Hopp til innhold

Dette blir en av de dyreste NRK-produksjonen noensinne

NRK har gitt grønt lys til tv-serien som baseres på forfatter Jon Michelets populære bokserie, «En sjøens helt».

Jon Michelet

NRK skal lage tv-serie av Jon Michelets krigsepos, «En sjøens helt». Første sesong blir å se på skjermen i 2021 eller 2022.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

«Her står han, matros og skytter Halvor Skramstad fra Rena i Østerdalen, en stille dal i Norge, i den verste larm som har vært hørt på kloden siden Jerikos murer falt.»

Nå er det bestemt at disse ordene blir tv.

Det er produsent John M. Jacobsen, og resten av produksjonsselskapet Filmkameratene, storfornøyde med.

John M Jacobsen

Produsent i Filmkameratene, John M. Jacobsen, håper det blir tv av alle de seks bindene i verket «En sjøens helt».

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Stemningen her på kontoret er veldig høy. Det er nesten så du kan høre champagnekorkene gå i taket.

Han har ventet hele tre år på klarsignal fra NRK til å lage serien.

I første omgang skal det lages tv av den første boken i den totalt seks bind lange serien, nemlig «Skogmatrosen».

– Det vi kaller sesong én, er på åtte episoder á 45 minutter. Det bringer oss ut av første bok, men ikke noe særlig langt inn i bok nummer to.

Serien blir å se på skjermen i løpet av 2021 eller 2022.

Ny storsatsning

At NRK nå har gitt grønt lys til tv-serien om Jon Michelets bokserie «En sjøens helt», som handler om krigsseilerne under andre verdenskrig, betyr at en av tidenes dyreste norske tv-produksjonene har blitt satt i gang.

– Serien har fått et budsjett på rundt 150 millioner kroner, sier Jacobsen.

Det er dobbelt så mye som «Kampen om Tungtvannet».

NRK har ansvar for litt under halvparten av regningen, omtrent 60 millioner kroner. Resten må Jacobsen og Filmkameratene skaffe selv, gjennom privat finansiering.

Dramasjef i NRK Ivar Køhn

– Krigsseilerne som Michelet har skrevet om, er en viktig del av norsk krigshistorie. Det er derfor viktig at disse historiene blir fortalt videre, sier Dramasjef i NRK, Ivar Køhn.

Foto: Petter Sommer / NRK

Dramasjef i NRK, Ivar Køhn, synes det er viktig at NRK er med på produksjonen og spleiselaget.

- «En sjøens helt» og Michelets bøker er jo fantastiske historier, og det er stor interesse for dem. Det er derfor viktig at vi i NRK og Norge forteller denne historien.

– Håper på flere sesonger

Nyheten om at NRK vurderte å lage tv av Michelets bøker ble først kjent i 2016.

Selv om det har tatt tid før prosjektet fikk grønt lys, har ikke produsent Jacobsen sittet på latsiden. Han har allerede begynt å forberede produksjonen av serien.

– Vi har vært veldig opptatte at dette skal se ekte ut. Jeg mener når de seiler gjennom Suezkanalen, så skal den se ut som i 1940. Vi skal jo også bombe Liverpool og det blir en stor utfordring.

Nå som første sesong er i boks, legger ikke Jacobsen skjul på at han håper på fem nye champagne-feiringer, slik at det blir tv av alle Michelets krigsseiler bøker.

– Vårt håp er jo å få til tv av alle bøkene, men NRK har vært veldig tydelige på at de ikke er forpliktet til noe mer enn første sesong. Så da får vi bare se.

Kulturstrøm

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

  • Cannes-pris til norsk regissør

    Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

    Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
    Foto: AFP