Hopp til innhold

Edel vare fra Toten

Krepsen fra Einafjorden har en utsalgspris på opp mot 600 kroner kiloen. Fredagens Norge rundt byr på eksklusiv gourmetmat.

Kreps til middag
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Svart gull i Einafjorden

Det er hektiske dager de fem ukene krepsesongen varer på Einafjorden. Siden edelkrepsen ble satt ut på 50-tallet har skalldyr vært en viktig attåtnæring for grunneierne. Familien Skaug Ladegård har 800 meter strandlinje langs fjorden. De har ute 140 teiner og drar inn adskillige kilo i løpet av sesongen. Noe selges til kresne ganer i Oslo og Hamar men endel går også til eget bruk, for kreps er feinschmeckerkost også for den som har den utafor stuedøra.

Hummer fra Innlandet

- Krepsen er særlig stor i år, forteller krepseentusiast Knut Ladegård. Vi sitter ute i båt og drar opp teinene som ble satt ut kvelden før. Abborbiten som agn har lokka et titalls kreps i teina. - Nå er det viktig å sjekke størrelsen, sier Knut. Alle kreps som er under 9,5 cm kastes uti vannet igjen. Det er for å sikre fangst også i åra framover.

Den største krepsen de har funnet på Einafjorden i Vestre Toten var på 24 cm fra den ytterste haletippen og til spissen foran på hodet. Det er ikke langt unna størrelsen på en liten hummer.

Luksus i dill og sitron

Inne på kjøkkenet forbereder Cecilie Skaug Ladegård kveldens krepselag. Det hører med i løpet av sesongen. - Et krepselag blir aldri høytidelig, forteller Cecilie. For når du spiser kreps blir det både slafsing og smatting enten du knuser krepseklør med tennene eller suger ut kjøttet fra beina.

Tilberedelsen er enkel, ei gryte med kokende vann tilsatt salt. Levende kreps slippes rett i gryta sammen med dill og sitron og vips så har du det lekreste gourmetmåltid. Bon appetit!! Utvalgte oppskrifter

Krepselag

Krepselag i stabburet på Vik gård, Eina.

Foto: Trond Baugstø / NRK

Norge Rundt fredag kl. 19.30 på NRK1.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.