NRK Meny
Normal

Disse driver god folkeopplysning

– Jeg vil gratulere NRK med jobben de har gjort med «Trekant», sier sexolog Gro Isachsen.

Trekant

Marie, Thomas og Pia driver med god folkeopplysning på TV-skjermen, mener sexolog Gro Isachsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Sexolog, spaltist og samlivsrådgiver Gro Isachsen er imponert over det hun kaller god folkeopplysning, og mener programmet gjenspeiler hva ungdom ofte er opptatt av.

Programlederne svarte i nettmøte

– Her baserer de programmet på åpenhet og ærlighet. Samtidig har de virkelig truffet blink når det gjelder ungdommene som leder programmet, mener sexologen.

Gro Isachsen

Sexolog Gro Isachsen er fornøyd med at et program som «Trekant» kommer på norske skjermer.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– De turte å åpne opp for sine egne opplevelser. Der det før har blitt sagt at «slik skal man da ikke gjøre», så tør disse ungdommene.

Programmet formidler konkret kunnskap, som bevisstgjør og bidrar til at ungdom setter trygge grenser for egen seksualitet, mener Isachsen.

– Bør bli skolemateriale

Aldri før har NRK merket så stor motstand mot et program allerede før det har blitt sendt. Facebook-grupper som «NEI til NRKs Trekant» har flere tusen medlemmer, og NRKs Publikumsservice drukner i henvendelser fra folk som vil ha programmet stoppet.

Sexologen går stikk motsatt vei, og håper programmet kan brukes i skolesammenheng. og at mange voksne har godt av å se det.

– Og så mener jeg at mange voksne har godt av å se det, og da mener jeg ikke bare foreldre, men folk generelt. Det er alt for lite snakk om den gode sexen, som faktisk finnes. Derimot snakkes det mye til de unge om prevensjon, aborter og kjønnssykdommer, sier Isachsen.

Sexologen presiserer at hun kun har sett den første episoden av programmet, og dermed kun snakker ut ifra den.

Det eneste hun har å utsette på første episode er når det snakkes om blowjob.

– Der kunne de godt brukt den norske termen, som er munnsex. Uttrykket er hentet fra prislista til prostituerte, sier Isachsen, og legger til at dette nok er ubevisst fra programledernes side.

Vulgært?

Informasjonsleder Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband stilte til debatt om Trekant på NRK2 tirsdag kveld. Der sa han blant annet at han mener programmet er for vulgært. Det er ikke Isachsen enig i.

– Man må jo spørre seg om hva som er vulgært. For noen er det vulgært bare å snakke om sex. For andre er det riktig med åpenhet og ærlighet.

Det kommer helt an på hvilken kultur man kommer fra, og hva man er vant med, sier sexolog Gro Isachsen til NRK.no.

Sex-storm på 60-tallet

Da NRK begynte å sende en serie om prevensjon og familieplanlegging, var ikke KrFs Lars Korvald snauere enn at han forlangte svar fra Statsråden på Stortingets talerstol:

«Er det forsvarlig å ta opp et så komplisert og ømtålelig spørsmål som prevensjon i et massemedium som fjernsynet?»

Han var rystet over at det gikk an å sende slikt på tv, og etterlyste en ny instruks for kringkastingssjefen.

Også en pastor Møll fra Sørlandet var aktiv i debatten, som var i gang allerede før programmet var ferdig.

En biskop uttalte til VG at NRKs seksualbelæring var kamuflert hedenskap. Til dette svarte programleder Mette Janson at hun ikke følte seg som en hedning.

Måtte ha hemmelig telefonnummer

Skript i NRK, Ingrid Kinden Bergundhagen, var 20 år og nyutdannet da hun ble med og lage programmet.

– Jeg husker ikke så mye, men at det var mye avisskriverier og kontroverser rundt programmet, husker jeg i hvert fall, har hun tidligere uttalt til NRK.no.

Visstnok ble det så mye bråk rundt programmet at programleder Mette Janson måtte skaffe seg hemmelig telefonnummer.

Men NRK sendte hele serien på fem program, og noen klipp kan du se her:

Video 1969: Seksualopplysning i fjernsynet

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK