Ei lita lus

Lusekofta har overlevd motetrendene. Nå har selve lusa blitt kulturminne.

Albert Nordengen og Bjørg Eva Jensen fra OL i 1980

Lusa: et samlende symbol. Albert Nordengen og Bjørg Eva Jensen feirer i lusekofte under OL i 1980.

Foto: ikke oppgitt / SCANPIX

For litt over 150 år siden ble den fanget inn i ei strikketrøye til mannsdrakta i Setesdal. Lite visste vel den som begynte med denne mønsterideen at den skulle være med å forme et draktplagg som skulle skape millioninntekter for strikkeindustrien rundt 100 år seinere.

Og i 2009 har lusa i kofta blitt en del av Kulturminneåret.

- Lusekofta har overlevd alle motesvingninger i 150 år, sier Annemor Sundbø, en av Norges fremste eksperter på strikketradisjoner.

Tilbake til Jesu tid

Sundbø mener man kan spore lusa tilbake til Jesu tid.

(saken fortsetter under bildet)

Skuespiller Peter Stormare har fått norsk lusekofte

Skuespiller Peter Stormare har fått norsk lusekofte. Her fra premieren på filmen Switch i 2007.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

- Hvis vi ser på gamle krusifikser fra middelalderen, er de ofte gjengitt i rødt og strikket inn på å mesterstykker, eller strikkede trøyer. Ifølge skifter hadde Jesus hadde også en trøye uten sømmer, altså en strikket genser. Det er gjengitt på malerier, og det blir jo også omtalt at Maria strikker til Jesus, forteller Sundbø.

Hun mener lusa kan symbolisere blodsdråper.

- Lusa i dag er som regel hvit. "Syndene er røde, og de skal bli som hvite" heter det. Den hvite tråden kan bli brukt som syndsforlatelse, sier Sundbø.

Ikke først ute

Sundbø mener dette også kan ha referanser til hvordan lusekofta har blitt brukt i rettsalen.

David Toska under Nokas-rettssaken

David Toska var ikke første som møtte i retten med lusekofte.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

- Vi så jo hvordan David Toska brukte lueskofte i rettsalen, men det er ikke første gangen lusekofta har blitt brukt som i rettsalen, sier strikkeeksperten.

I følge Sundbø har man skrifter tilbake til 1860 som forteller hvordan en mann i fra Setesdal, som var anklaget for legemsfornermelse skal ha båret en prikket strikket trøye.

Kulturstrøm

 • Highasakite-konflikt avgjort

  Konflikten om hvem som har rettighetene til band-navnet har pågått i to og et halvt år. Nå har Klagenemda for industrielle rettigheter gitt bandets frontfigur, Ingrid Helene Håvik, medhold i at Highasakite-navnet tilhører henne, skriver VG.

  Highasakite
  Foto: Promo, Lasse Fløde
 • Levde i skjul

  Rapperen Kamelen holdt konserter mens han var på rømmen fra politiet, forteller Marcus Mosele til musikkprogrammet P3X. Som fri mann ønsker rapperen å være et forbilde for unge.

  Slottsfjellfestivalen 2018
  Foto: Tom Øverlie