Dette betyr Jan Erik Vold for oss

Jan Erik Vold er ikke bare kjent for sitt forfatterskap og sine særegne "jazz og poesi"- opptredener, men også for sitt engasjement for alt fra skøytesporten og Bislett stadion til de blå trikkene i Oslo.

Jan Erik Vold intervjues av Anne Bøhler på Litteraturhuset i Oslo

Jan Erik Vold intervjues av Anne Bøhler på Litteraturhuset i Oslo.

Foto: Leif Ekle / NRK

Hør hele festforestillingen her: Vold på Litteraturhuset

Video: Fra åpningen av feiringen

Edvard Hoem

Forfatter Edvard Hoem er en av de som setter stor pris på Jan Erik Volds forfatterskap, og var med på feiringen.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Vold har bidratt sterkt til å fornye og folkeliggjøre poesi-sjangeren, både for unge og eldre mennesker, og et fullsatt publikum feiret 70-årsdagen til den kjente og kjære poeten.

Vokst opp med Vold

Ivar Chr. Johansen, Ravi

Ivar 'Ravi' Johansen er vokst opp med Volds poesi, og mener selv han er preget av poeten og lyrikeren Vold.

Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

- Min generasjon er jo vokst opp med dikt som "Kulturuke", trekker artisten Ravi fram.

Hør: Ravi leser Volds dikt "At fuglene ikke synger"

Fant tonen på skøytebanen

- Skuespiller Anne Marie Ottersen ble første gang kjent med Jan Erik Vold i forbindelse med skøytesport og Bislett stadion - Oslos berømte idrettsarena.

Anne Marie Ottersen

Anne Marie Ottersen deler Jan Erik Volds interesse for blant annet skøytesporten, og var med i panelet som snakket om Vold på 70-årsfeiringen.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

- Vi ble kjent gjennom vår felles lidenskap - sporten, sier Ottersen. Så spurte han meg om jeg ville skrive et kapittel i Bislett-boka hans, og det ble godtatt. Det var jeg kjempestolt av. Han viser en stor generøsitet overfor andre kunstnere, og det syns jeg er helt storartet, sier Anne Marie Ottersen.

Diktet "Kulturuke", husker hun også særlig godt.

- Jeg husker da det ble nevnt i Dagsrevyen, og at programlederen lo veldig da han introduserte innslaget med Vold. Det var jo et veldig spesielt dikt den gangen. Det var jo liksom ikke slik man skrev dikt på den tiden, sier hun.

Hjemme hos Vesaas-familien

Olav Vesaas på Litteraturhuset

Forfatter og journalist Olav Vesaas var med på feiringen av Jan Erik Vold, på Litteraturhuset.

Foto: Leif Ekle / NRK

Forfatter Olav Vesaas husker Jan Erik fra lenge før han debuterte som forfatter.

- Far inviterte ham på middag, og Jan Erik sa han følte det som å spise middag med en god gammel onkel, forteller Olav Vesaas om sin far Tarjei Vesaas` første møte med Jan Erik Vold.

Olav Vesaas kjente Jan Erik Vold lenge før forfatterdebuten

- For lite Vold

- Det er for lite Vold i gatene, sa forfatter Johan Harstad i sin tale til Jan Erik Vold. Hør hele talen hans her:

Hør: Johan Harstads festtale til Vold

Johan Harstad

Forfatter Johan Harstad leser fra en av Volds mange bøker, på scenen i Litteraturhuset under 70-årsfeiringen av Jan Erik Vold.

Foto: Leif Ekle / NRK

Kulturstrøm

 • Sivert Aarflot-bygget åpnet

  I dag ble det nye mediebygget ved Høgskulen i Volda åpnet. «Sivert Aarflot-bygget» er nesten 4000 kvadratmeter og inneholder en rekke studio, redaksjonslokaler og kontorer og skal for det meste brukes av de 600 mediestudentene. Medieutdanninga i Volda er i år 50 år.

  Sivert Aarflot
  Foto: Høgskulen i Volda / NRK
 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag