Denne norske stolen skal til Milano

Flere internasjonale designblader skryter norsk design opp i skyene. Og en trestol er blant de tretti norske bidragene som skal stilles ut i Milano på en av verdens mest prestisjetunge designmesser denne uken.

Stol stilles ut i Milano

Den norske stolen Tjøme stilles ut på den prestisjetunge designmessen i Milano

Foto: Lasse Fløde/Pudder

Den heter «Tjøme», oppkalt etter stedet der designeren Jonas Stokke pleier å slappe av. Og stolen som er designet som en helt spesiell spisestuestol, inspirert av en hagestol, er en av gjenstandene som skal stilles ut i Milano denne uken.

Det er første gang designeren Jonas Stokke stiller ut i Milano og da med stolen som har fått navn etter Tjøme ved Oslofjorden. Stolen er også laget av Risør Trebåtbyggeri.

Skrytt opp i skyene

30 norske designere og kunsthåndverkere stiller ut på messen «Milano Design Week». Den norske samlingen av møbler, tekstil, belysning, keramikk, metall og glass er blitt kalt «Everything is connected» eller «Alt henger sammen».

Super Normal

Det er knyttet stor spenning til de norske utstillerne; her er temaet Super Normal av designer Live Berg Olsen.

Foto: Lasse Fløde/Pudder

Allerede før messen åpner, er de norske bidragene utpekt som noe av det beste ved hele den prestisjetunge utstillingen av flere internasjonale designblader. Et av dem spår at den norske avdelingen kan bli et av høydepunktene på utstillingen og et annet blad plasserer den norske utstillingen på "må se" listen.

Norsk høydepunkt

Norske designere er svært spente foran messen for også i fjor resulterte den norske utstillingen i at flere norske kunsthåndverkere og designere knyttet internasjonale kontakter.

– Det er en drøm for alle designere og kunsthåndverkere å stille ut på denne messen i Milano, sier Sara Wright Polman som har valgt temaet «Matchbox», en oppbevaring som ligner en fyrstikkeske.

Matchbox

Designeren Sara Wright Polman har designet en oppbevaringsløsning som minner om fyrstikkesker, kalt Matchbox.

Foto: Lasse Fløde/Pudder

– Det knytter seg store forventninger til årets utstilling, sier Trude Gomnæs Ugelstad, administrerende direktør for Design og arkitektene Norge (DOGA)

Norsk Design

Flere av de internasjonale designbladene roser norsk design opp i skyene før designmessen i Milano denne uken.

Foto: Lasse Fløde/Pudder

Tidsskriftet «Wallpaper» utpekte nylig den norske delen av utstillingen som noe folk må få med seg under utstillingsuken. Også designmagasinet Dezeen har omtalt den norske utstillingen som en av 14 utstillinger leserne bare må få med seg i år. Og magasinet Cool Hunting skriver at utstillingen er på listen over høydepunktene under utstillingen.

Norsk Design

Rene linjer preger noe av designen som skal stilles ut.

Foto: Lasse Fløde/Pudder

I august kommer den norske delen av utstillingen i Milano til å bli vist i Norge på Oslo Design Fair i august og september.

Kulturstrøm

 • Bond-tittel avslørt

  Den 25. James Bond-filmen får tittelen «No Time to Die». Filmen, som har scener innspilt i Norge, får premiere i april neste år. Filmen har lenge bare gått under kallenavnet «Bond 25» (NTB).

  Daniel Craig
  Foto: Leo Hudson / AP
 • Leo Ajkic får Jonasprisen

  Han får prisen for sitt arbeid i og med seriene «Flukt», «Uro» og «U-landslaget». Prisen er den årlige æresprisen til Institutt for spesialpedagogikk og Universitetet i Oslo, oppkalt etter hovedpersonen i Jens Bjørneboes’ roman «Jonas». Et av hovedkriteriene for prisen er at prisvinneren skal ha «medvirket til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn, hvor menneskelig variasjon og personlige særtrekk vurderes som en berikelse og ikke et problem.» Jonasprisen består av et diplom og et stipend på 30.000 kroner.

  Leo Ajkic
  Foto: Pandora Film
 • Tross litt fjas lykkes forestilling

  Ensemblet spiller frem en kjærlighetshistorie som strammer seg hardt og vakkert til, og som står igjen som en voldsom tragedie fortalt gjennom åpen tilnærming og vakre bilder, mener NRKs anmelder.