Ravi hyllet Jan Erik Vold med dikt

Litteraturhuset i Oslo var fyllt til randen da artistkolleger og publikum feiret forfatteren og poeten Jan Erik Volds 70-årsdag. Blant gjestene var Ravi, som mener Vold er forgjengeren til dagens unge rappere.

Jan Erik Vold

VARME KLEMMER: Jubilanten ble selv ganske rørt av all oppmerksomheten fra de som var møtt fram for å hylle ham.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Hør: Ravi leser Volds dikt

Ravi er en av dagens unge artister som har vokst opp med Volds forfatterskap. Han mener at vi alle er mer eller mindre preget av hans forfatterskap.

Ivar "Ravi" Johansen

Ravi mener Vold er Norges første rapper. Her leser han Volds dikt på scenen i Litteraturhuset.

Foto: Leif Ekle / NRK

- Jeg tror min generasjon vet hvem Vold er. Vi har parodiert ham på russerevy og slikt. Jeg mener at han har inspirert oss mer enn vi skjønner, for han har gjort dikt mer forståelig. De fleste av min generasjon har jo fått med seg dikt som "Kulturuke", sier Ravi.

Les også: Slipper løs Vold på kjøkkenet

Rapperen Vold

Vold er dessuten en stor musikk-utøver, mener Ravi. I studietiden på Blindern skrev han bachelor-oppgave om et av Volds musikkspor, og dette er med i boken "Varmestafetten", som kommer ut i høst.

- Vold er en stor lyriker, men også en stor musiker. Jeg synes Jan Erik Vold er inmari flink, og i forbindelse med musikk som jeg har laget, som rap og pop, så føler jeg at jeg er blitt mye mer inspirert av Vold enn av mange andre norske rappere, sier Ravi.

Forut for sin tid

Jan Erik Vold på Litteraturhuset

En tydelig rørt Jan Erik Vold ble feiret på Litteraturhuset.

Jan Erik Vold er litt forut for sin tid, spesielt med å blande jazzmusikk og poesi, og han er en av de største i verden med akkurat denne stilarten, mener Ravi.

- Det er mye som mangler hos Vold i forhold til dagens hip hop-kultur, men jeg vil si at han var Norges første rapper, spesielt med tanke på at han drev med "jazz & poetry", sier han.

Jan Erik Vold er selv enig med Ravi i at diktene hans egentlig er forløperen til dagens moderne "rap".

- Ja, jeg kan lese dikt veldig fort og rappete, sier han, og gir en smakebit på det, før han gjør seg klar til å møte flere hundre publikummere på Litteraturhuset i Oslo.

Hør: Vold rapper

Ravi tok en Vold

Forventningene blant publikum var store da Ravi entret scenen med å lese et av Volds mange dikt - "At fuglene ikke synger", fra diktsamlingen "Sorgen. Sangen. Veien".

- Dere lurer vel kanskje på hvorfor jeg har valgt akkurat dette diktet på en gledens dag som denne. Men jeg er blitt veldig glad i dette diktet, sa Ravi fra scenen.

Poet-quiz: Hva vet du om Jan Erik Vold

En av de andre artistkollegaene som Vold har betydd mye for, er skuespiller Anne Marie Ottersen. Selv kunne hun ikke tenke seg å ta utfordringen med å lese noen av Jan Erik Volds dikt.

- Jeg hadde aldri turt å lese diktene hans selv. Det er så mye musikalitet i dem, og når jeg ser ham lese sine egne dikt er det en stor opplevelse. Jeg tror at det må være personlig opplevd for å kunne få det til på samme måte som ham, sier Ottersen.

Bedre likt enn kjent

Hege Duckert og Olav Vesaas

NRKs kultursjef Hege Duckert og forfatteren Olav Vesaas var blant de flere hundre tilhørerne på Litteraturhuset.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Jan Erik Vold trekker frem at han har følelsen at han er bedre likt enn han er lest blant folk flest.

- Folk hilser på meg på gaten, men de fleste har vel bare lest 3-4 av de mest kjente diktene mine, sier han.

Podkast Bok i P2

Flere litteratur-saker

NRK bok på Twitter

Kulturstrøm

 • Fant svært langhus ved Halden

  Ved Gjellestad i Halden har man funnet et langhus på nær 60 meter med georadar. Langhuset er blant de største i Norden.

  I tillegg har forskerne fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet en rekke andre bygninger og graver. De mener funnene tyder på at stedet har vært et maktsentrum i jernalder og vikingtid, skriver de i en pressemelding.

  Funnene er gjort i nærheten av der man fant Gjellestadskipet i 2018 (NTB).

 • Rockefeller-eier tapte millioner

  Konsertarrangører og utesteder er blant dem som merker at pandemien langt fra er over. Statlig støtte må på bordet, krever en av de store aktørene.

  Hans A. Lier er styreleder i Auditorium AS, som driver Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene i Oslo. Han forteller NTB om et omsetningstap på 4,5 millioner kroner i løpet av helga, til tross for at arrangøren fikk gjennomført et par nedskalerte show.

  – Kulturbransjen har vært nede for telling mer enn noen annen bransje. Vi har vært stengt i rundt ti måneder siden pandemien startet. Og vi har fått lov innimellom til å ha arrangementer med 20, 50, 100 og 200 tilskuere, med støttemidler i bunnen. Det har vi ingenting av nå, absolutt ingenting. Og det gjør krisen mye verre, sier han.

  (NTB)