– Facebook kan være en fare for rettskrivingen

Utstrakt bruk av sosiale medier kan forringe evnen til å skrive korrekt, mener danske språkeksperter. Nå lanserer de en kampanje for å stimulere til god språkbruk.

Illustrasjonsfoto

Bruk av Facebook og andre sosiale medier har eksplodert de siste årene. Nå frykter danskene at sosiale medier kan ha en uheldig innflytelse på danskenes rettskriving.

Foto: Jegat Maxime / PHOTOPQR/LE PROGRES

Dansk rettskrivning har kommet under press fordi en stor del av befolkningen har begynt å chatte, blogge, twitre og generelt uttrykke seg skriftlig i det offentlige rom, skriver Politiken på sine hjemmesider.

For å få bukt med det språklige forfallet, har Dansk Sprogvern tatt initiativet til kampanjen «Gang i sproget», som skal stimulere folk til å skrive mer korrekt dansk.

I løpet av kort tid vil alle danskene få tilbud om en gratis ordbok-applikasjon for mobiletelefoner.

Dansk Sprogråd har også spyttet i penger til en TV-serie om det danske språket, som skal sendes på DR til neste år.

Mye feilstaving

Den nye kampanjen støttes av den danske regjeringen med tre millioner kroner.

– Før var journalistene og forfatterne språklige forbilder, og de eneste gruppene som skrev til større målgrupper. Man hadde en mottakerkultur, og det var lite skriftlig kontakt mellom «vanlige» mennesker, sier leder av Dansk Sprogvern, Sabine Kirchmeier-Andersen, til Politiken.

Hun tror dagens Facebook- og bloggerkultur kan bidra til å påvirke folks rettskriving i negativ retning.

– Fordi «alle» skriver, ser vi mange variasjoner over språket, og mye feilstaving. Dette skaper større usikkerhet hos språkbrukere når de selv skal skrive, sier Kirchmeier-Andersen til Politiken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ikke aktuelt i Norge

Sigfrid Tvitekkja, fungerende direktør i Språkrådet, sier til NRK.no at det ikke foreligger planer om å lansere en lignende kampanje i Norge.

– Men det har vært snakk om å lansere en ordbok for mobiler, så det kan komme, sier hun.

Lederen for Språkrådet er ikke enig i at sosiale medier nødvendigvis svekker nordmenns evne til å skrive korrekt norsk.

– Vi vet lite om hvordan skriving i sosiale medier påvirker ferdighetene i rettskriving. Det å lese tekster med mange feil kan skape tvil om hva som er rett, men på dette området trengs det mer forskning, sier Tvitekkja.

Gir skrivetrening og skriveglede

I stedet trekker hun fram de positive konsekvensene som kan følge ved utstrakt bruk av sosiale medier.

– Det kan hende at mange som før i tida ikke ville ha skrevet ett ord i løpet av livet, nå får en helt annen skrivetrening og skriveglede, fordi terskelen for å skrive er lavere. Det er mulig å tenke seg at det kan gi gevinster også for tradisjonell skriveopplæring, sier Tvitekkja.

Hun understreker likevel at det lønner seg å følge norsk rettskriving dersom man vil bli lest av mange.

Språklige hjelpemidler på nett:

Kulturstrøm

 • John Prine er død

  Den legendariske låtskriveren John Prine døde tirsdag etter over halvannen uke på sykehus, som følge av koronasmitte. Prine ble 73 år gammel. Ifølge familien døde han som følge av komplikasjoner knyttet til koronaviruset, ifølge The New York Times.

  John Prine
  Foto: Amy Harris / AP
 • Fotograferer Setesdal

  Geir Daasvatn har tatt tusenvis av vakre bilder. Fotografiene legger han ut på nett av en spesiell grunn.

 • Planlegger alternative Festspill

  Styret for Festspillene i Bergen har vedtatt at årets festspill ikke skal arrangeres på ordinær måte, men det jobbes med alternativer. Konserter og forestillinger kan bli utsatt eller få en annen form. Programmet for de alternative Festspillene lanseres senere i april.

  Venter - Knausgård/Bieito - Festspillene i Bergen
  Foto: thor brodreskift / Festspillene i Bergen