Dinosaurenes tidsalder

Det har levd dinosaurer på jorda i mange, mange millioner år. Likevel har ingen mennesker noen gang sett levende dinosaurer. Det er fordi skrekkøglene døde ut veldig lenge før de første menneskene kom.

Solveig Hareide

Solveig Hareide foran en modell av en kjempestor rovøgle som levde i havet på dinosaurenes tid.

Foto: NRK

Filmene ”Jurassic Park” handler om en mindre periode i dinosaurenes liv.
I virkeligheten levde de over en kjempelang periode på hele 180 millioner år. Vi deler opp jordas historie i tidsepoker av forskjellige lengder alt etter hvilke dyr og planter som levde. Dinosaurene hadde sin tid i epokene Trias, Jura og Kritt .

Mange forskjellige arter

Dinosaurene utviklet seg forskjellig. Noen av dem, som for eksempel den kjente Tyrannosaurus rex, var enorme rovdyr som spiste mindre dinosaurer. Mens andre kunne være mindre og var planteetere. I havet levde kjempeøgler, de største rovdyrene som har vært på jorda.

Dinosaurene dør

Men så - for 65 millioner år siden - skjedde det noe virkelig alvorlig: alle dinosaurene døde! Forskere har lenge prøvd å undersøke hva som skjedde med dem.

Maks uflaks

Det var nemlig tre store og viktige hendelser som skjedde omtrent på samme tid: En kjempediger meteoritt kom susende ned fra himmelen og ødela klimaet over Amerika. På den andre siden av jorda skjedde det et enormt vulkanutbrudd. Den tredje og siste hendelsen var at maten til de planteetende dinosaurene forandret seg. Tre ulykker på en gang – maks uflaks!

Hør dinosaurekspert Jørn Hurum i denne videoen forklare til Solveig Hareide hva som hendte da dinosaurene døde ut.

Her kan du lese mer om dinosaurene: Norsk nettskole - om dinosaurer

Solveig Hareide

BARE SNILL: Navnet dinosaur betyr skrekkøgle. Denne oppblåsbare modellen av en havøgle ser derimot snill ut, synes Solveig Hareide.

Foto: NRK

Kulturstrøm