Reiseradioens basilikumtips!Bruk mer urter!
- Den basilikumplanten jeg har hjemme nå, har jeg hatt i fire måneder, sier Nitimekokk Lars Barmen.
Det er deilig å ha en fersk kvast med krydder tilgjengelig når du lager mat, problemet er bare at den ikke holder seg så veldig lenge på kjøkkenbenken eller i vinduskarmen.
- I sommer har den stått ute i skyggen, men nå har jeg tatt den inn. Trikset for å få den til å holde seg er at den hele tiden har vann på potta. Dessuten ser du fort når den begynner å bli slapp, sier Barmen.
Lars Barmen mener basilikum er blitt et universalkrydder. Man kan nesten bruke denne krydderurten til all slags mat.
- Det eneste du bør være oppmerksom på er at den mister mye av smaken hvis den blir utsatt for varme i mer enn to minutter. Ha i basilikumen tilslutt, er Barmens råd til basilikumelskerne.
Pesto er den klassiske basilikumretten. Det finnes mange variasjoner over hvordan man lager pesto, og de lærde strides. Basisen består av fem ingredienser. Basilikum, hvitløk, olivenolje, pinjekjerner og parmesanost. Hvor mye av hver ingrediens du skal ha i varierer i forhold til hvilken smak du liker best.
Det som skiller pestoelskerne er tilberedningsmåten. Egentlig skal du male alt i en morter, men noen foretrekker i bruke en hurtigmikser.
Her er tre oppskrifter:
4 kopper frisk, pakket basilikum
3 til 4 fedd hvitløk
1/4 kopp pinjekjerner
1/3 kopp parmesanost
1/4 kopp virgin olivenolje
Bland alt i en hurtigmikser og server med pasta.
(Kilde: www.basic-recipes.com)
Standard pesto
2 kopper friske basilikumblader
2 fedd finhakket hvitløk
60 gram pinjekjerner
Salt og pepper
1/2 kopp parmesanost
1/2 kopp olivenolje
Ha basilikum, hvitløk, pinjekjerner og en halv teskje salt i hurtigmikseren, og bland det til det blir kremaktig. Bland inn parmesan. Når dette er godt blandet skrur du mikseren på lav styrke og tømmer olivenoljen sakte ned i pestoen. Smak til med salt og pepper.
(Kilde: www.recipesource.com)
Pestosaus
4 kopper friske basilikumblar
4 fedd hvitløk, skrellet og hakket
1 kopp pinjekjerner eller valnøtter
1 og ½ kopp Parmigiano Reggiano eller Pecorino ost (gjerne en kombinasjon av de to)
1 og 1/2 kopp ekstra virgin oliven olje
Salt and pepper etter egen smak