Hopp til innhold

Eksklusivt møte med Siri Hustvedt

– Jeg var sannsynligvis den eneste ungen som hadde sardinsmørbrød i matpakken, forteller Siri Hustvedt. Bok i P2 har snakket med den norskættede forfatteren i New York. Hør hele intervjuet her!

Siri Hustvedt

Bok i P2 møtte forfatter Siri Hustvedt i New York, og her kan du høre hele intervjuet. Hun er aktuell denne våren med romanen «Sommeren uten menn».

Foto: Erlend Aas / Scanpix

 • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
 • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det er vanskelig for amerikanere å uttale navnet Hustvedt. Det er helt forferdelig. Så jeg har blitt vant til å høre navnet bli uttalt på forskjellige måter, og jeg aksepterer en viss variasjonsbredde, sier en lattermild Siri Hustvedt når Bok i P2 møter henne hjemme i Brooklyn.

Hør hele intervjuet her:

Forfatteren er aktuell denne våren med sin femte roman, Sommeren uten menn, som kommer på norsk i mars, utgitt av Aschehoug.

– Intellektuelt stimulerende

Den 55 år gamle forfatteren er født og oppvokst i Minnesota, men flyttet til New York i 1978.

Det var der hun tok doktorgrad i litteratur, møtte sin ektemann, forfatteren Paul Auster, og begynte for alvor sin egen karriere som forfatter. Byen er også bakteppe for tre av Hustvedts fire romaner.

– Det var så intellektuelt stimulerende å komme til New York. Ikke bare fordi jeg var student, men også på grunn av byen i seg selv, forteller hun.

Hustvedt debuterte i 1983 med diktsamlingen Reading to you, men det er hennes fire romaner, Med bind for øynene, Lily Dahls fortryllelse, Det jeg elsket og Når du ser meg, som har gitt henne både et internasjonalt renommé og en sentral posisjon i moderne amerikansk litteratur.

Siri Hustvedts romaner

Hustvedt er spesielt kjent for disse fire romanene.

Foto: Aschehoug

Karakterene i Hustvedts romaner låner ofte detaljer fra hennes eget liv, men hun vil likevel ikke si at de er direkte selvbiografiske:

– Alt er selvbiografisk og ingenting er selvbiografisk, pleier jeg å si. Det er dette paradokset som er fiksjonens virkelighet. Forfattere drar alltid inn elementer fra sine egne opplevelser, men alt blir omformet, forklarer hun.

Norsk barndom

Romanen Når du ser meg (på engelsk The Sorrows of an American) fra 2008 bærer preg av Hustvedts norske aner. Boka ble skrevet mens hennes far lå for døden, og er et forsøk på å gjenskape deler av den verden han vokste opp i.

– Noen av historiene i romanen er ikke bare fra min fars liv, men også fra mine besteforeldre og gården de bodde i, sier Hustvedt.

Hennes far, Lloyd Hustvedt, var etterkommer av norske innvandrere som kom til Amerika sent på 1800-tallet. Han var selv professor i skandinavisk litteratur ved St. Olaf College, og selv om han var født og oppvokst i USA, snakket han med norsk aksent. Moren Ester var fra Mandal, og kom til USA som voksen på femtitallet.

Siri Hustvedt og Paul Auster

Siri Hustvedt sammen med ektemannen Paul Auster og den spanske kunstneren Cristina Iglesias i 2008.

Foto: Alvaro Isidoro / Scanpix/AP

– Jeg vokste opp i et hus fullt av norske referanser. Min far underviste i Ibsen, Hamsun og Bjørnson. Norsk kultur spilte en stor rolle i min barndom: nisse, jul – norsk jul, sier forfatteren.

– Jeg var sannsynligvis den eneste ungen som hadde meg seg sardinsmørbrød i matpakken på skolen, forteller Hustvedt og ler.

Påvirket av norsk språk

Norsk kultur var altså med på å forme hennes identitet, og hun er også veldig påvirket av norsk språk.

– Norsk har en slags musikalitet, spesielt når det gjelder skjønnlitterær prosa og lyrikk. Språket i seg selv har ikke så mange ord, men det har en rytme som jeg tror har påvirket måten jeg snakker engelsk på.

Det norske språkets musikalitet er en av grunnene til at Olav H. Hauge har blitt poeten over alle poeter for Hustvedt:

– Han er virkelig monumental som lyriker. Jeg har alle bøkene hans og til og med noen av dagbøkene, sier hun begeistret.

I intervjuet snakker Hustvedt blant annet om forholdet mellom skjønnlitteratur og Freuds tanker om å drømme, om sine bøker og om den første tiden i New York.

Intervjuet med Siri Hustvedt blir sendt i Bok i P2 torsdag 20. januar kl. 17:03.

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.