Hopp til innhold

– Barnebokbransjen er ikke «tantete»

Forfatter Arne Berggren mener lesing og formidling er dominert av damer. – Han har ikke fulgt med på hva som har skjedd de siste årene, svarer forlagsredaktør Steffen Sørum.

Gutt leser

– Vi kommer ikke bort fra at lesing og formidling er dominert av damer, sier Berggren. Han kaller barnebokbransjen for «tantete». Illustrasjonsbildet er hentet fra Flickr, og artikkelforfatteren vet ikke om kvinnen til venstre egentlig er en tante.

Foto: Dru Bloomfield / Creative Commons / Flickr

– Jeg er ikke overrasket, sa Arne Berggren til NRK da han ble gjort oppmerksom på det lave antallet gutter som hadde sendt inn boktips til NRK Super. Han pekte på en altfor dårlig satsing på bøker for gutter, og kalte litteraturformidlingen «tantete».

Steffen Sørum

Steffen Sørum er uenig i at barnebokbransjen fremstår som «tantete».

Barne- og ungdomsredaktør i Cappelen Damm, Steffen Sørum, mener Berggren uttaler seg på tynt grunnlag.

– Det er få «kulturkjerringer» igjen i bransjen. Eksempelvis er Cappelen Damm sin redaksjon balansert kjønnsmessig. Det er flere menn enn kvinner på Fontini og Gyldendal. Dessuten var alle de nominerte bøkene til U-prisen skrevet av menn.

For 13 år siden begynte Steffen Sørum å jobbe i Damm sin barnebokavdeling. Han var da den eneste mannlige barnebokredaktøren i forlaget.

– På det tidspunktet var det ikke noen andre forlag med mannlige redaktører for barnelitteratur, forteller Sørum

Nå mener han imidlertid at mye har forandret seg.

– Arne Berggren bruker en gammel argumentasjonsrekke. Om det var gamle tanter da, har de gått av med pensjon nå.

– Lesing og formidling er dominert av damer

– Jeg er enig i at det har skjedd ting, sier Berggren da han blir konfrontert med Sørums påstand. Men Berggren påpeker at han og Sørum åpenbart har forskjellige erfaringer fra feltet.

– Vi kommer ikke bort fra at lesing og formidling er dominert av damer.

– Men Sørum sier at det ikke lenger hovedsakelig er damer som står for litteraturformidlingen til barn og ungdom?

– Jeg har ikke statistikk, men i dag har jeg sittet i møte med seks kvinner, og ja, det gjaldt formidling av bøker for ungdom.

Sjekk NRK Supers bokunivers

– Har ikke fulgt godt nok med

Anne Cathrine Straume

Anne Cathrine Straume mener det finnes mange barnebokredaktører som sørger og mangfolk og kvalitet til både gutter og jenter.

Foto: Hilde Bjørnskau

NRKs litteraturkritiker, Anne Cathrine Straume, er også av den oppfatning at Berggren ikke følger godt nok med når det gjelder formidling av litteratur for barn.

– Mange barnebokredaktører sørger for mangfold og kvalitet til både gutter og jenter. Bibliotekene har gode formidlere, jeg tror de færreste av dagens litteraturformidlere tenker på litteratur som tran.

Berggren virker ikke like opptatt av å «løpe etter» barn med bøker. Da NRK spør om hva som er løsningen for å få flere gutter til å lese, svarer forfatteren:

– Jeg tror vi bare må innse at det er som det er. Det er kanskje ikke så farlig. Jeg har ikke løpt etter egne barn med bøker.

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP