«Whatever» er mest irriterende, hvis du skjønner hva jeg mener?

Over tusen amerikanere har sagt sin mening i en årlig avstemming: «Whatever» er årets mest irriterende ord. Ikke sant?

ord

«Whatever» er amerikanernes mest irriterende ord. Hva er vi mest lei av på norsk?

Foto: wordle.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Er du blant dem som sukker oppgitt når du på bussen eller andre lukkede, offentlige steder må overhøre en hel samtale med «og jeg bare… og han bare..»? Eller er du kanskje en sånn en som «holdt på å si det», selv om du alt har sagt det?

Også amerikanerne har sine språklige uvaner, og nå har meningsmålingsinstituttet Maris Poll latt folket si sin mening om hvilket ord eller frase som har irritert dem mest i år, skriver Reuters.

Les også: Kan du de viktigste klimaordene?

Samma det

Den tvilsomme æren går til «whatever», som kanskje best kan sammenlignes med det norske uttrykket «samma det».

39 prosent av de spurte har lagt sitt hat på det likegyldige ordet, mens 25 prosent mener «like», eller «liksom», fortjener andreplassen. «If you know what I mean» følger hakk i hæl.

Les også: – Facebook kan være en fare for rettskrivingen

Tenkepause

Fungerende direktør i Språkrådet, Sigfrid Tvitekkja.

Fungerende direktør i Språkrådet, Sigfrid Tvitekkja

Foto: Svein Arne Orvik / Språkrådet

– Jeg forstår ikke at folk lar seg irritere over slike ord ved normalt bruk. Men det er klart, sier man «liksom» i annenhver setning blir jo fenomenet litt slitsom, sier fungerende direktør Sigfrid Tvitekkja i Språkrådet til NRK.no.

Hun forklarer at vi ofte bruker såkalte «fyllord» for å holde på oppmerksomheten til den vi snakker med, samtidig som vi får en ekstra mulighet til å tenke og snakke samtidig.

– Bruken av denne typen ord kan i enkelte tilfeller svekke en persons autoritet, så er du statsminister, journalist eller bedriftsleder er det lurt å unngå slike ord i profesjonelle sammenhenger, råder Tvitekkja.

Les også: Frogner får ikke fjerne a-ene

Blant de norske, unødvendige uttrykkene finner vi fraser som «holdt jeg på å si», «ikke sant», «og jeg bare…», samt det velbrukte ordet «liksom».

Men hvilken av disse er aller mest irriterende? Det kan jo leserne få bestemme, liksom.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kommer du på enda flere eksempler på irriterende fyllord vi bruker i dagligtale? Opplys oss i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.