Hopp til innhold

Dette er det beste på nettet

På internett kan årets person være en datamaskin. Når nettets Oscar skal deles ut, er det flyvende puter som skal til for å vinne.

USA/ Webby Awards

Spillet Angry Birds ble kåret til det beste håndholdte spillet under årets Webby Awards. Her mottar Peter Vesterbacka prisen.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

– Vær sint, ta de grisene.

En mann i et grønt grisekostyme inntar podiet. Snart fyker kosedyr utformet som fugler gjennom luften. Slik er takketalene når nettets versjon av Oscar deles ut.

Peter Vesterbacka er mannen bak spillsuksessen Angry Birds, og utkledd som en gris for anledningen. Han har nettopp fått tildelt prisen for beste spill på en håndholdt konsoll.

Se takketalen til Angry Birds her:

Du kan se alle vinnerne på Webby Awards' nettsider.

– Godt fornøyd med Webby

Lisa Kudrow

Lisa Kudrow ledet mandagens prisutdeling. Hun passet også på at prisvinnerne overholdt regelen om korte takketaler.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Webby Awards regnes som internettets Oscar, og over 200 priser ble delt ut natt til tirsdag. Disse er fordelt på drøye 100 forskjellige kategorier, hvor både en jury og folk flest kan stemme frem sine favoritter.

Nettstedet Funny or Die gjorde det særdeles godt. De kom hjem med hele 9 priser, blant annet for beste humornettsted.

– Det eneste som hadde vært bedre er evig liv og et sverd som kan kutte gjennom diamanter. Dette skjer åpenbart ikke i virkelighetens verden, så vi er godt fornøyde med en Webby-tildeling , sa Adam McKay da han fikk vite om prisen.

Han er en av mennene bak Funny or Die, som ble startet opp i 2007 for å prøve ut nytt stoff.

Se takketalen til Funny or Die:

Pris til mobiltelefonens far

Få takketaler er så korte og konsise som dem under Webby Awards. Dette skyldes regelen om at takketalene skal være på fem ord. Dermed slipper man lange monologer hvor prisvinnere skal takke alle og enhver. I stedet er talene langt mer poengerte.

– Kan du høre meg? Nå?

Slik takket Martin Cooper for sin pris. Han ble tildelt Lifetime achievement-prisen for oppfinnelsen mobiltelefonen.

Se takketalen til oppfinneren av mobiltelefonen:

Ironisk pris

Det deles ut priser innen fire forskjellige områder, blant annet til nettsider og filmer og videoer på nettet.

Prisen for best redigerte film gikk til «2 Guys 600 Pillows», som er filmet baklengs.

Se «2 Guys 600 Pillows»:

Vinnerne er en lang rekke forskjellige firmaer, enkeltpersoner og grupper. Prisene kan også være noe overraskende. Blant annet er ikke vinneren av prisen «Årets person» en person, men en datamaskin.

Datamaskinen Watson gjorde seg kjent da den vant over to stormestere i den amerikanske utgaven av spørreleken Jeopardy. Til mandagens prisutdeling hadde den følgende korte kommentar:

– Årets person, så ironisk.

Hva synes du om årets priser? Burde noen andre vunnet?

Kulturstrøm

 • Årets verk og Årets utøver

  Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

  Årets utøver og Årets verk 2023
  Foto: Kristin Kverndokk / NRK
 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober