Hopp til innhold

Ei lita lus

Lusekofta har overlevd motetrendene. Nå har selve lusa blitt kulturminne.

Albert Nordengen og Bjørg Eva Jensen fra OL i 1980

Lusa: et samlende symbol. Albert Nordengen og Bjørg Eva Jensen feirer i lusekofte under OL i 1980.

Foto: ikke oppgitt / SCANPIX

For litt over 150 år siden ble den fanget inn i ei strikketrøye til mannsdrakta i Setesdal. Lite visste vel den som begynte med denne mønsterideen at den skulle være med å forme et draktplagg som skulle skape millioninntekter for strikkeindustrien rundt 100 år seinere.

Og i 2009 har lusa i kofta blitt en del av Kulturminneåret.

- Lusekofta har overlevd alle motesvingninger i 150 år, sier Annemor Sundbø, en av Norges fremste eksperter på strikketradisjoner.

Tilbake til Jesu tid

Sundbø mener man kan spore lusa tilbake til Jesu tid.

(saken fortsetter under bildet)

Skuespiller Peter Stormare har fått norsk lusekofte

Skuespiller Peter Stormare har fått norsk lusekofte. Her fra premieren på filmen Switch i 2007.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

- Hvis vi ser på gamle krusifikser fra middelalderen, er de ofte gjengitt i rødt og strikket inn på å mesterstykker, eller strikkede trøyer. Ifølge skifter hadde Jesus hadde også en trøye uten sømmer, altså en strikket genser. Det er gjengitt på malerier, og det blir jo også omtalt at Maria strikker til Jesus, forteller Sundbø.

Hun mener lusa kan symbolisere blodsdråper.

- Lusa i dag er som regel hvit. "Syndene er røde, og de skal bli som hvite" heter det. Den hvite tråden kan bli brukt som syndsforlatelse, sier Sundbø.

Ikke først ute

Sundbø mener dette også kan ha referanser til hvordan lusekofta har blitt brukt i rettsalen.

David Toska under Nokas-rettssaken

David Toska var ikke første som møtte i retten med lusekofte.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

- Vi så jo hvordan David Toska brukte lueskofte i rettsalen, men det er ikke første gangen lusekofta har blitt brukt som i rettsalen, sier strikkeeksperten.

I følge Sundbø har man skrifter tilbake til 1860 som forteller hvordan en mann i fra Setesdal, som var anklaget for legemsfornermelse skal ha båret en prikket strikket trøye.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.