Egeland utestengt fra Facebook for bilde-deling

Postet ikonisk krigsfoto som strider mot nettsamfunnets retningslinjer om nakenhet.

VIETNAM NAPALM

VERDENSBERØMT: Dette er bildet som gjorde at Tom Egeland fikk Facebook på nakken.

Foto: NICK UT / Ap

I august skrev VG en sak om at Tom Egeland hadde fått slettet et innlegg han hadde lagt ut med krigsbilder på Facebook.

Ett av bildene han la ut er et av tidenes mest ikoniske krigsbilder, tatt i 1972 og viser en ni år gammel naken jente som løper vekk fra napalmregnet under Vietnamkrigen - et bilde Associated Press sin fotograf Nick Ut vant en Pulitzer-pris for.

Men på grunn av nakenhet er bildet i strid med Facebook sine retningslinjer.

Delte sak om «Napalmjenta»

Nå, etter å ha delt en sak i Dagsavisen der avisen har intervjuet jenta, Kim Phuc, er Egeland stengt ute av nettsamfunnet i 24 timer, melder Kampanje.

Han ble nemlig møtt med denne meldingen på Facebook da han prøvde å oppdatere statusen sin:

Laster Twitter-innhold

– Håpløse retningslinjer

Tom Egeland

Tom Egeland.

Foto: privat

Til nettstedet forteller Egeland at han de siste ukene har vurdert å slette Facebook-profilen sin.

– Det syns jeg er beklagelig og alvorlig fordi det jo viser hvor håpløs Facebooks praktisering av dette regelverket er. Ikke bare sletter de fotografiet, de sletter også den kritiske samfunnsdebatt og den kritikk mot Facebooks praktisering av eget regelverk, sier han.

Kulturstrøm

 • Vil ikke begrense NRK digitalt

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt, mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer fram i Medietilsynets utredning om NRK, som de mandag overleverte til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet per i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

  (NTB)

 • Passerer 200.000 i Norge

  Det norske kinobesøket for «Verdens verste menneske» har rundet 200.000. Samtidig er filmen i ferd med å passere det samme antallet solgte kinobilletter i Frankrike. Samtidig spår Los Angeles Times at filmen er en av favorittene til å bli nominert i den gjeveste Oscar-kategorien, som er Beste film.

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios