-nominert regissør for resten av livet. - Det er et stempel jeg kommer til å ha resten av livet, sier regissøren.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Morten Tyldum har selv et avslappet forhold til det som skal skje søndag kveld i Hollywood.

– Hvis vi slutter akkurat nå, så føler jeg at jeg har fått akkurat det jeg trenger. Men jeg håper selvfølgelig på en statuett eller to, sier han til NRK.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters