– Barnebokbransjen er ikke «tantete»

Forfatter Arne Berggren mener lesing og formidling er dominert av damer. – Han har ikke fulgt med på hva som har skjedd de siste årene, svarer forlagsredaktør Steffen Sørum.

Gutt leser

– Vi kommer ikke bort fra at lesing og formidling er dominert av damer, sier Berggren. Han kaller barnebokbransjen for «tantete». Illustrasjonsbildet er hentet fra Flickr, og artikkelforfatteren vet ikke om kvinnen til venstre egentlig er en tante.

Foto: Dru Bloomfield / Creative Commons / Flickr

– Jeg er ikke overrasket, sa Arne Berggren til NRK da han ble gjort oppmerksom på det lave antallet gutter som hadde sendt inn boktips til NRK Super. Han pekte på en altfor dårlig satsing på bøker for gutter, og kalte litteraturformidlingen «tantete».

Steffen Sørum

Steffen Sørum er uenig i at barnebokbransjen fremstår som «tantete».

Barne- og ungdomsredaktør i Cappelen Damm, Steffen Sørum, mener Berggren uttaler seg på tynt grunnlag.

– Det er få «kulturkjerringer» igjen i bransjen. Eksempelvis er Cappelen Damm sin redaksjon balansert kjønnsmessig. Det er flere menn enn kvinner på Fontini og Gyldendal. Dessuten var alle de nominerte bøkene til U-prisen skrevet av menn.

For 13 år siden begynte Steffen Sørum å jobbe i Damm sin barnebokavdeling. Han var da den eneste mannlige barnebokredaktøren i forlaget.

– På det tidspunktet var det ikke noen andre forlag med mannlige redaktører for barnelitteratur, forteller Sørum

Nå mener han imidlertid at mye har forandret seg.

– Arne Berggren bruker en gammel argumentasjonsrekke. Om det var gamle tanter da, har de gått av med pensjon nå.

– Lesing og formidling er dominert av damer

– Jeg er enig i at det har skjedd ting, sier Berggren da han blir konfrontert med Sørums påstand. Men Berggren påpeker at han og Sørum åpenbart har forskjellige erfaringer fra feltet.

– Vi kommer ikke bort fra at lesing og formidling er dominert av damer.

– Men Sørum sier at det ikke lenger hovedsakelig er damer som står for litteraturformidlingen til barn og ungdom?

– Jeg har ikke statistikk, men i dag har jeg sittet i møte med seks kvinner, og ja, det gjaldt formidling av bøker for ungdom.

Sjekk NRK Supers bokunivers

– Har ikke fulgt godt nok med

Anne Cathrine Straume

Anne Cathrine Straume mener det finnes mange barnebokredaktører som sørger og mangfolk og kvalitet til både gutter og jenter.

Foto: Hilde Bjørnskau

NRKs litteraturkritiker, Anne Cathrine Straume, er også av den oppfatning at Berggren ikke følger godt nok med når det gjelder formidling av litteratur for barn.

– Mange barnebokredaktører sørger for mangfold og kvalitet til både gutter og jenter. Bibliotekene har gode formidlere, jeg tror de færreste av dagens litteraturformidlere tenker på litteratur som tran.

Berggren virker ikke like opptatt av å «løpe etter» barn med bøker. Da NRK spør om hva som er løsningen for å få flere gutter til å lese, svarer forfatteren:

– Jeg tror vi bare må innse at det er som det er. Det er kanskje ikke så farlig. Jeg har ikke løpt etter egne barn med bøker.

Kulturstrøm

  • Tubaist vant millionstipend

    22 år gamle August Schieldrop fra Oslo vant Equinors talentstipend på en million kroner, som har som formål å løfte unge norske talenter frem og være en døråpner for en internasjonal karriere. Juryformann Leif Ove Andsnes sier til NRK at årets vinner har en direkte, fascinerende musikkformidling og har allerede gjort mye for å fremme tubaen som soloinstrument. Hør mer i Studio 2 på P2 onsdag ettermiddag.

  • Nobelvinner til litteraturfestival

    Årets vinner av nobelprisen i litteratur, Abdulrazak Gurnah, kommer til Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i mai, skriver Dagbladet. Den tanzanianske forfatteren var relativt ukjent før han ble tildelt nobelpris i litteratur.

  • Sp vil ha Bøhler i NRK-råd

    Senterpartiet har innstilt tidligere Ap-topp Jan Bøhler som nytt medlem i Kringkastingsrådet, melder Aftenposten. Sp har innstilt tre kandidater: Tidligere statssekretær Morten Søberg og tidligere Karasjok-ordfører Anne Toril Eriksen Balto, i tillegg til Bøhler.