«Whatever» er mest irriterende, hvis du skjønner hva jeg mener?

Over tusen amerikanere har sagt sin mening i en årlig avstemming: «Whatever» er årets mest irriterende ord. Ikke sant?

ord

«Whatever» er amerikanernes mest irriterende ord. Hva er vi mest lei av på norsk?

Foto: wordle.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Er du blant dem som sukker oppgitt når du på bussen eller andre lukkede, offentlige steder må overhøre en hel samtale med «og jeg bare… og han bare..»? Eller er du kanskje en sånn en som «holdt på å si det», selv om du alt har sagt det?

Også amerikanerne har sine språklige uvaner, og nå har meningsmålingsinstituttet Maris Poll latt folket si sin mening om hvilket ord eller frase som har irritert dem mest i år, skriver Reuters.

Les også: Kan du de viktigste klimaordene?

Samma det

Den tvilsomme æren går til «whatever», som kanskje best kan sammenlignes med det norske uttrykket «samma det».

39 prosent av de spurte har lagt sitt hat på det likegyldige ordet, mens 25 prosent mener «like», eller «liksom», fortjener andreplassen. «If you know what I mean» følger hakk i hæl.

Les også: – Facebook kan være en fare for rettskrivingen

Tenkepause

Fungerende direktør i Språkrådet, Sigfrid Tvitekkja.

Fungerende direktør i Språkrådet, Sigfrid Tvitekkja

Foto: Svein Arne Orvik / Språkrådet

– Jeg forstår ikke at folk lar seg irritere over slike ord ved normalt bruk. Men det er klart, sier man «liksom» i annenhver setning blir jo fenomenet litt slitsom, sier fungerende direktør Sigfrid Tvitekkja i Språkrådet til NRK.no.

Hun forklarer at vi ofte bruker såkalte «fyllord» for å holde på oppmerksomheten til den vi snakker med, samtidig som vi får en ekstra mulighet til å tenke og snakke samtidig.

– Bruken av denne typen ord kan i enkelte tilfeller svekke en persons autoritet, så er du statsminister, journalist eller bedriftsleder er det lurt å unngå slike ord i profesjonelle sammenhenger, råder Tvitekkja.

Les også: Frogner får ikke fjerne a-ene

Blant de norske, unødvendige uttrykkene finner vi fraser som «holdt jeg på å si», «ikke sant», «og jeg bare…», samt det velbrukte ordet «liksom».

Men hvilken av disse er aller mest irriterende? Det kan jo leserne få bestemme, liksom.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kommer du på enda flere eksempler på irriterende fyllord vi bruker i dagligtale? Opplys oss i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

 • 68.400 besøkte Munch-utstilling

  Rekordmange besøkte Munch-utstillingen hos Kode i Bergen, melder Bergens Tidende. Hele 68.400 personer besøkte museet fra utstillingen åpnet i september til den stengte i dag.

 • Oppsiktsvekkende myntfunn

  – Mynten lå bare 15 centimeter ned i jorda, forteller Ben-Harry Johansen, som fant en romersk mynt på øya Dønna på Helgelandskysten. Vitenskapsmuseet omtaler funnet som svært sjeldent.

 • Til topps med tuba

  Tubaisten August Schieldrop (20) er kåret til Årets musiker i Ungdommens musikkmesterskap 2019–2020 blant 180 unge og lovende utøvere av klassisk musikk som var samlet i Oslo i helgen. Prisen er på 50 000 kroner, samt et solistoppdrag med KORK. Schieldrop vant publikumsprisen under konkurrnasen Virtuos i 2018.

  Tubaist August Schieldrop
  Foto: NRK