Hopp til innhold

Dette er det beste på nettet

På internett kan årets person være en datamaskin. Når nettets Oscar skal deles ut, er det flyvende puter som skal til for å vinne.

USA/ Webby Awards

Spillet Angry Birds ble kåret til det beste håndholdte spillet under årets Webby Awards. Her mottar Peter Vesterbacka prisen.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

– Vær sint, ta de grisene.

En mann i et grønt grisekostyme inntar podiet. Snart fyker kosedyr utformet som fugler gjennom luften. Slik er takketalene når nettets versjon av Oscar deles ut.

Peter Vesterbacka er mannen bak spillsuksessen Angry Birds, og utkledd som en gris for anledningen. Han har nettopp fått tildelt prisen for beste spill på en håndholdt konsoll.

Se takketalen til Angry Birds her:

Du kan se alle vinnerne på Webby Awards' nettsider.

– Godt fornøyd med Webby

Lisa Kudrow

Lisa Kudrow ledet mandagens prisutdeling. Hun passet også på at prisvinnerne overholdt regelen om korte takketaler.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Webby Awards regnes som internettets Oscar, og over 200 priser ble delt ut natt til tirsdag. Disse er fordelt på drøye 100 forskjellige kategorier, hvor både en jury og folk flest kan stemme frem sine favoritter.

Nettstedet Funny or Die gjorde det særdeles godt. De kom hjem med hele 9 priser, blant annet for beste humornettsted.

– Det eneste som hadde vært bedre er evig liv og et sverd som kan kutte gjennom diamanter. Dette skjer åpenbart ikke i virkelighetens verden, så vi er godt fornøyde med en Webby-tildeling , sa Adam McKay da han fikk vite om prisen.

Han er en av mennene bak Funny or Die, som ble startet opp i 2007 for å prøve ut nytt stoff.

Se takketalen til Funny or Die:

Pris til mobiltelefonens far

Få takketaler er så korte og konsise som dem under Webby Awards. Dette skyldes regelen om at takketalene skal være på fem ord. Dermed slipper man lange monologer hvor prisvinnere skal takke alle og enhver. I stedet er talene langt mer poengerte.

– Kan du høre meg? Nå?

Slik takket Martin Cooper for sin pris. Han ble tildelt Lifetime achievement-prisen for oppfinnelsen mobiltelefonen.

Se takketalen til oppfinneren av mobiltelefonen:

Ironisk pris

Det deles ut priser innen fire forskjellige områder, blant annet til nettsider og filmer og videoer på nettet.

Prisen for best redigerte film gikk til «2 Guys 600 Pillows», som er filmet baklengs.

Se «2 Guys 600 Pillows»:

Vinnerne er en lang rekke forskjellige firmaer, enkeltpersoner og grupper. Prisene kan også være noe overraskende. Blant annet er ikke vinneren av prisen «Årets person» en person, men en datamaskin.

Datamaskinen Watson gjorde seg kjent da den vant over to stormestere i den amerikanske utgaven av spørreleken Jeopardy. Til mandagens prisutdeling hadde den følgende korte kommentar:

– Årets person, så ironisk.

Hva synes du om årets priser? Burde noen andre vunnet?

Kulturstrøm

 • To norske forfattere kjemper om nordisk råds litteraturpris

  13 romaner, diktsamlinger og historier er med i kampen om nordisk råds litteraturpris. To norske forfattare kjemper om den gjeve prisen.

  Niels Fredrik Dahl er et av de to norske håpene. Han er nominert for romanen «Fars rygg». Maria Navarro Skaranger er også nominert til den gjeve prisen med boka «Jeg plystrer i den mørke vinden».

  Prisene fra Nordisk råd er regnet for å vare blant de mest prestisjefylte i Norden. Forrige gang Norge vant var i 2015, med Jon Fosse og «Trilogien».

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.